Project
Wijkgerichte Zorg

Gezamenlijk leren in interprofessionele teams voor thuiswonende ouderen

Wat houdt het project in?

In Nederland stelt de vergrijzende bevolking de gezondheidszorg en het sociaal domein voor grote uitdagingen. Ouderen blijven graag zelfstandig thuis wonen. Terwijl een deel van hen complexe zorg- en ondersteuningsbehoeften heeft die een gecoördineerde en integrale aanpak vereisen van zorg- en welzijnsprofessionals.   

Het project richt zich op het bevorderen van samen leren binnen interprofessionele teams in het zorg- en welzijnsdomein die thuiswonende ouderen ondersteunen.  

Waarom wordt het project uitgevoerd?

Het uiteindelijke doel van deze studie is om interventies te ontwikkelen die het samen leren in interprofessionele samenwerkingsverbanden stimuleren. Deze interventies zullen vervolgens bijdragen aan kwalitatief goede integrale zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen.  
Hierbij gaan we uit van de verwachting dat samen lerende interprofessionele teams beter in staat zijn om samen te werken. En dat zij beter kunnen inspelen op de dynamische en complexe zorgbehoeften van de doelgroep.

In welke periode wordt het project uitgevoerd?

Het project wordt uitgevoerd in de periode 2023-2027.

Bij wie/welke zorginstanties wordt het project uitgevoerd?

Het project wordt uitgevoerd bij Zorg en Welzijnsnetwerk Meerssen en een (nog definitief te bepalen) tweede interprofessioneel team in een andere Zuid-Limburgse gemeente.

Welke partners doen mee in het project?

Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen inclusief de aangesloten partners: Werkplaatsen Sociaal Domein Zuyd, Academische Werkplaats Limburg Ouderenzorg, Wonen Meerssen, Radar, Vista College, Universiteit Maastricht, MIK&PIW groep, Trajekt, Envida, Buurtzorg, Bibliotheek Meerssen, Gemeente Meerssen, Adviesraad sociaal domein Meerssen, Schakel BV en Huisartspraktijk Meerssen. 

Als landelijke partner zijn Movisie en Associatie Werkplaatsen Sociaal Domein (AWSD) aangesloten. 

Promotieonderzoek

Daarnaast doen we ook landelijk onderzoek bij 11 Werkplaatsen Sociaal Domein als onderdeel van het promotieonderzoek van Femke Lambaart. Dit wordt uitgevoerd onder de vleugels van SHE (School of Health Professions Education onderdeel van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit van Maastricht), met prof. dr. Saskia Brand-Gruwel als promotor en dr. Erik van Rossum en Dr. Jerome van Dongen als co-promotoren.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Femke.vanlambaart@zuyd.nl