Actief Leren
Onderstaand treft u een overzicht aan van de actuele onderzoeksprojecten van het lectoraat binnen het thema Actief Leren.

Posterreeks
De pijler actief leren van het Lectoraat Professionalisering van het onderwijs is bezig met het ontwikkelen van een inhoudelijke posterreeks over actief leren.

Actief Leren (1)
De eerste poster is af! Deze poster gaat over wat wij verstaan onder actief leren. Vervolgposters zullen dieper ingaan op bijvoorbeeld studeerstrategieën, de werking van het brein en activeren met behulp van technologie.

Actief Leren (2)
De tweede poster is nu beschikbaar! Deze poster gaat over actief leren en het brein. Vervolgposters over bijvoorbeeld studeerstrategieën en activeren met behulp van technologie zullen binnenkort verschijnen.

Actief leren (3)
De derde poster is nu beschikbaar! Deze poster gaat over gespreid leren.

Actief Leren (4)
Er is weer een nieuwe poster, deze gaat over de online leeromgeving.

Actief leren (5)
Er is weer een nieuwe poster, deze gaat over het directe instructiemodel.
Using blended education to improve perineal skills training
Hanneke Theelen en Miriam Goes (PvhO) | september 2022 – september 2024
Marijke Hendrix, Evelien van Limbeek en Lotte Wigman (Academie Verloskunde Maastricht), Kim Dirkx en Angel Schols (dienst O&O), Jos Gelissen (CMD)
De Academie Verloskunde Maastricht krijgt 100.000 euro subsidie om de mogelijkheden van Virtual Reality (VR) in de opleiding te benutten. De Zuyd-opleiding krijgt de subsidie van de Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs van SURF. Dankzij die ton kan een multidisciplinair team van docenten, studenten en onderzoekers binnen Zuyd de komende twee jaar een VR-toepassing ontwikkelen voor het vaardigheidsonderwijs van de Academie Verloskunde. Er wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden om het zetten en hechten van een episiotomie (inknippen tijdens de baring) zo waarheidsgetrouw mogelijk te simuleren met VR. Daarbij is aandacht voor zowel het klinisch redeneren als het praktisch uitvoeren van de vaardigheid. Maar waarom? Studenten moeten deze handelingen allemaal geoefend hebben om als verloskundige aan de slag te mogen gaan (en blijven). Maar in de praktijk krijgt niet iedereen hier niet altijd de kans voor. Daarom biedt VR uitkomst. Zuyd werkt in het project nauw samen met de twee andere Verloskunde Academies in Nederland, de Academie voor Verloskunde Amsterdam Groningen en de Verloskunde Academie Rotterdam.
Blended onderwijs binnen Zuyd
Hanneke Theelen (PvhO) | september 2022 – september 2024
Kim Dirkx en Joost Elshoff (dienst O&O)
In dit onderzoek wordt het gebruik van Moodle, Microsoft Teams en mediasite vanaf 2018 in kaart gebracht. Welke tools worden veelal benut en welk onbenut potentieel is er? Daarnaast wordt onderzocht met welke ontwerpprincipes voor e-learning docenten bekend zijn en welke zij ook daadwerkelijk inzetten bij hun blended lesontwerp. Tot slot zal onderwijsmodule ontwikkeld worden volgens de ontwerpprincipes voor e-learning en met een optimaal gebruik van Moodle, Microsoftt Teams en Mediasite.