ACCENT studie (geriAtriC Care EsseNTials)
Wat houdt het project in?
Het project is gericht op het ondersteunen van ouderen tijdens hun ziekte en/of herstel. En de vraag hoe verpleegkundigen en verzorgenden de eigen autonomie van ouderen hierin zoveel mogelijk kunnen bevorderen. Als toepassingsgebied is voor ADL-zorg gekozen.
Het gehele project zet in op 3 onderdelen:
- Theoretisch meer zicht krijgen op autonomie bevorderend gedrag van verpleegkundigen en verzorgenden.
- Ontwikkelen van instrumenten om dit gedrag meetbaar te maken.
- Ontwikkelen en testen van onderwijsmateriaal en -strategieën die het professioneel handelen bevorderen van verpleegkundigen en verzorgenden (in opleiding) om de eigen autonomie van oudere cliënten te ondersteunen.
Het lectoraat Wijkgerichte Zorg is vooral aan onderdeel 3 verbonden. Promovendus Marjolein Knibbeler focust zich op de vraag hoe toekomstige verpleegkundigen en verzorgenden leren over autonomie en autonomie-stimulerend gedrag.
Daarnaast wordt onderzocht hoe dit beter ingebed kan worden binnen opleidingen. Zo worden er onder andere innovatieve (werk)leeromgevingen ontwikkeld. Hierin werken het praktijkveld, mbo- en hbo-studenten, docenten en onderzoekers samen.
Waarom wordt het project uitgevoerd?
Binnen het ACCENT-project willen we grip krijgen op het begrip 'autonomie'. Autonomie van mensen/ouderen is belangrijk. Hoewel het stimuleren van autonomie een van de belangrijkste uitgangspunten is van zorgverlening, is de literatuur niet eenduidig over wat het is.
Dat geldt ook voor manieren om autonomie te meten en voor de definitie van autonomie-ondersteunend gedrag. Wordt autonomie daadwerkelijk door zorgverleners gestimuleerd? En, worden toekomstige zorgverleners binnen hun opleiding getraind om autonomie van mensen te stimuleren?
Wie doen mee in het project?
Dit project wordt met financiële ondersteuning van ZonMw onder leiding van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg uitgevoerd (prof. Sandra Zwakhalen en dr. Petra Erkens). Naast het lectoraat Wijkgerichte Zorg zijn als regionale (zorg)partners betrokken: Universiteit Maastricht, Vista, MUMC+, Zuyderland, Envida en Land van Horne.
Wanneer wordt het project uitgevoerd?
Het project is eind 2021 gestart en kent een beoogde projectperiode van 4 jaar.
Wil je meer weten over dit project?
Neem contact op met de onderzoekers via Marjolein Knibbeler, via: Marjolein.knibbeler@zuyd.nl. Of met Stan Vluggen, via: Stan.vluggen@zuyd.nl.