200 jaar Maastricht Institute of Arts
200 jaar Maastricht Institute of Arts

Wij bestaan 200 jaar

Op vrijdag 3 februari 2023 is het 200 jaar geleden dat de eerste voorganger van Maastricht Institute of Arts werd opgericht. Tijd voor een feest, een terug- en een vooruitblik.

Ons 200-jarig bestaan is een viering voor iedereen, zowel voor de doorgewinterde kunstliefhebber als voor ‘the new kid on the block’! Maar waarom ‘feest vieren’ in deze ongewisse tijden?

De kunsten en het daarbij horende kunstonderwijs vertegenwoordigen een essentiële rol binnen de ontwikkelingen van onze maatschappij. Met het oog op onze samenleving en de wereld in zijn totaliteit lijkt het woord ‘veranderen’ het meest kenmerkend voor de actuele status quo. 

We staan op dit moment met z’n allen op een denkbeeldig kruispunt. Want natuur, wetenschappers, politiek en andere specialisten geven aan dat onze huidige manier van leven niet meer houdbaar is. Maar hoe zou ons leven en de manier waarop we dat invullen er dan uit moeten zien? Een uiterst urgent maar ook buitengewoon interessant vraagstuk, waar wederom het woord ‘veranderen’ de boventoon voert. Door de eeuwen heen zijn het vaak de creatieve geesten onder ons geweest die nieuwe denkwijzen wisten te formuleren en op zoek gingen naar andere oplossingen.

De overkoepelende boodschap voor onze viering 200 jaar zal beginnen met een terugblik naar het verleden, inzicht geven in het heden maar met name vooruitkijken naar de toekomst in relatie tot de eigentijdse vraagstukken. Want hoe ziet de wereld eruit over 200 jaar? Bestaat het kunstonderwijs in deze vorm dan nog?

Hoe kunnen (toekomstige) creatieve makers bijdragen aan deze onvermijdelijke veranderingen? Welke invulling geven alumni aan hun leven maar vooral aan de maatschappij? En hoe kunnen we als onderwijsinstituut ons 200-jarig bestaan inzetten om actuele thema’s in de maatschappij door middel van kunst onder de aandacht te brengen? We beogen dit te realiseren door een boeiend jaarprogramma van lezingen, interviews, debatten en tentoonstellingen te creëren. Daarnaast betrekken we alumni actief bij de uitvoering van deze viering. We hopen jullie binnenkort te mogen verwelkomen bij een van onze evenementen!

Meer info over ons instituut op: www.zuyd.nl/maastrichtinstituteofarts

Because we are in the world, we are condemned to meaning, and we cannot do or say anything without its acquiring a name in history.

Maurice Merleau-Ponty
Phenomenology of Perception

Programma

Er worden in de loop van het jaar steeds nieuwe activiteiten toegevoegd.

18 januari 2024: Première kunstenaarsfilm ‘Staying with the Trouble’

In het kader van het 200-jarig bestaan van Maastricht Institute of Arts kijken alumni en oud-medewerkers terug op hun academietijd en vertellen over hun werk en leven na de academie.  Van Marijke Stultiens die er studeerde in 1946 tot Chris El Murr die in 2023 is afgestudeerd. Deze film is gemaakt door alumni en studenten in samenwerking met beeldend kunstenaar en alumna Charlotte Lagro.

Programma
19.00 uur start première
Aansluitend borrel

Locatie
Lumière Cinema 
Bassin 88, 6211 AK Maastricht

'De Burgers van Maastricht'

Maastricht Institute of Arts presenteert in het kader van het 200-jarig bestaan en in samenwerking met Les Deux Garçons de beeldengroep 'De Burgers van Maastricht'. Atelier Les Deux Garçons wordt sinds 2000 gevormd door Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966), beiden studeerden aan ons instituut.

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

De beeldengroep is tot stand gekomen dankzij Zuyd Hogeschool, Gemeente Maastricht, Atelier les Deux Garçons, Laudy Bouw & Ontwikkeling Tim van Neer, DSM, Catharien Romijn, Art Hotel Rotterdam, Amsborgh Investments B.V., Maya Meijer-Bergmans, Inge Meijer, Kees en Willemien Halkes, Jac en Miny Defauwes, Serhat Celik, Rob Henquet, Ronald Bax en Frank Lunenburg.

Tot en met 25 februari 2024: tentoonstelling

‘Tussen Kunst en Kopie’, een tentoonstelling van de pleistercollectie van Maastricht Institute of Arts in het Bonnefantenmuseum.

“Een afgietsel is minder waard dan een origineel maar een pleister is meer dan een kopie.” 
(Humbert de Superville, eerste conservator van een collectie gipsafgietsels in Leiden)


Deze gipsen beelden zijn geen originele museumstukken maar kopieën. De originele beelden komen uit de Griekse oudheid, zijn ornamenten uit Nederlandse Gotische kerken of het zijn 20e-eeuwse werkstukken van academiestudenten. De verzameling is met de oprichting van de Maastrichtse kunstacademie in 1823 ontstaan. De collectie heeft zich de afgelopen twee eeuwen ontwikkeld tot een diverse en grote verzameling.

U kunt de tentoonstelling bezoeken tot en met 25 februari 2024.

Dit heb je gemist...

3 februari 2023: FEEST

Op deze dag bestaat ons instituut exact 200 jaar! We vieren dit samen met onze community van studenten, medewerkers én alumni in de Muziekgieterij vanaf 20.00 uur. De DJ’s RETRO DELUXE nemen ons mee in de tijdmachine van 80s, 90s en 00s hits die garant staan voor een heerlijke dansnacht. Wil je er bij zijn? Wacht dan niet en bestel nú je ticket! Het is een zeer grote community en het aantal tickets is uiteraard beperkt!
 

6 maart 2023: masterclass

Welke bewegingen zijn er in het huidige kunstonderwijs? Ontmoet collega’s uit het werkveld, leg je oor te luister, en oefen direct met de opgedane kennis.

In de serie Actieve Masterclasses (luisteren en oefenen):
Kunstenaar docenten en democratische pedagogiek door Marike Hoekstra

We trappen af met het onderzoek dat Marike Hoekstra deed naar de dubbele beroepspraktijk van kunstenaar-docenten en democratische pedagogiek. Deelnemers worden uitgenodigd om de ruimtelijke aspecten van de kunst educatieve praktijk op een actieve manier te onderzoeken. Oefening: Denken via diorama’s 

Programma
17.00 uur: inloop met hapje en drankje
18.00 – 21.00 uur: lezing met uitwisseling

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

13 maart 2023: masterclass

Kenniskracht Kunsteducatie. Welke bewegingen zijn er in het huidige kunstonderwijs? Ontmoet collega’s uit het werkveld, leg je oor te luister, en oefen direct met de opgedane kennis. In de serie Actieve Masterclasses (luisteren en oefenen):

Kunsteducatie en Ecologie door Marjolein van der Loo en Lisanne Janssen
Tijdens deze avond zullen Marjolein van der Loo en Lisanne Janssen ingaan op het discours rondom ecologie en deze verbinden met methodes onderwijs, pedagogiek, en praktijkvoorbeelden. Oefening: Via de verbeelding onderdeel worden van je directe omgeving

Programma
17.00 uur: inloop met hapje en drankje
18.00–21.00 uur: lezing met uitwisseling

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

20 maart 2023: masterclass

Kenniskracht Kunsteducatie. Welke bewegingen zijn er in het huidige kunstonderwijs? Ontmoet collega’s uit het werkveld, leg je oor te luister, en oefen direct met de opgedane kennis. In de serie Actieve Masterclasses (luisteren en oefenen):

Het gewicht van woorden in kunsteducatie door Bart van Rosmalen en Anouk Saleming
Op muzische wijze – via woord en geluid – nemen Bart van Rosmalen en Anouk Saleming ons mee naar de samenhang tussen van woorden, luisteren en dialoog. Hoe spreken we met elkaar en hoe zouden we met elkaar kunnen spreken? Wat blijft ons bij na een dag praten met elkaar? Wanneer luisteren we eigenlijk echt? Oefening: Schrijven, luisteren en dialoog.

Programma
17.00 uur: inloop met hapje en drankje
18.00–21.00 uur: lezing met uitwisseling

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht.

27 maart 2023: masterclass

Kenniskracht Kunsteducatie. Welke bewegingen zijn er in het huidige kunstonderwijs? Ontmoet collega’s uit het werkveld, leg je oor te luister, en oefen direct met de opgedane kennis. In de serie Actieve Masterclasses (luisteren en oefenen):

Diversiteit en inclusie in kunstonderwijs door Chequita Nahar
Chequita Nahar is een belangrijke promotor van diversiteit en inclusie. Ze heeft de discussie in het werkveld aangewakkerd en ervoor gezorgd dat de sieradenwereld hierbij wordt betrokken. In haar presentaties deelt zij graag de vloer met diverse makers over om verschillende verhalen zichtbaar te maken. Oefening: Maken als verbinding voor diverse verhalen

Programma
17.00 uur: inloop met hapje en drankje
18.00–21.00 uur: lezing met uitwisseling

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

3 april 2023: masterclass

Kenniskracht Kunsteducatie. Welke bewegingen zijn er in het huidige kunstonderwijs? Ontmoet collega’s uit het werkveld, leg je oor te luister, en oefen direct met de opgedane kennis.

In de serie Actieve Masterclasses (luisteren en oefenen):

Masterclass Kunst en humanistiek door Tineke Kambier en Erik J de Jong
Centraal tijdens deze avond staat het onderzoek van Tineke Kambier en Erik de Jong naar de raakvlakken tussen flexibele kunstpraktijken, collectieve leerprocessen en humanistiek. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het boek ‘Hetzelfde Anders Zien - over kunst en leren’ (2022). Oefening: Delen van een collectieve beleving van de wereld.

Programma
17.00 uur: inloop met hapje en drankje
18.00–21.00 uur: lezing met uitwisseling

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

25 mei 2023: We Love the Future

Humans are creative beings. We design our environment, bend it to our will. We now live in the Anthropocene: there is no place left on our earth that has not been determined by human intervention. The impact of design cannot be overstated. Design could play an important role in dealing with the major challenges that currently await us.

We can take this one step further
Designers and artists can make us imagine and experience alternatives, to take us to futures that we want. During ‘we love the future’, we playfully explore what this means for design, designers and artists.

Programme
15.00-17.00: (students only) workshop zines of the futures (CHA4OS Theory: Chetana Pai)
17.00-19.00: expo zines with recap and pizza
19.00-21.00: short keynotes by Marjolein Pijnappels and Lisanne Buik, panel discussion with guests and Subp Yao  
21.00-22.00: drinks and music by Subp Yao.

Location
Brusselseweg 150, Maastricht
 

8 juni 2023: No City without Fringes

The most important cultural freezone of Maastricht is threatened in its survival. Fringes are essential to a city. Without freezones there is no marginal art and culture that questions and challenges the status quo.

What role do cultural freezones play in Maastricht and how can we foster?

Programme
18.00: Together we watch the documentary 'RAFELRAND, Limburg’s laatste vrijhaven aan de kant’ by Niena Bocken (made for L1) about Landbouwbelang and then talk about fringes, art, culture and Maastricht with Niena Bocken, Marielle Yogi, Lars den Hertog and Hanna Zwart.

Location
Large Auditorium, Herdenkingsplein 12

14 juni 2023: Maastricht Art & Film Festival

Woensdag 14 juni organiseren studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving het Maastricht Art & Film Festival. Dit festival vindt plaats bij Kaleido in de Tapijnkazerne in het Maastrichtse stadspark.

Programma
13.00 – 21.00 uur: er is een goed gevuld programma zoals interactief theater, livemuziek en ‘stel koffie en schenk vragen’. Verder zijn er films te zien van studenten en alumni, te bekijken in een door studenten gecreëerd vervreemdend zitlandschap.

Geschikt voor alle leeftijden, entree is gratis.
Iedereen is welkom, dit wil je niet missen!

Locatie
Tapijnkazerne 21 Maastricht, Gebouw Z

6 – 9 juli 2023: The Beginning

Bezoek The Beginning 2023 | Graduation show

Tijdens deze jaarlijkse eindexamenexpositie laten de afstudeerders van het Maastricht Institute of Arts zien hoe zij telkens met andere ogen naar de buitenwereld kijken, reageren en zich positioneren. Zij nodigen de bezoeker uit om het gesprek aan te gaan.

De aard van de tentoongestelde werken varieert van performance, installatie, grafische vormgeving, illustratie, foto, film, geluidskunst, producten, materialen, object tot theoretische reflectie.

22-24 november 2023: Gegoten Gips, Kunst of Ambacht?

Tijdens dit congres staan de volgende onderwerpen centraal: gegoten bouwornamentiek in gips voor het interieur en gegoten gipsen beelden uit onderwijs- en museale collecties. De revival van gipsen afgietsel in interieur, onderwijs en musea vormt de basis voor de congresdagen in Maastricht. De variëteit aan gipsen ornamenten in het interieur zal een beeld geven van vele producenten en toepassingen.

De ontwikkeling
De gipscollecties voor het kunstonderwijs worden in deze digitale tijden op nieuwe manieren gebruikt. De replica’s van belangrijke beelden uit vervlogen tijden komen uit museumdepots en krijgen weer glans in een huidige en toekomstige opstelling. Centraal zal staan hoe al dit erfgoed kan worden gebruikt naast en met moderne digitale technieken. De organisatie van het congres ligt in handen van Maastricht Institute of Arts, Rocaille B.V. en de Stichting Het Nederlandse Interieur.

Locatie
Herdenkingsplein 12, 6211 PW Maastricht

Meer weten over Maastricht Institute of Arts

Bekijk de pagina Maastricht Institute of Arts of neem contact op via: maastrichtinstituteofarts@zuyd.nl 

Meer over de geschiedenis van Maastricht Institute of Arts lees je in The Braid. Hierin zijn ook alle alumni opgenomen vanaf 1823.

Maastricht Institute of Arts op Instagram