Leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen – het goede voorbeeld
Wat hield het project in?
Het project was erop gericht om wijkverpleegkundigen bekend te maken met het Nurses in the Lead)-programma (NitL). Dit is een leer- en verbeterprogramma voor wijkverpleegkundigen, gericht op het versterken van hun verpleegkundig leiderschap.
In dit project werd het leiderschapsprogramma in detail beschreven, waarna aspirant-trainers (ervaren wijkverpleegkundigen) getraind werden om het programma binnen de eigen organisatie uit te voeren.
Ook wilden we een aanzet realiseren voor een meer algemene omschrijving van NiTL. Als basis voor niveau 6 verpleegkundigen die werkzaam zijn in andere sectoren. Zoals de verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg. En voor zorgprofessionals in andere functies, zoals kwaliteitsverpleegkundigen en casemanagers dementiezorg.
Waarom werd het project uitgevoerd?
Verpleegkundig leiderschap is onontbeerlijk. Zeker in de wijkverpleging die al jaren met grote uitdagingen te maken heeft. Er zijn aan de ene kant steeds meer mensen die zorg nodig hebben en aan de andere kant steeds minder mensen om deze zorg te leveren. Doordat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen is de specialistische zorg voor mensen met een ziekte of beperking verschoven naar de thuissituatie.
Naast het indiceren, plannen en uitvoeren van zorg zijn wijkverpleegkundigen verantwoordelijk voor de aansturing van één of meer zorgteams en daarmee ook voor de kwaliteit van zorg in hun team(s).
Hiervoor is zowel klinisch leiderschap nodig, zoals het klinisch redeneren en toepassen van Evidence Based Practice (EBP). Als ook professioneel leiderschap, zoals het coachen en ondersteunen van collega’s en samenwerking met andere disciplines. De combinatie van verschillende vormen van leiderschap is complex en niet bij alle wijkverpleegkundigen aanwezig.
Wie deden mee in dit project?
Dit project ontving een subsidie vanuit het programma Verpleging en Verzorging - beschrijven van goede voorbeelden van ZonMw. Het lectoraat Wijkgerichte Zorg heeft in dit project nauw samengewerkt met de Universiteit Maastricht, vakgroep Health Services Research (penvoerder) en Envida Thuiszorg.
Wanneer vond het project plaats?
Het project werd uitgevoerd tussen 1 oktober 2020 en 1 oktober 2021.
Meer weten?
Neem contact op met Gerrie Bours, via: Gerrie.bours@zuyd.nl