Systematic review naar (kosten)effectiviteit van hulpmiddelen voor het toiletgebruik
Wat houdt het project in?
Toiletgebruik is een belangrijke activiteit die ouderen en mensen met fysieke beperkingen vaak niet (meer) zelfstandig kunnen uitvoeren. Dit leidt tot minder kwaliteit van leven, welbevinden en sociale participatie. Daarnaast heeft het vaak een opname in een verpleeghuis en/of een verlengde opname in het ziekenhuis tot gevolg.
Als voorbereiding op een doelmatigheidsonderzoek naar hulpmiddelen voor toiletgebruik voeren we een systematisch literatuuronderzoek uit naar aangepaste toiletten die ondersteunen in het opstaan en gaan zitten. Daarbij willen we vooral inzicht krijgen in de veiligheid en de (kosten)effectiviteit van deze hulpmiddelen en aandachtspunten voor de inbedding in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van financiering.
Het beschikbare bewijs met betrekking tot deze aspecten van hulpmiddelen voor toiletgebruik is nog niet systematisch in kaart gebracht.
Waarom wordt dit project uitgevoerd?
De meeste toiletten zijn slecht toegankelijk voor gebruikers met fysieke beperkingen en hun zorgverleners. Zorgverleners moeten hierdoor vaak zwaar tillen in een slechte houding en kunnen de benodigde zorg niet op een veilige manier verlenen. Gevolg is dat de mensen die deze zorg nodig hebben, niet langer thuis kunnen blijven wonen.
Met een toenemend aantal ouderen en mensen met chronische beperkingen, zijn er steeds meer mensen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het toilet. Het is daarom belangrijk om oplossingen te vinden die hun helpen dat wèl te doen. Hulpmiddelen voor toiletgebruik kunnen bijdragen aan hun zelfstandigheid. Hierdoor kunnen zij mogelijk langer veilig thuis blijven wonen, waardoor ook de druk op de betreffende mantelzorgers en zorgprofessionals wordt verlaagd.
Wie doen er mee in het project?
Zuyd Hogeschool is penvoerder en werkt bij het onderzoek samen met Universiteit Maastricht en de cliënt-vertegenwoordigende organisaties Ieder(in) en Burgerkracht.
Het thema toiletgebruik werd door Ieder(in) en Burgerkracht op de agenda gezet. Zij benadrukten het belang van toiletgebruik voor een brede doelgroep van ouderen en mensen met fysieke beperkingen. Ook de relevantie van problemen met toiletgebruik voor mantelzorgers en professionals werd door hen onderschreven. Zij fungeren als klankbordgroep voor de systematic review en worden bij belangrijke besluiten betrokken. Het project wordt gefinancierd door ZonMw als voorbereidende studie voor een doelmatigheidsonderzoek.
Wanneer vindt het project plaats?
Het project wordt uitgevoerd in de periode van januari 2025 tot januari 2026.
Meer weten over dit project?
Neem voor meer informatie contact op met Uta Roentgen, via; [email protected]