Zuyd Onderzoek: Lectoraten
Onderzoek van Zuyd

Material Sciences

Het lectoraat Material Sciences is in januari 2014 van start gegaan met de benoeming van Gino van Strijdonck tot lector. Materialen zijn belangrijk voor veel innovaties. Een grote diversiteit aan toepassingen van materialen geeft behoefte aan materialen met een breed palet aan eigenschappen. Door het juiste ontwerp, synthese en verwerking van moleculen kunnen kunststoffen met geschikte eigenschappen voor de specifieke toepassing geproduceerd worden. Door het uitputten van de fossiele uitgangsstoffen en de emissie effecten op ons klimaat is er steeds meer druk om dit op een meer verantwoorde manier te doen.

Doelstelling

Het doel van het lectoraat is het faciliteren van duurzame innovatie op het gebied van polymere materialen en het koppelen van innovatie en leren. 

Deze polymere materialen kunnen gebruikt worden voor onder andere energie, bouw, zorg en toepassingen in de gezondheidszorg. Hiermee geeft het lectoraat invulling aan het Zuyd zwaartepunt Life Science & Materials en fungeert zij als enabler voor de zwaartepunten Transitie naar een duurzame gebouwde omgeving en Innovatieve zorg & technologie. Onderzoeksopdrachten worden uitgevoerd vanuit de drie onderzoekslijnen van het lectoraat namelijk:

  • Sustainable Chemistry
  • Circular Materials
  • Molecular Health

Onderzoek

Vanuit de onderzoekslijnen richt het lectoraat zich respectievelijk op drie technologieën die door de Topsector Chemie zijn aangewezen als sleuteltechnologie voor Nederland Kennisland op gebied van Duurzaamheid.

Hoewel veelbelovend worden deze technologieën slechts beperkt ingezet. Belangrijke oorzaken zijn dat de technologieën nog volop in ontwikkeling zijn en vaak nog niet geschikt voor specifieke toepassingen. Maar een nog belangrijkere oorzaak is de onbekendheid en het gebrek aan expertise bij bedrijven. Om de belofte van de technologieën waar te kunnen maken is het nodig dat:

  • jonge professionals in aanraking komen met de techniek en deze kunnen gebruiken en promoten,
  • bedrijven in aanraking komen met de technieken
  • de technieken hun waarde verder bewijzen en verder ontwikkelen.

Werkwijze

Het onderzoek van het lectoraat Material Sciences vindt hoofdzakelijk plaats in de laboratoria van CHILL. Wekelijks komen de Bussiness Developers van CHILL die aangesloten zijn bij de business developers van Brightlands Chemelot Campus, inclusief de lector en/of de coördinatoren van de onderzoekslijnen (kennis communities) bijeen om leads, projectaanvragen en lopende projecten te bespreken. Dit kunnen grotere koepelprojecten zoals EU of SIA gesteunde projecten zijn waarbij altijd bedrijven betrokken zijn, maar ook private projecten met bedrijven. De projecten worden uitgevoerd door een projectteam van docenten, ervaren professionals (laboranten) en studenten: een Community for Development (CfD).

Over de lector

Dr. Gino P.F. van Strijdonck is voorzitter van het Lectoraat Material Sciences sinds 1 januari 2014. Gino studeerde Scheikunde aan de Universiteit Nijmegen. Zijn promotie onderzoek is getiteld: 'Design, Synthesis, and Characterization of Model Systems for Subsite-differentiated Iron-Sulfur Proteins'. 

Na zijn post-doctoraal aanstellingen bij Johns Hopkins University in Baltimore, USA (bio-inorganic chemistry) en de KU in Leuven, België (fotofysica), is hij aangesteld als onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam op het gebied van Homogeneous Catalysis. 

Bij Zuyd is Gino betrokken geweest bij de ontwikkeling van Zuydlab, de voorganger van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Inaugurele rede

Gino van Strijdonck presenteerde zijn inaugurele rede "Chemistry and Materials: It is all about performance… and size does matter!" op 6 maart 2015. 

Lectoraat Material Sciences
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen

BESbswy