Deelproject 3 (AWHZ): toilethulpmiddelen
Wat houdt het project in?
Dit project is onderdeel van de Academische Werkplaats Hulpmiddelen Zelfredzaamheid en omvat zowel een praktijkonderzoek als een literatuuronderzoek.
In het praktijkonderzoek worden zorgprofessionals en mensen die ondersteuning krijgen bij toiletbezoek geïnterviewd. Tijdens deze interviews bespreken we hun ervaringen met hulpmiddelen en de wensen die zij op dit gebied hebben. In het praktijkonderzoek brengen we ook in kaart welke hulpmiddelen op de markt zijn. En maken we een keuzehulp om professionals en cliënten te ondersteunen bij het maken van keuzes voor toilethulpmiddelen. Daarnaast maken we inzichtelijk voor welke knelpunten bij toiletonderzoek nieuwe hulpmiddelen mogelijk uitkomst kunnen bieden.
Het literatuuronderzoek helpt ook om ervaringen met toilethulpmiddelen beter te begrijpen. En het biedt (meer) inzicht in de effectiviteit van deze hulpmiddelen.
Waarom wordt het (deel)project uitgevoerd?
Zelfstandig naar het toilet kunnen gaan is voor de meeste mensen met een beperking zeer belangrijk. Hulpmiddelen kunnen daarbij ondersteunen. Er is echter weinig kennis beschikbaar over de inzet van deze hulpmiddelen en de effectiviteit ervan. Ook is er nog weinig inzicht in de ervaringen en wensen van gebruikers van deze hulpmiddelen.
Wanneer vindt het project plaats?
Het praktijkonderzoek wordt uitgevoerd in de periode tussen 1 september 2024 en 1 september 2025. Het literatuuronderzoek start op 6 januari 2025 en wordt op 5 januari 2026 afgerond.
Wie doen er mee in het project?
De partners waarmee Zuyd Hogeschool in dit project samenwerkt, zijn: Gilde Opleidingen, Cicero, Burgerkracht en Sevagram. Het project wordt gefinancierd door ZonMw.
Meer weten over dit project?
Neem contact op met Edith Hagedoren, via: [email protected]