Project
Wijkgerichte Zorg

Community Care

Wat is Community Care?

We staan in Zuid-Limburg aan de vooravond van demografische en maatschappelijke ontwikkelingen die leiden tot een grote én andere opgave als het gaat om de zorg voor ouderen in onze samenleving.  

Ontwikkelingen zoals vergrijzing en ontgroening, krapte op de arbeidsmarkt, veranderende klantvragen en toenemende zorgzwaarte. Als antwoord op deze ontwikkelingen ontwikkelden 60 organisaties uit Zuid-Limburg samen het Community Care Concept.  

Community Care is erop gericht om gezamenlijk een beweging in te zetten. Een beweging die ernaar streeft om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen, met een goede kwaliteit van leven. 
 

Wat houdt het project in?

Het lectoraat Wijkgerichte Zorg is aangesloten als onderzoekspartner. Samen met ouderenzorgorganisatie Sevagram volgen we verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden binnen de Zuid-Limburgse Community Care-beweging. We monitoren de samenwerking tussen partijen en evalueren concrete initiatieven. Zoals een cursus ReAblement voor mantelzorgers en informatiemiddagen over het (laagdrempelig) gebruik van hulpmiddelen.  

In het project gaan we op zoek antwoorden op vragen als: 

  • Wat zijn kenmerken van de initiatieven, wie is de doelgroep en wie is bereikt?   
  • Welke bevorderende en belemmerende factoren worden in de samenwerking ervaren?  
  • Welke factoren beïnvloeden de Community Care-beweging in de wijk? 
  • Wat zijn de effecten en haalbaarheid van gezamenlijke initiatieven?  
  • Hoe ervaren betrokkenen (de uitvoerbaarheid van) gezamenlijke initiatieven? En de meerwaarde voor samenredzaamheid, zelfredzaamheid, participatie en eenzaamheid?  

Waarom wordt het project uitgevoerd?

Zorgorganisatie Sevagram wil ‘de wijk’ ondersteunen bij het herontwerpen en organiseren van zorg- en welzijnsinitiatieven. Samen met de andere partners in het Community Care Concept. 
Door de sociale cohesie in de wijk te verbeteren en een nieuwe (woon)zorgomgeving te realiseren, met voorzieningen die dit ondersteunen.

Dit vraagt om een accentverschuiving die ervoor zorgt dat de benodigde voorzieningen aanwezig zijn in de meest geschikte en gewenste omgeving van ouderen. Een verschuiving van het verlenen van zorg en welzijn aan het individu naar het verlenen van welzijn en formele en informele zorg in de wijk. 

Wie doen mee in het project?

Zorgorganisatie Sevagram is opdrachtgever. ZonMw en CZ financieren het onderzoek waarin het lectoraat Wijkgerichte Zorg samenwerkt met MUMC+ en de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (Universiteit Maastricht).  

Wanneer wordt het project uitgevoerd?

Het onderzoek wordt uitgevoerd in de periode tussen 1 juni 2023 en 1 januari 2025. De resultaten worden begin 2025 bekend gemaakt.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Stan Vluggen, via: Stan.vluggen@zuyd.nl