Deelproject 2 (AWHZ): functioneel advies
Wat houdt het project in?
In dit project zet de Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid (AWHZ) haar kennis en ervaringen rondom het functiegericht adviseren van hulpmiddelen in. Hiermee willen we de implementatie van functioneel advies versnellen. Dit is een belangrijk onderdeel van het convenant Maatwerkprocedure Toegang Hulpmiddelen gericht op een betere toegang tot hulpmiddelen in het kader van de Wmo. Het convenant is ondertekend door alle relevante belangen-, beroeps- en brancheorganisaties, te weten, Iederin Vereniging Nederlandse Gemeenten, Firevaned, Ergotherapie Nederland, Vereniging Revalidatieartsen en Zorgkantoor.
Implementatie van functioneel advies vraagt een verandering van routines, samenwerking en procedures. Kennis over implementatie en het opleiden van professionals wordt ingezet om de noodzakelijk veranderingen bij zowel ergotherapeuten in revalidatiecentra en de eerste lijn te begeleiden, als bij gemeentes en leveranciers. Het project levert naast een beschrijving van het proces ook tools en trainingen op voor betrokken professionals en informatieproducten voor cliënten.
De doelgroep betreft mensen met beperkingen wiens vraag voor hulpmiddelen in het kader van de Wmo gekenmerkt wordt als ‘complexe vraag’. Een dergelijke aanvraag is veelal van toepassing bij personen met progressieve ziektebeelden of meerdere aandoeningen én bij kinderen.
Waarom wordt het project uitgevoerd?
Voor mensen met een beperking is de beschikbaarheid van passende hulpmiddelen een voorwaarde om optimaal te kunnen functioneren. Bij de verstrekking van hulpmiddelen zijn veel partijen betrokken, waarbij cliënten steeds centraal dienen te staan. Toch ervaren zij nog vaak knelpunten in het verstrekkingsproces, vooral bij complexe en spoedeisende ondersteuningsvragen.
Om deze situatie te verbeteren, is een format voor een functioneel advies opgesteld. De implementatie ervan moet leiden tot een betere match tussen de persoonlijke situatie en behoeften van mensen met beperkingen en de hulpmiddelen die aan hen worden verstrekt. Hierdoor wordt uiteindelijk hun zelfstandigheid vergroot en hun participatie in de maatschappij verbeterd. Ook zullen zij tevredener zijn over het proces van advisering en verstrekking.
Wie doen er mee in het project?
De Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid (AWH-Z) waarvan Zuyd Hogeschool kartrekker is, is partner in dit project. Daarnaast zijn Ergotherapie Nederland (EN), Ieder(in), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), Firevaned, gemeenten Heerlen en Beekdaelen en zorgorganisatie Sevagram aangesloten.
Het project is onderdeel van de Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid (AWH-Z) en wordt gefinancierd door ZonMw.
Wanneer vindt het project plaats?
Het project is op 1 november 2023 van start gegaan en duurt 18 maanden.
Meer weten over dit project?
Neem voor meer informatie contact op met Edith Hagedoren, via: [email protected]