Project
Ondersteunende Technologie in de Zorg

HuPHub (+ Hulpmiddelen Printen Hub)

Wat houdt het project in?   

Dit project gaat over het 3D-printen van hulpmiddelen op maat door revalidatieprofessionals en hun cliënten. Het komt regelmatig voor dat revalidatieprofessionals geen geschikt hulpmiddel voor een cliënt kunnen vinden. 3D-printen kan dan uitkomst bieden omdat deze technologie het mogelijk maakt om snel en geheel op maat zelf een hulpmiddel te maken.  

We kijken in dit project met name naar kleinere hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten. Waar we in een vorig project al ervaring hebben opgedaan met het printen van dergelijke hulpmiddelen, ligt de focus in dit project vooral op de implementatie. We onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat 3D-printen een vast onderdeel van de dagelijkse revalidatiepraktijk wordt. 

Dat doen we samen met 4 revalidatiecentra: Adelante Zorggroep, Basalt Revalidatie, Libra Revalidatie & Audiologie en De Hoogstraat Revalidatie. Bij elk centrum is een zogenaamd implementatieteam in het leven geroepen, bestaande uit revalidatieprofessionals (zoals ergotherapeuten), technici (zoals adaptatie- of revalidatietechnici) en mensen die binnen de centra verantwoordelijk zijn voor innovatie.  

Naast de effectiviteit van 3D-geprinte hulpmiddelen op maat, onderzoeken we verschillende factoren die de implementatie van 3D-printen beïnvloeden. Zoals wet- en regelgeving (MDR), financiële levensvatbaarheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. 

Waarom wordt het project uitgevoerd?  

Het doel van het project is om een implementatieprocedure te ontwikkelen waarmee revalidatiecentra 3D-printen een vaste plek kunnen geven in hun dagelijkse zorg. Daarnaast willen we via dit project bewijs verzamelen over de effectiviteit van 3D geprinte hulpmiddelen op maat.  

Wie doen er mee in het project?

De consortiumpartners in dit project zijn: Adelante Zorggroep, Basalt Revalidatie, De Hoogstraat Revalidatie, Libra Revalidatie & Audiologie, RepRapUniverse, Oceanz, De Haagse Hogeschool en Zuyd Hogeschool. Overige partners zijn: VOKS Engineering, UM/MUMC+ Research Engineering, Revalidatie Nederland, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Spierziekten Nederland, CZ Zorgverzekeraar, Stichting e-NABLE, FME-Zorg.  

De financiering vindt plaats door Stichting Innovatie Alliantie via de regeling RAAK PUBLIEK.   

Wanneer vindt het project plaats?  

Het project loopt van 1 mei 2024 tot en met 30 april 2026.   

Verder lezen 

Meer informatie

Meer weten over dit project? Neem contact op met Monique Lexis, via: [email protected]