
Minoren domein Gezondheidszorg en Welzijn
-
Begrijpelijk communiceren
Waar liggen jouw krachten in de communicatie? Wil jij leren hoe je écht in contact komt en complexe informatie helder en begrijpelijk kunt overbrengen aan burgers? Iedereen herkent de burger die je in beweging wilt zetten, maar waarbij dat niet lukt.
Ben je nieuwsgierig in hoe je als professional kan omgaan met diverse burgers ( bijv. iemand met een andere taal/cultuur, met dementie, die stottert, niet uit zijn woorden komt of heel boos is)?
Je ontwikkelt technieken en leert tools kennen om de ander beter te begrijpen en te lezen, in en met de praktijk om zo samen tot betekenis te komen en de persoon tot actie te brengen. -
Coaching professionele & persoonlijke (competentie-)ontwikkeling
Ben je vierdejaars en wil je je verdiepen in coaching en je eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling? Dan is deze minor speciaal voor jou bedoeld. Je verdiept je in verschillende theorieën, methodes en werkvormen en raakt zo wegwijs in verschillende coachstijlen. Ook aan je eigen ontwikkeling wordt in deze minor stevig gewerkt. Met de benodigde kennis en kunde op zak, krijg je binnen school– de mogelijkheid om je vaardigheden te oefenen. Daarnaast ga je in je eigen omgeving op zoek naar een coachee die je gaat coachen.
-
Create balance; your personal and professional journey through life
We zijn allemaal onderweg in het leven – op persoonlijk én professioneel vlak. Als student maak je op beide levels een hele ontwikkeling door en ook na je opleiding groei je verder. Tijdens deze reis is het zaak om balans te vinden, om goed in verbinding te zijn met jezelf, de ander en de buitenwereld. Dat zijn precies de drie thema’s die aan bod komen in deze minor. Eerst onderzoek je wat balans voor jou op persoonlijk vlak inhoudt. Dan onderzoek je wat het op professioneel vlak voor jou inhoudt. En tot slot ga je die balans creëren op beide vlakken en onderzoeken hoe je dit neerzet in de buitenwereld.
-
De langdurige zorg
De langdurige zorg: dynamisch en uitdagend! Elke zorg- en welzijnsprofessional komt ermee in aanraking, of het nu in de eerste lijn, acute zorg, revalidatie of palliatieve zorg is. Je werkt met kwetsbare (oudere) personen met complexe problemen en hun mantelzorgers. Samen met andere zorg- en welzijnsprofessionals en de zorgvrager streef je naar de beste behandeling en ondersteuning. Wil je leren hoe je in verschillende contexten en met diverse casussen preventieve, curatieve en palliatieve zorg biedt? En wil je deze kennis direct toepassen in de praktijk? Dan is deze minor perfect voor jou!
-
GGZ-agoog
In deze minor ontwikkel je vanuit de kennis, visie, vaardigheden van de ggz-agoog een product dat bijdraagt aan herstelondersteuning en rehabilitatie binnen de ggz. Je doet dat vanuit en voor het werkveld.
De minor is relevant voor elke social worker die zich breed wil ontwikkelen en die wil leren hoe je cliënten vanuit herstelgericht werken kunt ondersteunen bij rehabilitatie en/of gedragsverandering. Hoe je vanuit ervaring van de ander passende en respectvolle ondersteuning kunt bieden bij diens herstel, maar ook lastige thema’s zoals suïcidale gedachten en seksualiteit bespreekbaar kunt maken. Kennis en vaardigheden worden binnen de minor aangedragen door docenten, ggz-profesionals en ervaringsdeskundigen.
De minor maakt daarnaast deel uit van het traject ggz-agoog i.o. -
Health International 1 (EN/NL)
Wil jij écht iets bijdragen aan de internationale gezondheidszorg en zelf een grote persoonlijke en professionele ontwikkeling doormaken op gebied van intercultureel, interprofessioneel en projectmatig werken? Schrijf je dan in voor deze minor! Je krijgt zicht op de cultuurverschillen tussen personen, professies, instellingen en landen en hoe je constructief met die verschillen kunt omgaan. Het afwisselende programma helpt daarbij. Denk daarbij aan inspirerende workshops, theoretische diepgang met experten, maar ook interessante werkvormen voor inzicht in jouw eigen competenties die stimuleren tot groei.] Dit alles vormt de basis voor een project dat interprofessioneel en duurzaam gaat neerzetten in het buitenland.
-
Health International 2 (EN/NL)
Tijdens de minor Health International 1 ben je gestart met je buitenlandse stage en/of heb je samengewerkt met andere studenten aan je buitenlandse project of Erasmus+ stage. De minor Health International 2 geeft je de mogelijk om je buitenlandse stage af te vervolgen en/ of verder te werken aan het gekozen project. De minor Health International 2 is alleen toegankelijk voor studenten die een buitenlandse stage lopen en de minor Health International 1 hebben afgerond.
Wil jij je buitenlandervaring verder uitdiepen en volledig afronden? Dan is deze minor een MUST! -
Interactie met het jonge kind
Hoe communiceren dreumesen en peuters? En welke communicatieproblemen kun je bij hen verwachten in de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, basisschool, speciaal onderwijs, praktijk of zorginstelling? Deze vragen zijn voer voor professionals die met jonge kinderen werken. Maar hoe zit het met de ouders en mede professionals? Welke belangrijke rol kunnen zij en andere professionals vervullen om de communicatie van zeer jonge kinderen te verbeteren? Antwoorden vind je in deze minor. Maak kennis met de theoretische achtergronden van preventie en interactieve strategieën. Ontdek het belang van verbale en non-verbale communicatie. En leer deze handvatten praktisch in te zetten bij de begeleiding en coaching van het kind en zijn omgeving.
-
Kind en jongeren revalidatie
Wil jij meer weten over werken met kinderen en jongeren in een revalidatiesetting als zorgprofessional? Dan is deze interprofessionele minor iets voor jou! In deze interprofessionele minor gaan we praktisch aan de slag met het leren kennen van de doelgroep. Denk aan verdiepende kennis over verschillende diagnoses, ontwikkelingsdomeinen, klinisch redeneren aan de hand van het ICF-CY model en communicatie met ouders. De opgedane kennis pas je direct toe in de uitwerking van een praktijkvraag, waarbij je samenwerkt in een interprofessionele groep. Deze praktijkvraag komt van Adelante kind en jongeren revalidatie en sluit aan bij actuele thema’s, zoals participatie, serious gaming of zorgtechnologie.
-
Kind en Jeugd GGZ
Kinderen en jeugdigen met psychosociale en psychiatrische problemen vormen een speciale doelgroep. In deze minor worden vele aspecten van de kinder- en jeugd GGZ intensief aangeboden. Uitgaande van de normale ontwikkeling wordt de afwijkende ontwikkeling belicht. Onderzocht wordt welke factoren bijdragen aan de ontwikkeling en het beloop van beperkingen en symptomen en waar aanknopingspunten voor ondersteuning en behandeling liggen; en dit steeds gezien vanuit het kind, het gezin en de omgeving. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigen ontwikkeling, die onder de loep genomen wordt bij het beschrijven en, in een kleine groep, presenteren van de eigen levensloop.
-
Making the change
Het verschil maken. Voor jezelf en voor anderen. Wil je als professional straks ook een ander begeleiden naar zelfbewustzijn, dan leer je hier eerst zelf in te handelen vanuit zelfbewustzijn. Je onderzoekt situaties waarin je belandt vanuit zingeving en integratie tussen lichaam en geest. De inzichten die dit oplevert leiden tot zelfbewustzijn: dít ben ík, ik maak autonome keuzes vanuit zelfrespect, ik accepteer de uitkomst. Samen met de inzichten uit de training zelfrealisatie ben je hierdoor in staat de vertaling te maken naar de beroepssituatie. Vanuit je zelfbewustzijn (houding, taal, uitstraling) werk je evenwichtig samen met je klant, collega of instelling.
-
Neurorevalidatie
Uitdagend: check. Interprofessioneel: check. Analytisch: check. Innovatief? Óók check. De minor Neurorevalidatie geeft je alle handvatten om cliënten met neurologische aandoeningen (Parkinson, MS, CVA, traumatisch hersenletsel) te ondersteunen. Dat doe je samen met professionals uit andere disciplines, terwijl je óók werkt aan jouw vakspecifieke verdieping. In deze minor staat de cliënt centraal en ligt de focus op het behouden van zijn eigen regie, zelfmanagement en positieve gezondheid. Je leert hoe je de strategieën die hierbij komen kijken effectief kunt inzetten, hoe je een plan van aanpak maakt en uitvoert én hoe je interprofessioneel samenwerkt, gebruikmakend van innovatieve ontwikkelingen.
-
NextGen Care - innovator; samen werken aan creatieve en innovatieve oplossingen voor de zorg en samenleving van morgen
Wil jij actief bijdragen aan de wereld van morgen en samenwerken met studenten uit verschillende richtingen om verrassende oplossingen te ontwerpen voor maatschappelijke – en zorg uitdagingen? In de innovatieve minor NextGen Care ga je als junior collega in dynamische, creatieve teams aan de slag met actuele en toekomstige vraagstukken. Je bedenkt slimme en vernieuwende concepten met behulp van moderne technologieën, digitalisering én jouw eigen talent en creativiteit. Er is ruimte om te experimenteren, fouten te maken en te groeien onder begeleiding van enthousiaste experts. Zo werk je direct aan tastbare, betekenisvolle oplossingen en maak je concreet impact op de toekomst.
-
NextGen Care - ontwerper; samen werken aan creatieve en innovatieve oplossingen voor de zorg en samenleving van morgen
Wil jij actief bijdragen aan de wereld van morgen en samenwerken met studenten uit verschillende richtingen om verrassende oplossingen te ontwerpen voor maatschappelijke – en zorg uitdagingen? In de innovatieve minor NextGen Care ga je als junior collega in dynamische, creatieve teams aan de slag met actuele en toekomstige vraagstukken. Je bedenkt slimme en vernieuwende concepten met behulp van moderne technologieën, digitalisering én jouw eigen talent en creativiteit. Er is ruimte om te experimenteren, fouten te maken en te groeien onder begeleiding van enthousiaste experts. Zo werk je direct aan tastbare, betekenisvolle oplossingen en maak je concreet impact op de toekomst.
-
Pijn en het Brein
Pijn is een fascinerend fenomeen. De een vindt een bepaalde pijn meevallen, de ander raakt er door in shock. Pijn wordt dan ook niet bepaald door de ernst van het letsel, maar door de betekenis die de hersenen eraan geven. ‘Denkt’ je brein ‘gevaar’, dan ‘meldt’ het ‘veel pijn’. Maar pijnbeleving wordt ook beïnvloed door cultuur, opvoeding, eerdere pijnervaringen en gemoedstoestand. Ontdek alles over pijn en het brein in deze minor. Leer om bij patiënten de pijn en de gevolgen ervan op hun functioneren goed uit te vragen (pijnanalyse). En leer meer over de verwachtingen en hulpvraag van de patiënt, de behandelmogelijkheden en een behandelaanpak.
-
Project leefstijl: hoe bewust ben jij bezig?
Deze minor biedt een dynamische leeromgeving waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden ontwikkelt als leefstijlcoach. Je verwerft basiskennis over onderwerpen zoals voeding, beweging, slaap, ontspanning, excessief gedrag, mindset en gedragsverandering. Je leert methodisch handelen, inclusief intake, analyse, plan en begeleiding. Samen met medestudenten werk je aan een innovatief product op het gebied van leefstijl. De focus ligt op autonomie, persoonlijke en professionele ontwikkeling, en het erkennen van de mens en leefomgeving als onderdeel van een groter geheel, met aandacht voor diversiteit en integratie van onderlinge verbanden.
-
Science
Ben jij nieuwsgierig naar wetenschappelijk onderzoek en wil je leren hoe je zelf praktijkgericht onderzoek uitvoert? De minor Science biedt een actieve en praktijkgerichte verdieping in onderzoeksmethoden. Je krijgt inzicht in zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, leert hoe je een onderzoeksvraag formuleert en om met SPSS data te analyseren. In de laatste module voer je je eigen onderzoek uit (kwalitatief of kwantitatief) en rapporteer je jouw bevindingen. Daarnaast biedt deze minor directe toegang tot de FHML-masters van de Universiteit Maastricht (m.u.v. Mental Health). Wil jij je verdiepen in onderzoek en je toekomstmogelijkheden vergroten? Kies dan voor de minor Science!
-
Snap jij die ouders? Professioneel werken met ouders rond hun kind
Ben jij die gedreven professional in welzijn, zorg en onderwijs die professioneel wil werken met ouders rond hun kind? Wil jij interprofessioneel samenwerken werken met andere professionals en ouders in alle levens en ontwikkelingsfasen van hun kind (= kind, jeugdige, adolescent, volwassene)? Heb je belangstelling voor professioneel werken met ouders wanneer er niet meer ‘wordt opgevoed’ (denk bv aan ouder van kinderen met een verstandelijke of psychische beperking, of ouders wiens kind verslaafd is)?
In deze minor leer je theorieën, methodes én de vaardigheden in te zetten in het (inter)professioneel werken met ouders (en gezinnen) rond hun kind. Ook ontdek je hoe je ouders primair kunt steunen in hun groei als ouder. Je ontwikkelt in deze minor de expertise om als social worker, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut, leerkracht, enz. te werken vanuit een ‘oudergerichte attitude’ waarin je oudervriendelijk, ouder sensitief en ouderbetrokken denkt en handelt. -
Werk en inkomen met oog voor mens en recht
Wil jij eraan bijdragen dat burgers tot hun recht komen in het gemeentelijk domein van werk en inkomen? In deze interdiscipliniare minor doe je hier kennis en ervaring over op.
-
Wervelkolom
De wervelkolom is een fascinerend gebied voor fysiotherapeuten vanwege zijn cruciale rol in het menselijk lichaam. Het biedt structurele ondersteuning, beschermt het ruggenmerg, en maakt beweging mogelijk. De wervelkolom bestaat uit 33 wervels en is verantwoordelijk voor het dragen van het lichaamsgewicht en het absorberen van schokken. Werken met de wervelkolom betekent het verbeteren van mobiliteit, pijnverlichting en het bevorderen van een betere houding, wat een directe impact heeft op de levenskwaliteit van patiënten. Dit maakt het een boeiend en lonend specialisatiegebied binnen de fysiotherapie. Gedurende de minor zal er aandacht zijn voor manuele therapie, osteopathie en chiropractie in de vorm van workshops verzorgd door specialisten op dit gebied.