Project
Wijkgerichte Zorg

Appmakelaar - GGD Appstore

Wat hield het project in?

Studenten van verschillende zorgopleidingen van Zuyd Hogeschool merkten op dat er in hun opleiding onvoldoende aandacht was voor eHealth en preventie. Om dit probleem op te lossen selecteerden we de case: ‘Het gebruik van mobiele apps ter preventie van gezondheidsproblemen’. 

We ontwikkelden een innovatief onderwijsprogramma dat ingebed wordt in stages, afstuderen en een minor. De onderwijsinnovatie is gericht op de koppeling tussen eHealth en preventie. En op het integreren van activerend leren en praktijkgericht, flexibel onderwijs. Passend bij deze innovatie, maakten we gebruik van een ontwerpgerichte aanpak. Docenten, zorgprofessionals en onderzoekers werkten samen aan de onderwijsinnovatie die vervolgens gezamenlijk wordt uitgevoerd.  

Waarom werd dit project uitgevoerd?

De student leert activerend en werkt praktijkgericht. Hierdoor kan bij een vraag uit de zorgpraktijk al onderzoekend de juiste app worden geselecteerd. In een leeromgeving waarin eHealth en preventie integraal worden aangeboden. 

Dit project dient als voorbeeld voor de introductie van andere eHealth toepassingen op dit terrein.  
De opbrengsten van het project kunnen daarvoor als input worden gebruikt:  
1. een competentieprofiel van de ‘appmakelaar’ 
2. een blauwdruk (ontwerp van het onderwijs) 
3. een blended learning onderwijsprogramma dat binnen Zuyd Hogeschool uitgevoerd is 
4. didactische bouwstenen voor het hbo. 

Wie deden mee in dit project?

Het project werd gefinancierd door Comenius onderwijsbeurs en werd uitgevoerd door docenten en studenten van verschillende zorgopleidingen van Zuyd Hogeschool, het lectoraat Wijkgerichte Zorg en diverse zorgprofessionals.

Wanneer werd dit project uitgevoerd?

Het project werd uitgevoerd in de periode tussen 28 mei 2021 en 31 december 2023.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met Pieter Eijgenraam, via: Pieter.eijgenraam@zuyd.nl