Zuyd Onderzoek: Lectoraten
Onderzoek van Zuyd

Wijkgerichte Zorg

Mensen met langdurende zorgproblemen en risico's helpen om zelfstandig te functioneren in hun eigen leefomgeving is een belangrijke ambitie van onze huidige gezondheidszorg. Ons lectoraat ontwikkelt kennis en tools die daarbij helpen. Ook dragen wij bij aan onderwijs en scholing op dit gebied.

Themalijnen

Wij zetten binnen Wijkgerichte Zorg in op 3 themalijnen die op verschillende niveaus passende ondersteuning bieden aan burgers in een kwetsbare positie. Digitale zorg is hierbij een belangrijk aandachtsgebied.

  • Integrale wijkgerichte zorg en ondersteuning (ondersteuning op wijkniveau)
  • Interprofessionele samenwerking binnen teams en tussen organisaties (ondersteuning op organisatieniveau)
  • Bevorderen van zelfredzaamheid en eigen regie (ondersteuning op individueel niveau)

Wij hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  1. dichtbij, met en voor de praktijk dus
  2. interprofessionele aanpak 
  3. samenbrengen van onderwijs, onderzoek en praktijkinnovatie in leer- en ontwikkelomgevingen (‘living labs’).

Samenwerking

Om dit te bereiken werken we intensief samen met een groot aantal partijen. Bijvoorbeeld met regionale praktijkpartners en Universiteit Maastricht, en in netwerken als de Academische Werkplaats Ouderenzorg – Limburg en de Academische Werkplaats Duurzame Zorg. Ook levert het lectoraat een actieve bijdrage aan het Centre of Expertise voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).

Wij werken ook nauw samen met de 6 andere lectoraten in het Zuyd domein Gezondheidszorg en Welzijn. Dat doen we in het gezamenlijke Kenniscentrum Gezonde Rechtvaardige Samenleving (KGRS). In dit centrum richten we ons onder meer op regionale uitdagingen op het gebied van de vitaliteit van burgers en betere afstemming tussen zorgvoorzieningen en hulpverleners. Bekjik de video van het KGRS.
 

Achtergrond

Het lectoraat Wijkgerichte Zorg is ingebed in de Academie voor Verpleegkunde. Het lectoraat staat onder leiding van Erik van Rossum en is begin 2017 gestart. Aan het lectoraat zijn een bijzonder lectoraat en een leerstoel gekoppeld:

  • Het bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking in de Wijk onder leiding van lector dr. Jerome van Dongen wil een bindmiddel zijn voor zorg, welzijn, kinderopvang en onderwijs in de wijk. Het lectoraat onderzoekt manieren om de interprofessionele samenwerking op deze gebieden in de wijk te verbeteren.
  • De leerstoel Verplegingswetenschap van Universiteit Maastricht van prof. dr. Sandra Zwakhalen. Deze leerstoel gericht op de verpleegkundige zorg voor ouderen in de thuissituatie, is mede door Zuyd Hogeschool ingesteld.
  • Medewerkers

    De volgende medewerkers zijn werkzaam voor het lectoraat:

    Erik van Rossum, lector

    Sinds 2017 ben ik lector Wijkgerichte Zorg. Daarnaast ben ik (in bescheiden mate) actief in het onderwijs, vooral binnen de Academie voor Verpleegkunde. Ook ben ik voorzitter van het lectorenteam in het Zuyd-domein Gezondheidszorg en Welzijn. Wij hebben onze krachten gebundeld in het Kenniscentrum Gezonde Rechtvaardige Samenleving.

    Welke andere functies bekleed je?

    Ik ben hoofdonderzoeker aan Universiteit Maastricht (vakgroep Health Services Research). Vanuit deze functie én mijn aanstelling bij Zuyd, ben ik actief in de Academische Werkplaats Ouderenzorg - Limburg.

    Wat is je expertise?
    Mijn expertise richt zich op integrale wijkondersteuning, ouderenzorg en onderzoeksmethodologie. Daarbij ben ik onder meer geïnteresseerd in innovatieve vormen van leren & verbeteren, de ondersteunende rol van digitale zorg en de afstemming tussen zorg- en welzijnsprofessionals. 

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik ben direct of indirect bij vrijwel alle lectoraatsprojecten betrokken.

    Inauguratie
    Op 16 maart 2018 werd Erik geïnstalleerd als Lector in een gezamenlijke inauguratie met dr. Ramon Daniëls en dr. Susy Braun. Lees hun rede ‘Vitaliteit en participatie van burgers in Zuid-Limburg’.

    Contactgegevens:
    erik.vanrossum@zuyd.nl | LinkedIn | Researchgate

    Lees meer Lees minder

    Jerome van Dongen, bijzonder lector

    Ik ben werkzaam als lector van het bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking in de Wijk. Dit lectoraat is onderdeel van het lectoraat Wijkgerichte Zorg en het lectoraat Sociale Integratie en ontstaan uit de samenwerking met de MIK & PIW Groep, die actief is in sociaal werk en kinderopvang. Naast mijn rol als lector ben ik docent bij de Master Gezondheidsinnovatie (MGI), projectleider van de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen (WOTO) en coördinator van de Innovatiewerkplaats van de MIK & PIW groep.

    Wat is je expertise?
    De thema’s die mij bezighouden zijn: interprofessionele samenwerking, maatschappelijke ondersteuning, wijkgerichte zorg en ondersteuning, de dementievriendelijke gemeente, leergemeenschappen en living labs, interprofessioneel onderwijs, teamontwikkeling en persoonsgerichte zorg.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Momenteel ben ik als projectleider van de WOTO betrokken bij een aantal projecten dat gericht is op de ondersteuning van thuiswonende ouderen. Daarnaast doen we vanuit het bijzonder lectoraat een onderzoek naar manieren waarop de impact van interprofessionele samenwerking aantoonbaar kan worden gemaakt.
    Ook ben ik als copromotor betrokken bij het promotieonderzoek van Femke van Lambaart dat gericht is op leren in interprofessionele teams en samenwerkingsverbanden. Onderdeel hiervan is een landelijke kennissynthese waarbij veel projecten onder de loep worden genomen die gericht zijn op samenwerking tussen het medisch en sociale domein.

    Inauguratie
    Op 14 juni 2023 is Jerôme geïnstalleerd als lector Interprofessionele Samenwerking in de Wijk. Lees hier de inaugurele rede 'Samen maken we het verschil. Interprofessionale samenwerking in de wijk. Een samenspel tussen zorg en welzijn'.

    Contactgegevens
    jerome.vandongen@zuyd.nl | LinkedInResearchGate 

    Lees meer Lees minder

    Sandra Zwakhalen, hoogleraar

    Ik ben sinds 2018 vanuit mijn leerstoel Verplegingswetenschap verbonden aan het lectoraat en de Academie voor Verpleegkunde. Mijn leerstoel wordt mede gefinancierd door deze academie. Naast onderzoek werk ik mee aan de inbedding van wetenschappelijke kennis in het opleiden en bijscholen van verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de bacheloropleiding, de variant duaal ouderenzorg en de opleiding casemanagement dementie. 

    Welke andere functies bekleed je? 
    Ik ben hoogleraar Verplegingswetenschap aan Universiteit Maastricht, vakgroep Health Services Research (onderzoeksinstituut Care and Public Health Research Institute en Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg). Ik entameer en coördineer onderzoek dat vanuit verpleegkundig perspectief gericht is op het zo lang mogelijk thuis wonen van kwetsbare ouderen.  

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken? 
    Ik ben bij een diverse projecten betrokken die in samenwerking tussen universiteit en lectoraat uitgevoerd worden. Zoals het promotieonderzoek van Marjolein Knibbeler naar autonomie van ouderen, leren en innoveren in verpleegkundige teams, en diverse projecten en scholingen rond Reablement.  

    Oratie
    De oratie van Sandra vond plaats op 14 december 2018. Bekijk hier de integrale tekst van de rede. De oratie is terug te kijken op Youtube.  

    LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Esther Bloemen - van Gurp, hoofddocent-onderzoeker

    Ik ben werkzaam als hoofddocent-senior onderzoeker.

    Welke andere functies bekleed je?
    Ik ben docent-senior onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool. Daarnaast ben ik lid van het kernteam van de Beweging Limburg Positief Gezond, gecertificeerd trainer Positieve Gezondheid en betrokken bij het onderzoekconsortium Positieve Gezondheid. En ik ben bestuurder bij HL7 Nederland, een stichting die standaarden coördineert voor data-uitwisseling in de zorg.

    Wat is je expertise?
    Mijn focus ligt op de transformatie van ziekte naar gezondheid. Hierbij breed kijkend naar gezondheid. Positieve Gezondheid, gezamenlijke besluitvorming, gepersonaliseerde zorg en het ondersteunen van de patiënt in zijn eigen regie vormen daarbij belangrijke uitgangspunten.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je (onder andere) betrokken?
    Ik ben betrokken bij een ZonMW project waarbij we een meetinstrument ontwikkelen om brede gezondheid te kunnen meten: Ontwikkelen meetinstrument(arium) voor een brede gezondheid.
    Ook ben ik (in samenwerking met het Zuyd lectoraat Smart Urban ReDesign) betrokken bij City Deal Kennis Maken- Limburg. Binnen de City Deal werk ik samen met de gemeente Maastricht aan de ambitie “Maastricht (Positief) Gezonde stad”.

    Contactgegevens 
    esther.vangurp@zuyd.nl | LinkedIn | ResearchGate 

    Lees meer Lees minder

    Renée Verwey, hoofddocent-onderzoeker

    Ik werk als hoofddocent-onderzoeker bij het lectoraat en de Academie voor Verpleegkunde. In de opleiding bachelor of Nursing ben ik betrokken bij het afstuderen en coördineer ik de themagroep eHealth. Verder ben ik programma-coördinator eHealth binnen het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).
    En ben ik lid van de Ethische Commissie Onderzoek van Zuyd Hogeschool en de Medisch Ethische Commissie Zuyderland-Zuyd.

    Welke andere functies bekleed je? 
    Ik ben als secretaris verbonden aan het platform Zorginformatietechnologie (VZI) van de beroepsvereniging VV&VN, en initiatiefnemer en coördinator van de jaarlijkse landelijke Digitale Zorg Prijs. 

    Wat is/zijn je expertise-gebied(en)? 
    In verschillende onderzoeksprojecten heb ik expertise opgedaan in het ontwikkelen, testen, evalueren én implementeren van eHealth toepassingen. Het ging daarbij om elektronische dossiers, apps voor gedragsverandering, keuzewijzers, digitale platforms en beeld- en geluidstoepassingen bij dementie. Variërend van het ophalen van behoeften en het schrijven van een programma van eisen tot de uitvoering van grootschalige evaluaties.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken? 
    Momenteel coördineer ik het project Blended Care @ Home. Hierin zijn we betrokken bij de implementatie en opschaling van Virtuele Thuiszorg bij MeanderGroep Zuid-Limburg.  

    Contactgegevens
    renee.verwey@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Michael Breemen, docent-onderzoeker

    Ik ben docent-onderzoeker bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg. Ik ben ook actief voor het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg. Binnen de Academie voor Verpleegkunde ben ik werkzaam bij de basisjaren en het afstuderen. Ook ben ik lid van de werkgroep eHealth en betrokken bij de leergangen palliatieve zorg bij Zuyd Professional.

    Wat is je expertise?

    Ik heb veel ervaring als verpleegkundige en zorgcoördinator in de ouderenzorg. Daarnaast heb ik tijdens mijn Master Gezondheidsinnovatie onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van zorgprofessionals met technologie in het zorgproces. Mijn expertisegebieden liggen dan ook op het gebied van ouderenzorg, eHealth, palliatieve zorg, wondzorg en zorginnovatie.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Bij de lectoraten ben ik op dit moment betrokken bij de projecten Blended care @ Home, ‘Lekker slapen in de ouderenzorg’ en innovation readiness.

    Contactgegevens 
    michael.breemen@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Eveliene Dera-de Bie, docent-onderzoeker

    Ik combineer mijn lectoraatswerk met de rol van docent Verpleegkunde. In het bacheloronderwijs ben ik mede-coördinator van het 1e leerjaar. En in het 4e leerjaar ben ik coördinator van het onderdeel ‘afstudeeradvies’. Verder ben ik verbonden aan het Preventiecentrum Gezondheid & Welbevinden, een interdisciplinair leerwerkbedrijf binnen Zuyd Hogeschool.  

    Welke andere functies bekleed je?

    Ik ben actief lid van de wetenschappelijke commissie jeugdverpleegkundige V&VN. Ook ben ik betrokken bij de beroepsvereniging Maatschappij en Gezondheid V&VN, vakgroep Jeugdverpleegkundigen. Daarin ben ik lid van Deelcommissie 2 Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering, waarbij interventies worden beoordeeld op effectiviteit. Tenslotte ben ik hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Jeugdgezondheidszorg (TJGZ). 

    Wat is je expertise?
    Mijn expertise ligt op het terrein van preventie, jeugd, verpleegkunde en de verbinding tussen het medische en sociale domein. En binnen dit terrein meer specifiek op het gebied van kwalitatief en praktijkgericht onderzoek.  

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je (onder andere) betrokken?
    Mijn onderzoek is gericht op preventie in de eerste levensjaren van een kind. Zo kijk ik bijvoorbeeld naar het handelen van de jeugdverpleegkundige tijdens het prenatale huisbezoek. Verder ben ik betrokken bij onderzoek rondom het thema ouderschap en bij een initiatief van YPXL (Young Perspective XL) dat erop gericht is om jongeren meer te betrekken bij onderzoek.       

    Contactgegevens
    eveliene.debie@zuyd.nl | LinkedIn  | ResearchGate

    Lees meer Lees minder

    Pieter Eijgenraam, docent-onderzoeker

    Ik ben als senior docent-onderzoeker actief in het lectoraat Wijkgerichte Zorg en voor de bachelor Verpleegkunde. In de bachelor ben ik onder andere mede-coördinator van het afstuderen.

    Wat is je expertise?
    Mijn profilering ligt op de thema’s eHealth, zinvol registreren in de zorg en (interprofessioneel) opleiden. We

    begeleiden thuiszorginstellingen bij de introductie en verankering van eHealth toepassingen in de dagelijkse praktijk. In het onderwijs werk ik aan het vergroten van eHealth competenties van studenten.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik ben projectleider van het NRO programma (Comenius senior fellow) de Appmakelaar en ik maak deel uit van het projectteam Blended Care @Home.   

    Contactgegevens
    ieter.eijgenraam@zuyd.nl | LinkedIn  | ResearchGate 

    Lees meer Lees minder

    Marjolein Knibbeler, docent-onderzoeker

    Ik werk als docent-onderzoeker binnen het lectoraat Wijkgerichte Zorg en als docent bij de Academie voor Verpleegkunde.

    Welke andere functies bekleed je?
    Ik ben promovendus bij Universiteit Maastricht, Care and Public Health Research Institute, Department of Health Services Research.

    Wat is je expertise?

    Vanuit mijn brede ervaring als geregistreerd verpleegkundige en mijn rol als onderzoeker binnen het lectoraat, ligt mijn expertise bij de (wijk)verpleging, ouderenzorg/ langdurige zorg, als ook het verpleegkundig onderwijs en verpleegkundig praktijkonderzoek.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik ben vanuit het lectoraat als promovendus actief binnen de ACCENT-studie waarin onderzoek gedaan wordt naar het verpleegkundig ondersteunen van de eigen autonomie van ouderen in het ziekte- en/of herstelproces. Daarbij richt ik mij specifiek op de vraag hoe toekomstige zorgprofessionals leren over autonomie en autonomie-ondersteunend gedrag. Er worden onder andere innovatieve (werk-) en leeromgevingen ontwikkeld, waarin het praktijkveld, mbo- en hbo-studenten en -docenten en onderzoekers gaan samenwerken, experimenteren en evalueren.

    Contactgegevens 
    marjolein.knibbeler@zuyd.nl | LinkedInResearchGate

    Lees meer Lees minder

    Nena Kruithof, docent-onderzoeker

    Binnen het lectoraat Wijkgerichte Zorg werk ik als senior onderzoeker. De werkzaamheden binnen het lectoraat combineer ik met een rol als docent-coördinator bij de Academie voor Fysiotherapie. Ik coördineer en geef les binnen het Verkort VWO-traject (een speciaal traject voor VWO-ers). Ook ben ik coördinator en begeleider bij het afstuderen, docent interprofessioneel onderwijs en begeleider van interprofessionele bachelorscripties.

    Wat is je expertise? 

    Mijn expertise-gebieden zijn: kwalitatief en kwantitatief onderzoek, praktijkontwikkelend onderzoek, longitudinaal onderzoek, big data, eHealth en revalidatie.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Op dit moment ben ik betrokken bij het Blended Care @ Home project.

    Contactgegevens
    nena.kruithof@zuyd.nl | LinkedInResearchgate

    Lees meer Lees minder

    Femke van Lambaart, docent-onderzoeker

    Ik werk sinds 1 september 2023 als onderzoeker en promovendus bij het lectoraat en daarbinnen vooral het bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking in de Wijk. Als pomovendus ben ik verbonden aan Universiteit Maastricht, School of Health Professions Education (SHE).  

    Welke andere functies bekleed je? 
    Ik ben kwartiermaker Leren en Ontwikkelen bij de MIK & PIW Groep

    en verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van een leerrijke omgeving. Deze leerrijke omgeving dient als fundament voor een lerende en wendbare organisatie en vraagt innovatie van individuele professionals, teams en van de organisatie.

    Wat is je expertise?
    Mijn expertise ligt op het gebied van samen leren op het niveau van individuele medewerkers, teams en organisaties. Daarnaast ben ik thuis in het ontwerpen van (blended) leerinterventies en programma’s en het inrichten van digitale leeromgevingen.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Mijn promotieonderzoek mag ik uitvoeren onder de vleugels van de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen. Aansluitend bij recente ontwikkelingen waarbij de zorg en het sociaal domein steeds meer vanuit een integrale aanpak in de wijk gaan samenwerken, richt ik me binnen mijn onderzoek op: ‘Samen leren als verbindende factor in interprofessionele samenwerking’.

    Contactgegevens 
    femke.vanlambaart@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Celine Mölenberg, docent-onderzoeker

    Sinds 2023 ben ik werkzaam als docent bij de Academie voor Verpleegkunde, waar ik onderwijs verzorg in alle leerjaren. Deze werkzaamheden combineer ik met taken binnen het lectoraat Wijkgerichte Zorg.

    Wat is je expertise?
    Aansluitend op mijn ervaring als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg en mijn Master Innovatie in Zorg en Welzijn,

    richt mijn expertise zich op het adviseren, ondersteunen en coachen van zorgprofessionals en -organisaties op het gebied van kwaliteitsverbetering, zorginnovatie en deskundigheidsbevordering. En op het stimuleren van verpleegkundig leiderschap onder verpleegkundigen in de ouderenzorg

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Binnen het lectoraat ben ik betrokken bij de Living Labs, een innovatieve omgeving waar onderzoek, onderwijs en de praktijk samenkomen.

    Contactgegevens
    eline.molenberg@zuyd.nl | LinkedIn 

    Lees meer Lees minder

    Nicky Romeijn-Winthagen, docent-onderzoeker

    Ik combineer mijn werkzaamheden als docent Verpleegkunde met werkzaamheden bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg en het bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking in de Wijk. Naast mijn taken bij de lectoraten vervul ik de rol als coördinator van een van de interprofessionele onderwijsmodules (IPCoP: Interprofessionele Community of Practice).

    Wat is je expertise?

    Mijn interesse en expertise liggen op het gebied van gemeenschapszorg, interprofessioneel samenwerken, zelfredzaamheid en preventie.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Vanuit de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen ben ik veel bezig met het thema stimuleren van zelfredzaamheid onder thuiswonende ouderen. Daarnaast ben ik betrokken bij een project naar de doorontwikkeling van het interprofessioneel teamoverleg in huisartspraktijken (met gebruik van de Quickscan IPT).

    Contactgegevens 
    nicky.winthagen@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Stan Vluggen, docent-onderzoeker

    Ik ben binnen het lectoraat kartrekker van het thema 'Ondersteuning zelfredzaamheid en eigen regie'. Ik ben ook docent in de bacheloropleiding Verpleegkunde en de masteropleiding ANP. Ik coördineer de module gemeenschapszorg en begeleid studenten bij hun thesis. Daarnaast ben ik betrokken bij scholingsactiviteiten voor zorgprofessionals in het werkveld.

    Wat is je expertise?
    Mijn focus ligt op onderzoek naar de vraag hoe we ouderen zo lang

    mogelijk zelfredzaam en autonoom kunnen houden binnen hun eigen leefomgeving. Hierbij kijken we ook naar het handelen van zorgverleners en mantelzorgers. Mijn expertise-gebieden liggen binnen gezondheidsbevordering en gedragsverandering. Daarnaast hou ik me veel bezig met interventie-ontwikkeling, implementatie en evaluatie, evenals kwalitatief onderzoek. Overstijgend is mijn onderzoeksthema 'zelfredzaamheidsondersteuning/Reablement'.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik coördineer projecten in de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen en ik begeleid verschillende promovendi op projecten naar Reablement en de ondersteuning van ouderen in hun autonomie. Ik werk daarbij nauw samen met onderzoekers van Universiteit Maastricht en diverse zorg- en welzijnspartners. Ook ben ik actief in het project Community Care.

    Contactgegevens 
    stan.vluggen@zuyd.nl | LinkedIn


     

    Lees meer Lees minder

    Marieke Werrij, docent-onderzoeker

    Ik ben onderzoeker bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg.  De kern van mijn werkzaamheden bij Zuyd ligt in het onderwijs, zowel bij de master Advanced Nursing Practice (verpleegkundig specialist) als bij de master Gezondheidsinnovatie en bij de bachelor Ergotherapie. Bij deze opleidingen houd ik mij voornamelijk bezig met coördinatie en begeleiding van de afstudeeronderzoeken (mastertheses).

    Wat is je expertise?

    Mijn inhoudelijke expertise ligt op het gebied van gezondheidsbevordering en gedragsverandering (GVO).

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    In het lectoraat ben ik momenteel betrokken bij het project van Eveliene Dera over de rol van de verpleegkundige bij het prenataal huisbezoek en bij een projectaanvraag met collega’s van social work over divers ouderschap.

    Contactgegevens
    marieke.werrij@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Sarah Willard, docent-onderzoeker

    Ik ben sinds 2013 als docent/onderzoeker in dienst bij Zuyd Hogeschool. Ik ben socioloog en als onderzoeker werkzaam voor de lectoraten Wijkgerichte Zorg en Sociale Integratie. In de rol van docent ben ik actief in de masteropleiding Advanced Nursing Practice en het Versneld Traject voor VWO-ers. Daarbij richt ik me vooral op kwalitatieve onderzoeksmethodologie en de begeleiding van afstudeerders.

    Wat is je expertise?

    Mijn onderzoeksfocus richt zich op de invloed van overheidsbeleid op de burgermaatschappij. Ik beschouw wijkinterventies die in het zorg- en welzijnsdomein worden geïmplementeerd. En ik bekijk kritisch of deze al dan niet aansluiten bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn. Er is meer burgerperspectief én ervaringskennis nodig om ‘wijkinterventies’ te laten beklijven. Inzicht in het burgerperspectief is van belang om te bezien hoe maatschappelijke opgave ingrijpen in het leven van mensen. Mijn streven is om dit inzicht te genereren, te vertalen en kenbaar te maken.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik ben betrokken bij het LIME project Pluswijken en het project Community Care.

    Contactgegevens 
    sarah.willard@zuyd.nl |  LinkedInResearchGate 

    Lees meer Lees minder

    Joana Schraft, promotieonderzoeker

    Ik ben op 1 januari 2024 gestart als onderzoeker bij het lectoraat Wijkgerichte Zorg.

    Bij welke onderzoeken/projecten ben je betrokken?
    Ik ben actief in het LIME PlusWIJken-project, waarvoor we intensief samenwerken met Universiteit Maastricht (vakgroep Health Services Research / Academische Werkplaats Duurzame Zorg (AWDZ)) en een groot aantal zorg- en

    welzijnsorganisaties. In dit project werken we aan een integrale wijkaanpak ter bevordering van gezondheid en welzijn van burgers in de regio Zuid-Limburg. 

    Contactgegevens
    joana.schraft@zuyd.nl / j.schraft@maastrichtuniversity.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Stephanie Cornips, medewerker onderzoek en onderwijs

    Ik ben als onderzoekmedewerker actief in het lectoraat. Ik werk ook voor het bijzonder lectoraat Begrijpelijk Communiceren waarin we ons vooral richten op communicatie met en voor kwetsbare doelgroepen.

    Wat is je expertise? 
    Ik ben met name betrokken bij projecten waarin de leefbaarheid in de wijk en het welzijn en wonen van oudere burgers centraal staan.

    Daarin denk ik onder andere mee over de uitvoering en ik verzamel en analyseer data. Ook organiseer en faciliteer ik projectbijeenkomsten met interne- en externe onderzoekers, professionals en burgers.

    Bij welke projecten ben je betrokken?
    Ik participeer in het LIME project Pluswijken en het project Community Care.

    Contactgegevens
    stephanie.cornips@zuyd.nl |LinkedIn

     

    Lees meer Lees minder

    Diana Wetzels, ondersteuner

    Sinds 1 mei 2021 ben ik als Beleidsondersteunend medewerker verbonden aan de lectoraten Wijkgerichte Zorg, Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken en Voeding, Leefstijl en Bewegen. Ik verzorg de financiële, administratieve en personele zaken van de lopende onderzoeksprojecten. Daarnaast vervul ik een rol als sleutelfiguur tussen de onderzoekers en lectoren, de ondersteunende diensten van Zuyd en de externe partners die deelnemen aan de projecten en probeer een en ander in goede banen te leiden.

    Contactgegevens
    diana.wetzels@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder

    Renske Looijkens, ondersteuner

    Ik ben werkzaam als ondersteuner van de lectoraten Wijkgerichte Zorg, Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken en Voeding, Leefstijl en Bewegen. Als ondersteuner draag ik bij aan de administratieve afhandeling en secretariële werkzaamheden binnen het lectoraat. Voordat ik bij Zuyd Hogeschool terecht kwam, heb ik in diverse functies in en rondom de evenementenbranche gewerkt. De plan- en organisatie-kwaliteiten die ik daar heb opgedaan, zet ik nu in om ‘mijn lectoraten’ optimaal te ondersteunen.

    Contactgegevens
    renske.kuipers@zuyd.nl | LinkedIn

    Lees meer Lees minder
  • Projecten

    Onderstaand vind je de beschrijving van een aantal projecten van het lectoraat. Via de links kun je doorklikken naar een projectbeschrijving.

    Themalijn Integrale wijkgerichte zorg en ondersteuning

    Themalijn Interprofessionele samenwerking binnen teams en tussen organisaties

    Themalijn Bevorderen van zelfredzaamheid en eigen regie

    Digitale zorg

    Overig

  • Onderwijs en scholing

    Onderwijs

    Met hun expertise vanuit onderzoek- en innovatieprojecten dragen de lectoraatsleden bij aan het onderwijs van diverse bacheloropleidingen (Verpleegkunde, Fysiotherapie en Ergotherapie) en de masteropleidingen Advanced Nursing Practice en Gezondheidsinnovatie. Velen vervullen daarin sleutelposities als module- of minor coördinator, afstudeercoördinator of als lid van de curriculum commissie.  

    Ook werken ze mee aan de ontwikkeling van uitdagende leeromgevingen in het praktijkveld, waaronder wijk livinglabs in Heerlen en Meerssen, en aan methodieken om werkplekleren te bevorderen, zoals in het LINC-project.  

    Veel leden van het lectoraat zijn bovendien betrokken bij het interprofessioneel opleiden van studenten, een speerpunt van het lectoraat en de academies in het domein Gezondheidszorg en Welzijn. Hierin wordt tegelijkertijd de verbinding gezocht met relevante mbo- en wo-opleidingen in de regio.

    Enkele voorbeelden:  

    Scholing

    We vinden het belangrijk dat onze producten en expertise hun weg vinden naar het praktijkveld in de vorm van trainingen en post-initieel onderwijs voor (‘zittende’) zorgprofessionals en vrijwilligers. Zo verzorgen we trainingen op het gebied van (wijk)verpleegkundig leiderschap, teamvorming en interprofessionele samenwerking in diverse zorgvelden, variërend van eerstelijns teams tot teams in hospices. 

    Als onderdeel van omvangrijke onderzoeksprojecten ontwikkelen we als partner in die projecten scholingen of methodieken voor het werkveld. Dit betreft onder meer scholingen m.b.t. palliatieve zorg bij mensen met dementie (Dedicated-project) en coachingsmethodieken rond het verbeteren van leren en innoveren in zorgteams (LINC-project).  

    Tot slot dragen we bij aan de ontwikkeling van en uitvoering van nieuwe opleidingen, zoals de duaal-variant ouderenzorg binnen de opleiding verpleegkunde en de recent gestarte opleiding casemanagement dementie. 

    Enkele voorbeelden:  

  • Producten

    Website ‘Langer Thuis in Eigen Huis’

    Contactpersoon: Sarah Willard
    Steeds meer senioren blijven langer in hun eigen huis wonen, terwijl de vraag naar zorg en de behoefte aan een aangepaste woning toeneemt. De projectgroep ‘Langer thuis in eigen huis’ vroeg ontwerpteams om slimme aanpassingen te bedenken voor bestaande woningen en de directe omgeving. Lectoraatslid Sarah Willard nam deel aan een van deze ontwerpteams (bekijk het product van Sarah). Op hun website vind je hun oplossingen per woningtype, maar ook handige tips die het wonen aangenamer, makkelijker en veiliger maken. Alle hier gepresenteerde oplossingen zijn gebaseerd op interviews met bewoners.

    De QuickScan Interprofessionele Samenwerking

    Contactpersoon: Jerôme van Dongen
    De QuickScan Interprofessionele samenwerking is een instrument voor interprofessionele teams en/of netwerken om belangrijke aspecten van samenwerking in kaart te brengen. Middels de QuickScan kunnen teams/netwerken reflecteren op hun samenwerking en de resultaten benutten om deze te optimaliseren. Ze vertalen de uitkomsten dan naar bijvoorbeeld een ontwikkel- of vervolgtraject. De QuickScan is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en expertise op het gebied van interprofessionele samenwerking (in teams) en groepsdynamica.

    Bekijk de factsheet of de kennisclips/video's:

    eProfessional

    De eProfessional is een online leeromgeving (Moodle), waar 33 onderwijsvormen (3 ECTS) rondom eHealth (apps) te vinden zijn. Deze leeromgeving is tot stand gekomen na een inventarisatie van eHealth competenties en het maken van een blauwdruk. De doelgroep is de hbo zorgstudent. De onderwijsvormen, zowel synchroon als asynchroon, vinden zowel in de zorgpraktijk als op school plaats. De werkzaamheden van de student (de eProfessional) zijn onderverdeeld in 11 rolonderdelen, waarbij integratie van eHealth in het zorgproces centraal staat. Voorbeelden van rolonderdelen zijn: de zorgvraag verhelderen, EBP toepassen en apps testen op gebruiksvriendelijkheid, onderbouwing, privacy. In de onderwijsvormen is aandacht voor onder meer de QuickScan om digitale vaardigheden van de cliënt te testen, klinisch redeneren met eHealth, maar ook voor ethische aspecten van eHealth en regelgeving.

    Wil je graag gebruik maken van het onderwijsprogramma? Mail dan naar materialen.eprofessional@zuyd.nl en krijg zo gratis toegang tot het onderwijsprogramma op Moodle.

    Contactpersoon: Pieter Eijgenraam materialen.eprofessional@zuyd.nl 

  • Publicaties en kennisproducten

    Studiejaar 2022-2023

    Wetenschappelijke publicaties

    • Bosveld, M. H., Romme, S., de Nooijer, J., Smeets, H. W. H., van Dongen, J. J. J., & van Bokhoven, M. A. (2022). Seeing the patient as a person in interprofessional health professions education. Journal of Interprofessional Care, 17. https://doi.org/10.1080/13561820.2022.2093843 
    • Groenvynck L, de Boer B, Beaulen A, de Vries E, Hamers JPH, van Achterberg Th, van Rossum E, Khemai C, Meijers JMM, Verbeek H. The paradoxes experienced by informal caregivers of people with dementia during the transition from home to a nursing home. Age and Ageing 2022; 51: 1–9. https://doi.org/10.1093/ageing/afab241 
    • Groenvynck L, Fakha A, de Boer B, Hamers JPH, van Achterberg T, van Rossum E, Verbeek H. Interventions to Improve the Transition from Home to a Nursing Home: A Scoping Review. Gerontologist 2022; 62 (7): e369-83. https://doi.org/10.1093/geront/gnab036 
    • Groenvynck L, Khemai C, de Boer B, Beaulen A, Hamers JPH, van Achterberg T, van Rossum E, Meijers JMM, Verbeek H. The perspectives of older people living with dementia regarding a possible move to a nursing home. Ageing and Mental Health 2023; April 26;1-9. https://doi.org/10.1080/13607863.2023.2203693 
    • Hasannejadasl H., Roumen C., van der Poel H., Vanneste B., van Roermund J., Aben K., Kalendralis P., Osong B., Kiemeney L., Van Oort I., Verwey R., Hochstenbach L., Bloemen-van Gurp E., Dekker E., Fijten R. Development and external validation of multivariate prediction models for erectile dysfunction in men with localized prostate cancer. PLoS One, Mar 3;18(3), 2023. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0276815     
    • Hasannejadasl H., Osong B., Bermejo I., van der Poel H., Vanneste B, van Roermund J., Aben K., Zhang Z., Kiemeney L., Van Oort I., Verwey R., Hochstenbach L., Bloemen- van Gurp E., Dekker A., Fijten R.A comparison of machine learning models for predicting urinary incontinence in men with localized prostate cancer. Front. Oncol., Volume 13, April 2023. https://doi.org/10.3389/fonc.2023.1168219  
    • Hochstenbach L., Determann D., Fijten R., Bloemen-van Gurp E., Verwey R. Taking shared decision making for prostate cancer to the next level: Requirements for a Dutch treatment decision aid with personalized risks on side effects. Internet Interv. Volume 31: 100606, March 2023. https://doi.org/10.1016/j.invent.2023.100606   
    • Khemai, C., Janssen, D. J., Van Dongen, J., Biesmans, J., Schols, J. M., Bolt, S. R., & Meijers, J. M. (2023). The development of a guidance document for interprofessional collaborative advance care planning in dementia care. medRxiv, 2023-01. doi: https://doi.org/10.1101/2023.01.25.23285020 
    • Kruithof, N., Bloemen-van Gurp, E.J., Spierts, N.A.P., Hagedoren-Meuwissen, E.A.V., Bemelen, J., Spreeuwenberg, M.D. (2023). Patient-accessible electronic health records: a qualitative study from the perspective of potential users in the Netherlands. Int. J. Electronic Healthcare, Vol. 13, No.2, 2023. https://doi.org/10.1504/IJEH.2023.130516 
    • Lierop MEA van, Meijers JMM, van Rossum E, Rutten JER, Thome-Lürken Th, Zwakhalen SMG. How to establish workplace learning in long-term care: results from a World Café dialogue. BMC Nursing 2022;21(1): 241. https://doi.org/10.1186/s12912-022-00999-8 
    • Rooijakkers T, van Rossum E, Zijlstra GAR, Kempen GIJM, Passos VL, Metzelthin SF.  Effectiveness of a reablement training program on self-efficacy and outcome expectations regarding client activation in homecare staff: A cluster randomized controlled trial. Geriatric Nursing 2022; 43: 104-112. https://doi.org/10.1016/j.gerinurse.2021.11.009 
    • Verbeek FHO, van Lierop MEA, Meijers JMM, van Rossum E, Zwakhalen SMG, Laurant MGH &  van Vught AJAH. Facilitators for developing an interprofessional learning culture in nursing homes: a scoping review. BMC Health Services Research 2023; 23:178. https://doi.org/10.1186/s12913-023-09092-5 

    Vakpublicaties

    • Bloemen- van Gurp E., Eurlings W. Datasamenwerking, utopie of realiteit? Highlighs magazine. Nummer 19, pp 9-10, Januari 2023.  
    • Bours G, Erkens P, Eijgenraam P, Zwakhalen S, van Rossum E. Wijkverpleegkundigen: train de trainer. TVZ 2022; 5: 33-35.
    • Courtens A, Pieters S, Moser A. Docentenprofessionalisering palliatieve zorg voor mbo en hbo zorgopleidingen. Oen G, 1, 20-23. 
    • Willard S, Keinemans S, van Rossum E. Maken online wijkplatformen hun beloften aan ouderen waar? Geron 2023; 28: 2 (juni 2023). 

Lectoraat Wijkgerichte Zorg
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen