Project
Ondersteunende Technologie in de Zorg

Deelproject 1 (AWHZ): Inventarisatie van behoeften en knelpunten hulpmiddelen en het verstrekkingsproces

Wat houdt het project in? 

Er bestaat in Nederland nog geen structurele methode die periodiek - en onder een brede variatie aan doelgroepen - inzicht biedt in de specifieke behoeften van hulpmiddelengebruikers en de knelpunten die zij ervaren. Dit geldt ook voor de behoeften en knelpunten van de betrokken mantelzorgers en zorgprofessionals.  

Daar willen we met dit project verandering in brengen. Door een methode te ontwikkelen die gericht inzicht biedt in de ervaringen van mensen met de hulpmiddelen die zij gebruiken. En die tegelijkertijd ook hun ervaringen in kaart brengt met het beschikbare aanbod aan hulpmiddelen en het proces rondom de advisering en verstrekking ervan. Door dit op terugkerende momenten te doen, krijgen we ook inzicht in veranderingen over de tijd.  

Deze informatie is relevant voor de hulpmiddelengebruikers zelf en hun mantelzorgers, maar ook voor de betrokken zorgprofessionals en hun organisaties. Daarnaast is de informatie ook interessant voor stakeholders zoals gemeenten, leveranciers en zorgverzekeraars.  

Waarom wordt het project uitgevoerd? 

Het project biedt met de ontwikkelde methode duidelijk inzicht in behoeften en knelpunten van de doelgroep. Dit is relevant voor diverse stakeholders.  

Op basis hiervan kunnen zij hun beleid aanpassen, diverse processen verbeteren en veranderingen monitoren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld bepaalde stappen in het verstrekkingsproces én de samenwerking tussen professionals optimaliseren.  Bovendien biedt inzicht in de hulpmiddelen die mensen gebruiken en de mate waarin deze een zorgvraag oplossen, kansen voor (door)ontwikkeling van hulpmiddelen.   

Hiermee kunnen het aanbod en het verstrekkingsproces verder toegespitst worden op de individuele behoeften en wensen van hulpmiddelengebruikers en bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de hulpmiddelenzorg.   

Wie doen er mee in het project? 

Vanuit het kernteam AWH-Z zijn Zuyd Hogeschool, Burgerkracht Limburg en Ieder(in) de kernpartners.  Daarnaast zijn ook Federatie Gehandicaptenorganisatie Limburg, Steunpunt Mantelzorg betrokken, evenals partijen uit het landelijk netwerk AWH-Z.  Het project is onderdeel van de Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid (AWH-Z) en wordt gefinancierd door ZonMw. 

Wanneer vindt het project plaats? 

Het project is op 1 januari 2023 van start gegaan en loopt tot en met 31 maart 2025.   

Meer weten over dit project? 

Neem voor meer informatie contact op met Monique Lexis, via: [email protected]