Project
Lectoraat Autonomie en Participatie

Borgen van multidisciplinair overleg in de 1e lijn voor ouderen die complexe zorg nodig hebben

Mensen die ouder worden ervaren problemen op meerdere levensgebieden en hebben vaak complexe zorg nodig. Deze zorg wordt geleverd door verschillende hulpverleners zoals (wijk)verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en huisartsen. Om de zorg onderling goed af te stemmen zijn er overlegstructuren tussen hulpverleners. Zogenaamde multidisciplinaire overleggen, ook wel MDO genoemd. Het doel van een MDO is om de zorg onderling af te stemmen zodat er passende zorg geleverd wordt. Het is echter een uitdaging om deze MDOs altijd uit te blijven voeren. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoe een MDO op lange termijn in het werkproces van diverse hulpverleners past.

Het doel van dit project is het verkrijgen van inzicht in de onderbouwing van het borgen van MDOs, tussen verpleegkundigen, paramedici en huisartsen, om de ervaren gezondheid van ouderen die complexe zorg nodig hebben te versterken.

Om het doel te bereiken, wordt gewerkt volgens een participatief actieonderzoek. Deze benadering beoogt kennis en ervaringen op te halen om strategieën te ontwikkelen waarmee de MDOs geborgd worden door de betrokken hulpverleners en (naasten van) ouderen. In dit project wordt per MDO de huidige werkwijze in kaart gebracht, onderwerpen voor borging geprioriteerd en worden op-maatgemaakte strategieën voor borging uitgezet. Het project wordt uitgevoerd met Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg (HOZL).

De doelgroepen zijn:

  1. ouderen met complexe problematiek in meerdere levensdomeinen die nog thuis wonen;
  2. mantelzorgers die door ouderen zelf benoemd worden als meest betrokken persoon in hun zorg en ondersteuning; en
  3. hulpverleners betrokken bij de MDOs: verpleegkundigen (wijkverpleegkundige, praktijkondersteuner huisarts, praktijkverpleegkundige) paramedici (fysio- en ergotherapeuten, logopedisten), en huisartsen.