Project
Wijkgerichte Zorg

Meetinstrument voor een brede benadering van gezondheid

Wat houdt het project in?

Binnen het project wordt gewerkt aan een meetinstrument dat zowel binnen zorg en welzijn als binnen het sociaal domein gebruikt kan worden om gezondheid vanuit een brede benadering te meten. Daarbij wordt ook rekening gehouden met contextuele factoren die van invloed kunnen zijn op iemands gezondheid. 

Deze brede benadering, zoals Positieve Gezondheid, beschouwt gezondheid als iets dat verder gaat dan de aan- of afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal.

Waarom wordt het project uitgevoerd?

De brede gezondheidsbenadering heeft een groot draagvlak onder professionals en beleidsmakers. Inmiddels zijn op diverse plekken in Nederland proeftuinen gestart waar deze benadering wordt ingezet om onder andere de sociaaleconomische gezondheidsverschillen aan te pakken.  

Om de effectiviteit van de benadering te bepalen, is er veel behoefte aan een objectief meetinstrument. Ondanks deze behoefte én diverse pogingen om een dergelijk instrument te ontwikkelen, is er vooralsnog geen uniform en breed gedragen instrument waarmee mogelijke effecten gemeten kunnen worden. Met dit project wil men daar dus verandering in aanbrengen.

In welke periode wordt het project uitgevoerd?

Het project wordt uitgevoerd in de periode tussen mei 2022 en november 2025. Na november 2025 zullen de resultaten van het project bekend worden gemaakt.

Wie doen mee in het project?

Het project wordt door ZonMw gefinancierd, Universiteit Maastricht is penvoerder en het lectoraat Wijkgerichte Zorg is in de persoon van Esther Bloemen - van Gurp bij het project betrokken. 

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Esther Bloemen  -van Gurp, via: Esther.vangurp@zuyd.nl