CVA-portaal voor interprofessionele samenwerking na een beroerte
Wat hield het project in?
Mensen die zorg nodig hebben, ontvangen deze steeds vaker thuis. Ook wanneer het complexe zorg betreft, zoals revalidatie na een CVA (beroerte). Mensen die een CVA hebben gehad, worden al snel uit het ziekenhuis ontslagen waarna revalidatie in hun eigen leefomgeving plaatsvindt. Verpleegkundigen en paramedici in de eerste lijn krijgen daardoor te maken met complexe CVA-zorg die voor elke patiënt anders is. En steeds dient te worden afgestemd op zijn/haar persoonlijke leefomgeving en behoeften.
Samenwerking en communicatie door de betrokken zorgprofessionals is een belangrijke randvoorwaarde voor het bieden van deze persoonsgerichte thuisrevalidatie. De eerstelijns infrastructuur voor interprofessionele samenwerking is echter beperkt. Dit komt onder andere door beperkte logistieke mogelijkheden om regelmatig interdisciplinair te overleggen. Iets waar technologie een positieve bijdrage aan kan (gaan) leveren.
Eerder werd in opdracht van Topsector LSH een verkenning uitgevoerd naar behoeften en wensen op het gebied van mogelijkheden voor technologische ondersteuning van interdisciplinaire samenwerking. Deze leidde tot een conceptontwerp voor een digitaal CVA-portaal.
Dit ontwerp bood de betrokken professionals de mogelijkheid om relevante informatie te delen door geselecteerde delen van elkaars Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s) in te zien. Omdat de patiënt als de eigenaar van het portaal - en van zijn/haar eigen thuisrevalidatie - werd gezien, was de toegankelijkheid van het CVA-portaal voor patiënten en hun naasten essentieel.
Waarom werd het project uitgevoerd?
Het doel van dit project was de doorontwikkeling van het genoemde conceptontwerp. Dit in co-creatie met eindgebruikers op basis van inclusief actie-onderzoek en de evaluatie van de werkzaamheid en de toegankelijkheid voor zorgaanbieders èn zorgvragers. Wensen en behoeften van CVA-patiënten, verpleegkundigen en paramedici vormen de basis voor de totstandkoming van een CVA-portaal dat een efficiënt en effectief interprofessioneel revalidatieproces ondersteunt. Voor individuele patiënten en hun naasten, en ook zodanig ervaren wordt.
Wie deden mee in dit project?
Onderzoekers van het lectoraat Wijkgerichte Zorg werkten samen met onderzoekers van de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) aan dit project.
Wanneer vond het project plaats?
Het project vond plaats tussen 1 juni 2021 en 21 maart 2024.
Meer informatie?
Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Renee Verwey, via: Renee.verwey@zuyd.nl