Online community care platforms for older adults. Do they support ageing-in-place?
Wat hield het project in?
In dit promotieproject is een studie uitgevoerd naar online platformen voor thuiswonende ouderen. Platformen die via verschillende applicaties vraag en aanbod van inwoners in de wijk bijeen proberen te brengen. En die ouderen stimuleren maatschappelijk te (blijven) participeren.
Bijvoorbeeld via een tool voor de uitwisseling van informele hulp, vaak ‘Vraag en aanbod’ of ‘Elkaar helpen’ genoemd. Of via een lokale agenda met informatie over evenementen en activiteiten, zoals een koffie‐uurtje of wandelgroep.
In het project onderzochten we verschillende online wijkplatformen die gebruik maakten van de Cubigo software‐infrastructuur. Samen met potentiële gebruikers stelden we belangrijke gebruikerseisen voor online wijkplatformen vast en kregen we inzicht in de eerste ervaringen van eindgebruikers. Daarnaast werkten we mee aan de ontwikkeling van een online wijkplatform voor circa 4.400 inwoners van de Heerlense wijk Molenberg. En bestudeerden we een ander platform dat werd opgezet door een actieve groep burgers: Grubbenvorst‐Online (Grubbenvorst is een dorp in Noord‐Limburg met ongeveer 4.800 inwoners).
Wat waren de uitkomsten van het project?
Uit onze studies bleek dat online wijkplatformen die gebruik maakten van de Cubigo software‐infrastructuur nauwelijks werden geaccepteerd door thuiswonende ouderen. En dat zij weinig of geen impact hadden op ‘oud worden in de eigen omgeving’ en maatschappelijke participatie.
Het is onduidelijk of deze uitkomsten anders zouden zijn geweest voor platformen die gebruik maakten van andere software‐infrastructuren. Dit hebben we gewoonweg niet onderzocht.
Ontwikkelingen op het gebied van online platformen lopen uiteen. Sommige platformen laten de doelstelling los om thuiswonende ouderen te ondersteunen in maatschappelijke participatie, terwijl andere platformen er juist de nadruk op blijven leggen.
Wat kunnen we hieruit leren voor toekomstige initiatieven?
Het is nog onzeker of men door moet gaan met het implementeren van online wijkplatformen voor thuiswonende ouderen. Wanneer zij echt ondersteuning nodig hebben om te participeren in hun buurt of wijk en deze hulp willen accepteren, kunnen online platformen een waardevol middel zijn.
Het advies aan toekomstige initiatieven of organisaties die platformen willen implementeren, is dan ook om het implementatieproces intensief te ondersteunen. Bovendien zou verder onderzoek moeten uitgaan van modellen voor technologie‐acceptatie die rekening houden met sociale, psychologische, gedrags‐ en contextuele factoren die specifiek verband houden met ‘oud worden in de eigen omgeving’.
Verder lezen
Het proefschrift dat in het kader van het onderzoek werd geschreven door Sarah Willard, lees je hier.
Meer weten over dit project?
Neem contact op met Sarah Willard, Sarah.willard@zuyd.nl