Project
Wijkgerichte Zorg

Blended Care @ Home

Wat houdt het project in?

Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen, met vaak complexe zorgvragen. Dit vraagt veel van zorgprofessionals in de eerste lijn. Zij moeten passende zorg bieden; de juiste zorg op de juiste plaats. Passende zorg is steeds vaker ‘blended care’, een combinatie van fysieke en digitale zorg. Hierbij wordt een deel van de zorg ingevuld met behulp van thuiszorgtechnologie. Dit vanuit het uitgangspunt: ‘Fysiek als het nodig is, maar digitaal als dat kan’.  

Dit project brengt in kaart hoe blended care al in Zuid-Limburg in de zorg wordt toegepast en wat we hiervan kunnen leren. Daarvoor voeren we een onderzoek uit bij MeanderGroep Zuid-Limburg (MGZL) waar de implementatie van Virtuele Thuiszorg© in volle gang is. 

Virtuele Thuiszorg© wordt aangeboden door de firma MobileCare en omvat technologie die helpt om de zelfregie en zelfredzaamheid van cliënten/patiënten te behouden. Zodat zij zo lang mogelijk op een fijne en veiliger manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.  

Virtuele Thuiszorg maakt het mogelijk om lichaamsfuncties op afstand te monitoren en ondersteuning te bieden op het gebied van leefstijl, welzijn en dagstructuur. Ook biedt Virtuele Thuiszorg toepassingen op het gebied van alarmering en toezicht.

Waarom wordt het project uitgevoerd?

Het doel van dit project is bijdragen aan de transformatie en inbedding van blended care in de thuiszorg, zodat deze vorm van zorg vanzelfsprekend wordt. 

Hiervoor ontwikkelen we 2 producten die helpen om behoeften en mogelijkheden ten aanzien van passende digitale zorg cliëntgerichter te bepalen. En daarmee bijdragen aan een efficiëntere en effectievere thuiszorg: 

 

  • Een wegwijzer thuiszorgtechnologie 
    Deze ondersteunt de zorgprofessional in de besluitvorming over digitale interventies passend bij de hulpvraag van de cliënt/patiënt. 

 

  • Een handreiking samenwerking bij thuiszorgtechnologie 
    Deze ondersteunt zorgprofessionals bij de afstemming tussen zorgprofessionals in de thuiszorg en de huisartsenpraktijk over het gebruik van thuiszorgtechnologie. 

Hoe is het project georganiseerd?

Het project is vormgegeven in 3 fases: 

1. Diagnosefase 
We gaan dieper in op vragen en problemen van zorgprofessionals met betrekking tot klinisch redeneren en samenwerken bij hybride zorg. Samen met alle betrokkenen bepalen we de eisen, vorm en inhoud waaraan de keuzewijzer en handleiding moeten voldoen.​ 

2. Ontwerpfase 
We ontwikkelen concepten van de keuzewijzer en handreiking op basis van de bevindingen uit de eerste fase. We zorgen ervoor dat de producten bruikbaar zijn en zetten ons ervoor in dat alle betrokken partijen ze ook daadwerkelijk willen gebruiken. 

​3. Test- en evaluatiefase 
We testen de keuzewijzer en handreiking in minimaal twee herhaalsessies om te zien of ze bruikbaar en haalbaar zijn en stellen ze elke keer bij. We onderzoeken de ervaringen van zorgprofessionals en cliënten en of het gestelde doel is bereikt.  

Wanneer vindt het project plaats?

Dit project loopt van 1 oktober 2023 t/m 30 september 2025.

Wie doen er mee in het project?

In dit door LIME (Limburg Meet) gesubsidieerde project werkt het lectoraat Wijkgerichte Zorg samen met: MeanderGroep Zuid-Limburg, Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL), Huisartsenpraktijk Heerlerbaan, Gezondheidshuis Zuyd, Gezondheidscentrum Hoensbroek Noord, Mobile Care, Universiteit Maastricht (Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) en Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ), zorgverzekeraar CZ, Burgerkracht Limburg, Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad en Beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN). 

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Renée Verwey, via: Renee.verwey@zuyd.nl