ZIVRA (Zelfstandig en Intensief trainen Via extended ReAlity: innovatie in CVA-revalidatie)
Wat houdt het project in?
Dit project gaat over de inzet van ‘mixed reality’ zoals VR, ‘augmented reality’ of een mix van deze technieken in de revalidatiezorg.
Mensen die revalideren na een beroerte moeten vaak opnieuw arm- en handvaardigheden aanleren. ‘Mixed reality’ biedt kansen voor revalidanten om deze vaardigheden zelfstandig te oefenen, en daarmee ook vaker en intensiever. Om dit veilig te kunnen doen, is het belangrijk dat ergo- en fysiotherapeuten in de gaten kunnen houden of revalidanten hun oefeningen correct uitvoeren.
In dit project onderzoeken we hoe we de manier waarop cliënten hun oefeningen uitvoeren, kunnen monitoren. Bijvoorbeeld met behulp van sensoren, videoanalyse of andere meetinstrumenten. Ook onderzoeken we hoe deze inzichten het beste kunnen worden teruggekoppeld aan therapeuten en cliënten, bijvoorbeeld in de vorm van begrijpelijke data-visualisaties.
We doen dit onderzoek in samenwerking met 3 revalidatiecentra en verschillende bedrijven die ‘mixed reality’-toepassingen voor arm- en handrevalidatie aanbieden. Samen ontwikkelen we een platform dat voor verschillende ‘mixed reality’-toepassingen (van verschillende aanbieders) kan worden ingezet en waarmee therapeuten in 1 oogopslag kunnen monitoren hoe hun cliënten oefeningen uitvoeren.
Waarom wordt het project uitgevoerd?
De kennis die voortkomt uit dit project en het platform dat wordt ontwikkeld, zorgen ervoor dat revalidanten vaker en intensiever kunnen oefenen. Ook zonder aanwezigheid van hun therapeuten. Dit draagt bij aan een sneller en effectiever revalidatieproces en vergroot de kansen op terugkeer naar zelfstandigheid.
Wie doen er mee in het project?
De consortiumpartners in dit project zijn: Adelante Zorggroep, HoloMoves, InMotion VR, Sint Maartenskliniek, V3RLabs, Vogellanden, Windesheim Hogeschool en Zuyd Hogeschool.
Overige partners zijn: Ergotherapie Nederland, Hersenletsel.nl, Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, en Revalidatie Nederland. Vanuit Zuyd Hogeschool is het lectoraat penvoerder en coördinator van het project. Daarnaast zijn wij hoofdverantwoordelijk voor het onderzoek waarin we revalidanten en therapeuten betrekken in het ontwerpproces van het platform. De financiering vindt plaats door Regieorgaan Stichting Innovatie Alliantie, RAAK Publiek.
Wanneer vindt het project plaats?
Het project loopt van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2026.
Meer weten over dit project?
Neem voor meer informatie contact op met Karin Slegers, via; [email protected]