Minoren domein Techniek en ICT
-
Architectuur - personages en ruimte
Een architect heeft verbeelding nodig, om ruimtes te ontwerpen, passende materialen te vinden en een gebouw te laten functioneren. En zich daarbij in te leven wat de gebruiker gaat ervaren in een gebouw; hoe worden zintuigen geprikkeld en ontmoetingen gestimuleerd. In deze verdiepende minor word je uitgedaagd: ontwerp de benodigde architectonische ruimte, om het ‘verhaal’ uit de tekst van The Lancaster/Hanover Masque van John Hejduk compleet te maken. De tekst beschrijft een personage (subject), een architectonische ruimte (object) en de bijbehorende choreografie van een personage. Oud Lemiers en het omliggende landschap is de locatie voor je ontwerp. Je analyseert de situatie en bepaalt waar jouw individuele verblijf het beste gepositioneerd kan worden. De keuze voor materialen is van groot belang, maar ook de constructie en de bouwkundige details zijn onlosmakelijke onderdelen binnen het vak van de architectuur/ interieurarchitectuur. Je ontwerp moet ook uitgevoerd kunnen worden zoals je het bedacht hebt. Je onderzoekt hoe je je ontwerp overeind kunt houden, terwijl je ook voldoet aan de bouwkundige aspecten. De opdracht is individueel.
-
Artificial Intelligence
Artificial Intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie is al lang geen science fiction meer. Op tal van gebieden nemen computersystemen taken van ons over. Nu de maatschappij steeds complexer wordt, moeten deze ondersteunende systemen ook steeds ‘intelligenter’ worden: flexibeler, robuuster, adaptiever, meer autonoom. Zodat ze zelf adequaat kunnen omgaan met (onverwachte) veranderende omstandigheden. In deze uitdagende minor leer je welke technieken uit het wetenschapsgebied van kunstmatige intelligentie gebruikt worden bij het ontwerpen van deze ‘intelligente systemen’. Kers op de taart: een door jezelf ontwikkeld kennissysteem waarbij de focus ligt op softwarematige intelligentie!
-
Business Change and Innovation
Duurzaam het verschil maken door te innoveren en veranderen. Ga jij die klus klaren? Laat jij productie- en logistieke bedrijven beter met de toeleveranciers en afnemers samenwerken? Zodat eindklanten zo goed en snel mogelijk bediend worden? En kun jij ook bedrijven helpen zich aan te passen aan de snelle innovaties op het gebied van materialen, procesaansturing, monitoring en automatisering? En dit op een duurzame manier? Grijp dan nu je kans! Want de vraag naar professionals die in deze ‘onzekere’ omgevingen het beste uit zichzelf en anderen halen neemt alleen maar toe. Train nu met de juiste methoden en technieken, zodat jij straks het verschil maakt!
-
Business Process Analytics
We worden omringd door netwerken: bedrijven of teams, supply chains of andere processen, maar ook internet en sociale media zijn netwerken. Recente ontwikkelingen op gebied van gegevensopslag en geavanceerde analysemethodes maken het mogelijk om deze vaak complexe en omvangrijke netwerken te vertalen naar essentiële inzichten. Ook de ontwikkelingen op het gebied van Big Data, IoT en streaming data gaan voortdurend verder en verder. Dat creëert een grotere behoefte aan een datatransitie binnen industrie en logistiek. Daarom wordt in deze minor ingestoken op de toepassing en combinatie van nieuwe analysetechnieken afkomstig uit de domeinen van proces-, data- en textmining. Deze technieken laten juist zien dat niet méér data, maar juist beter geselecteerde data bijdraagt om tot belangrijke bedrijfskundige inzichten te komen.
Je leert met verschillende technieken gegevens van gebeurtenissen geautomatiseerd omzetten naar een processchema, en hoe je vervolgens dat processchema weer geautomatiseerd kan vergelijken met een procesontwerp. Je leert de knel- en verbeterpunten in processen analyseren en verwerken, ook weer geautomatiseerd.
Voorkennis op gebied van programmeren is niet vereist maar een nieuwsgierige grondhouding wel. -
Circulair Productontwerp - analyseren en ontwerpen
Creëer duurzame producten met onze minor Circulair Productontwerp: ontdek, innoveer, verander!
-
Circulair Productontwerp - fabriceren en testen
Je leert in deze minor aan de hand van een project uit het werkveld, wat er komt kijken bij het circulair produceren en testen van een product, machine of deel van een systeem. Je gaat op basis van een ontwerp zelf bedenken hoe dit ontwerp het beste gerealiseerd kan worden, welke processen zijn er nodig en welke materialen worden er toegepast, wat zijn dan de productiekosten en hoe kan je het product uiteindelijk ook testen. Je leert hoe dit in de beroepspraktijk gedaan wordt, door het bezoeken van diverse bedrijven in de regio en past deze kennis ook weer toe bij het daadwerkelijk realiseren van het ontwerp uit de opdracht. Wil je je competentie realiseren en beheren ontwikkelen, dan past deze minor daar prima bij en ben je van harte welkom bij deze minor.
-
Circular low carbon built environments
De vraag naar een circulair en duurzaam gebouwde omgeving is urgenter dan ooit. Wil jij daar een rol in spelen? In deze minor ontwikkel je onderzoeks- en ontwerpvaardigheden die je helpen bij te dragen aan de transitie naar een circulaire en energieleverende gebouwde omgeving. Deze minor wordt ingebed in de Urban Living Labs (ULL) en de Demolabs (DL) van het lectoraat Smart Urban Re-design (SURD). De ULL omvat een stedelijke omgeving als projectgebied – een buurt, een wijk, een stadscentrum, of een bedrijventerrein. In een projectgroep die bestaat uit studenten met verschillende beroepsprofielen van BBE (BKO, CT, RO) ga je aan de slag met een opdracht om een bouwkundig of civieltechnisch object energetisch en/of circulair te verbeteren.
-
Creative Digital Innovation
Binnen deze minor ontwikkel je samen met jouw team een compleet ICT-systeem waarbij schaal, complexiteit en creativiteit een belangrijke rol spelen: in het ontwikkelproces (hoe kun je slim een complex en groot probleem oplossen) en in de oplossing (bruikbaarheid en aantrekkelijkheid van het eindproduct).
-
Cyber security
Je leert een technisch-security architectuur te ontwerpen op basis van een analyse van een informatiebeveilingsplan. Vervolgens ga je het ook realiseren. Daarnaast moet je zowel het kwaliteits- als securityproces van de ict-dienstverlening op een centrale wijze verankeren in een organisatie. Je moet je HBO-ICT stage hebben voldaan om aan deze minor te kunnen deelnemen.
-
Data Science
Ben jij nieuwsgierig? Kun je goed naar (big) data staren en de trends spotten? Dan heb jij het in je om een goede datawetenschapper te worden. Niet te verwarren overigens met een data-analist, die op een enkel bedrijfsprobleem focust. Als data-scientist verken en onderzoek je gegevens uit meerdere ongelijksoortige bronnen. Dat stelt jou in staat juist die problemen aan te pakken die de meeste impact hebben op de organisatie. Je spit hiervoor alle beschikbare gegevens door, ontdekt inzichten en communiceert conclusies die tot een concurrentievoordeel leiden. Jouw skillset? Datamanagement, bedrijfsanalyse, analytische modellering, communicatie, creativiteit en discipline.
-
Data Visualisation
Informatie en (big) data begrijpelijk maken is een kunst. Het beste lukt dat door de gegevens visueel te maken. Wat je ziet, sla je sneller op dan wat je leest. In grafieken, diagrammen of kaarten bijvoorbeeld zie je snel wat de trends, uitschieters en patronen zijn. Zo krijg je meer begrip van hoe klanten of bezoekers zich gedragen en kun je daar optimaal op inspelen. Dit maakt datavisualisatie onmisbaar bij het analyseren en toegankelijk maken van grote hoeveelheden abstracte data. In deze minor leer je over datasets en structuren, perceptie en effectieve storytelling én over data omzetten in pakkende en begrijpelijke visualisaties.
-
De natuur van mensen
Wat bepaalt ons gedrag? Hoe verklaar je impulsen, intuïtie en instincten? Hoe komt het dat je verslaafd raakt aan alcohol of drugs? Onze hersenen hebben hier van alles mee te maken. In deze boeiende minor leer je hoe evolutie, genetica, opvoeding, neurotransmitters en hormonen ons gedrag sturen. Denk aan territoriumdrift, agressie, dominantie, seksualiteit. Ook ontdek je hoe je daarmee kunt omgaan of hoe je daar iets aan kunt veranderen. Je leert zelf te onderzoeken óf en hoe je gedrag kunt beïnvloeden. De focus ligt daarbij steeds op de relatie biologie-gedrag-maatschappij.
-
Design Science Research
In deze minor leer je om een op design gericht onderzoek op te zetten (plan-to-act) en dat vervolgens uit te voeren (act-to-plan). Daarbij maak je gebruik van relevante beschrijvende en inferentiële statistische methoden en technieken.
-
Engineering van circulaire materialen
Ontdek de Materiële Revolutie: Verken, Creëer en Hergebruik voor een Duurzame Toekomst!
-
Lean Six Sigma Green Belt of Yellow Belt
Haal de groene of gele band in verbetermanagement! In deze minor kan het. Je leert werken volgens de Lean Six Sigma-aanpak (LSS). Centraal in deze aanpak staan: productie op basis van vraag, een constante flow, eliminatie van verspilling (Lean) en kwaliteitsverbetering door de variatie in de productie te verminderen (Six Sigma). Als LSS Yellow Belt (YB) help je de prestaties op een afdeling te verbeteren: doorlooptijden verkorten, problemen oplossen en de kwaliteit te verbeteren. Als Green Belt (GB) werk je zelfstandiger: als projectmanager of als teamlid in een groter project. Je YB- of GB-certificaat geeft jouw cv een boost en levert je extra marktwaarde in zowat alle sectoren.
-
Onderzoek en Effectieve Communicatie (EN)
Toegepast Onderzoek levert ons nieuwe innovaties op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Samen met het werkveld, doen wij onderzoek op de Chemelot campus in Geleen. Heb jij ook zin om hier je steentje aan bij te dragen? Kom dan samen met ons onderzoek doen en ontdek ook hoe jij bij kan dragen aan de toekomst. In deze minor kan je niet alleen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, maar kijk je ook naar hoe je deze onderzoeksresultaten het best kan communiceren. Via een persoonlijk traject kijken we hoe we jou hier het best bij kunnen begeleiden. Neem dus zeker contact met ons op!
-
Onderzoek Circulaire en Duurzame Producten
Wil jij een actieve bijdrage leveren aan de circulaire- en energie-transities in Nederland? Ben jij nieuwsgierig naar de laatste innovaties die deze transities een boost kunnen geven? Dan is deze onderzoeksminor iets voor jou! Met het projectteam ga je aan de slag met het beantwoorden van een onderzoeksvraagstuk afkomstig van internationale bedrijven gerelateerd aan circulaire of energietransitie producten.
-
Onderzoek en Verdiepende Literatuurstudie (EN)
Toegepast Onderzoek levert ons nieuwe innovaties op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en gezondheid. Samen met het werkveld, doen wij onderzoek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Heb jij ook zin om hier je steentje aan bij te dragen? Kom dan samen met ons onderzoek doen en ontdek ook hoe jij bij kan dragen aan de toekomst. In deze minor kun je toegepast onderzoek uitvoeren, terwijl je je kennis en skills kan uitbreiden met een verdiepende literatuurstudie. Via een persoonlijk traject kijken we hoe we jou hier het best bij kunnen begeleiden. Neem dus zeker contact met ons op!
-
Smart Automation
(Slimme) automatisering in de industrie en het bedrijfsleven vraagt om knappe koppen. Technieken als robotica, programmeren, sensorsystemen en veiligheidsrelais zijn continu in beweging. Ben jij die slimme automatiseerder die de belangrijke taak op zich neemt om op een abstracte manier problemen te analyseren? En die deze met een systematische aanpak weet op te lossen? Deze minor leert je hoe je dit doet, welke tools er zijn, hoe je jouw oplossing toetst en hoe je die oplossing kunt bekrachtigen. Met concrete opdrachten die je in de praktijk uitvoert. Zo krijg je een goed idee van het beroep van industriële automatiseerder.
-
Software architecture
Je ontwikkelt van een nieuwe platformdienst (denk aan bijvoorbeeld Uber, AirBnB of Amazon). Hierbij ontwikkel je een werkend prototype, een business case en een bedrijfsplan.
-
Software defined services
Je ontwerpt, rechtvaardigt en realiseert een Software-defined Services infrastructuur, gebaseerd op het beheerproces van een ICT-dienstverlening, op een dusdanige manier dat geautomatiseerd beheer op een centrale wijze mogelijk is.
-
Supply Chain Logistics
Een helikopterblik. Dat is wat bedrijven en zorgorganisaties nodig hebben om hun logistieke processen in goede banen te leiden. Dat vergt iemand die alle activiteiten en goederen volgt, vanaf het moment van (grondstoffen)inkoop tot het moment dat het eindproduct aankomt bij de klant. Dat vraagt nauwe samenwerking met toeleveranciers en afnemers. Ben jij de persoon die de (logistieke) activiteiten over alle ketenpartners heen kan optimaliseren? Die de hele productieketen (supply chain) én het warehouse zo kan vormgeven dat alles gericht is op vervulling van de wensen van de klant en/of patiënt aan het eind van de keten? Dan is dit de minor die je wil volgen!
-
Toekomstige Duurzame Energiesystemen
Welke rol spelen energiesystemen (zonnepenalen, batterijen, warmtepomp, etc.) in het voorkomen van energiearmoede? En, hoe werken deze technologieën? Dat zijn vraagstukken die beantwoord worden in de minor Toekomstige Duurzame Energiesystemen. Met een projectteam ga je aan de slag met het beantwoorden van een onderzoeksvraagstuk uit het werkveld waarin je de opgedane kennis toepast.
-
Urban Transformations – Analyse
Je werkt graag samen in een interdisciplinair team. En je hebt ideeën rondom stadsvernieuwing. Dat kun je combineren in deze minor. In deze minor leer je de kennis en vaardigheden vanuit je eigen beroepsprofiel in te zetten in de initiatie- en analysefase van een stadsvernieuwingsproject. De minor wordt ingebed in een of meer van de Urban Living Labs die zijn opgezet door het lectoraat SURD. Een concrete stedelijke omgeving wordt gedefinieerd en centraal gesteld als projectgebied – een buurt, een wijk, een stadscentrum, een bedrijventerrein. Samen met collega-studenten met verschillende beroepsprofielen vorm je een interdisciplinair consortium, dat de opdracht krijgt een analyse op te stellen van de gekozen wijk. Je werkt aan een gezamenlijke analyse die wordt onderbouwd met specifieke deelanalyses met een duidelijk disciplinair profiel.
-
Urban Transformations - Ontwerp
Je werkt in deze minor samen met collega-studenten met verschillende beroepsprofielen. De minor wordt ingebed in een of meer van de Urban Living Labs die zijn opgezet door het lectoraat Smart Urban Redesign. Een concrete stedelijke omgeving wordt gedefinieerd en centraal gesteld als projectgebied - een wijk, een stadsdeel. De visie en beroepsproducten die in de minor ontwikkeld worden, bouwen voort op de minor ‘Urban Transformation – Analyse’. Je leert met elkaar een integrale en duurzame gebiedsvisie te ontwikkelen en uit te onderhandelen waarin wonen, werkgelegenheid, voorzieningen, gezonde leefomgeving, energietransitie, klimaatadaptatie, sociale cohesie, mobiliteit, etc. op elkaar worden afgestemd.