Project
Wijkgerichte Zorg

PlusWIJken: een krachtige, integrale aanpak van zorg en welzijn op wijkniveau

Wat zijn PlusWIJken?

PlusWIJken zijn wijken waarin inwoners, welzijnsinstellingen, gemeenten, huisartsen, zorgorganisaties en zorgverzekeraars zich gezamenlijk inzetten voor gezonde en vitale wijken waar inwoners een betere gezondheid en meer welbevinden ervaren.

PlusWIJken gaan uit van 3 principes: 

  1. Er wordt efficiënt samengewerkt met constante aandacht voor verdere verbetering. En vanuit een integraal en breed zicht op de wijk. 
  2. Er is een goede verbinding tussen de verschillende leefdomeinen die voor de gezondheid van mensen belangrijk zijn (onder andere zorg, werk en wonen). 
  3. Ideeën worden binnen een ‘lerend netwerk’ van PlusWIJken uitgewisseld. 

Wat houdt het project in?

Binnen het project wordt voor de PlusWIJken een toolkit ontwikkeld met praktische handvatten, zoals methoden, lessen en ‘goede voorbeelden’. Deze zijn gericht op een verdere doorontwikkeling van het PlusWIJken-concept. En op het in de praktijk brengen ervan, zowel binnen als buiten Zuid-Limburg.  

Het project wordt in 3 stappen uitgevoerd:

1. Ontwikkeling van een integraal wijkbeeld
We werken samen met burgers en partners in 3 testwijken in Zuid-Limburg. Zo kunnen we een gericht beeld maken van deze wijken. We testen, bespreken en passen dit beeld aan totdat we een goed eindresultaat hebben.  

2. Integraal wijkbeeld, integraal proces 
Onderzoekers kijken niet alleen naar de effectiviteit van de aanpak van PlusWIJken, maar ook naar specifieke onderdelen in deze aanpak. Welke omstandigheden leiden wel tot positieve resultaten, en welke niet?  

3. Toolkit voor PlusWIJken  
De inzichten uit stap 1 en 2 zetten we om in praktische tips waarmee partijen met het PlusWIJken-concept aan de slag kunnen. Ook stellen we hen in staat om onderling kennis te delen.  

Wanneer wordt het project uitgevoerd?

Het project wordt uitgevoerd in 2024 en 2025.

Wie doen mee in het project?

Het onderzoek wordt ondersteund door LIME (Limburg Meet). De uitvoering is in handen van het lectoraat Wijkgerichte Zorg/ ZUYD Kenniscentrum Gezonde Rechtvaardige Samenleving, samen met de Universiteit Maastricht (Academische Werkplaats Duurzame Zorg en Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg) en CZ.

Andere samenwerkingspartners zijn Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, Burgerkracht Limburg, GGD Zuid-Limburg en de gemeente Sittard-Geleen. Alle stappen worden uitgevoerd in samenwerking met alle betrokken partijen en met de bewoners van de testwijken.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met de onderzoekers, via Erik van Rossum: Erik.vanrossum@zuyd.nl