Koploper Project
Wat houdt het project in?
‘Cliënten helpen zichzelf te helpen’, vormt de kern van reablement en is een veelbesproken strategie om ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving te laten wonen. Dit project richt zich op het ophalen, bundelen, doorontwikkelen en delen van kennis en ervaringen met betrekking tot reablement als innovatieve benadering van zorgverlening.
Hiervoor is een leernetwerk op het gebied van reablement opgericht. Dit leernetwerk bestaat uit 4 ervaren koploperorganisaties op dit terrein: MeanderGroep Zuid-Limburg, Cicero Zorggroep, Woonzorggroep Samen en MijZo. Plus een aantal ontwikkelorganisaties die nog niet zoveel ervaring hebben met reablement.
Naast het leernetwerk vormt een evaluatie van de reablement-initiatieven binnen de betrokken organisaties onderdeel van het project. Zo zullen bij MeanderGroep Zuid-Limburg het reablement-project 'Krachtig Chevremont' en bij Cicero Zorggroep het project 'Tijdelijke interventie thuis' worden geëvalueerd.
Waarom wordt het project uitgevoerd?
Via dit project willen we gericht inzicht krijgen in de ervaringen die cliënten, hun naasten en zorgverleners met reablement hebben. En veranderingen monitoren op het niveau van cliënten, naasten en zorgverleners, evenals het zorggebruik. Daarnaast streven we ernaar om de verschillen in kaart te brengen tussen reablement en andere vormen van zorg, zoals ambulante herstelzorg, reguliere wijkverpleging en eerstelijnsbehandeling.
Wie is betrokken bij het project?
Het project wordt gefinancierd door ZonMw. Het lectoraat Wijkgerichte Zorg is bij dit project betrokken als onderzoekspartner. Andere partners in het project zijn de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg van de Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Plus de aangehaakte zorgorganisatie, waaronder MeanderGroep Zuid-Limburg, Cicero Zorggroep, Woonzorggroep Samen en MijZo.
Wanneer wordt het project uitgevoerd?
Dit project is gestart in december 2023 en heeft een looptijd van 2 jaar.
Meer weten over dit project?
Neem contact op met de onderzoekers via Stan Vluggen: Stan.vluggen@zuyd.nl