Accountancy
Accountancy hbo-opleiding

Accountancy

Bij de opleiding Accountancy leren we je alles over jaarrekeningen, investeringen, financiering en belastingen. Ingewikkeld of saai? Helemaal niet! Jij zit straks met het management aan tafel en legt het allemaal uit. Geen stoffige loopbaan achter een bureau maar een dynamische job waarbij je bij veel bedrijven over de vloer komt.

  • Locatie Sittard
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands
Duaal studeren mogelijk vanaf jaar 3: naar school en werken in een baan die past bij de opleiding 

De Accountancy opleiding in beeld

Over de opleiding

Over Accountancy

Studenten aan het woord

Wat leer je bij HBO Accountancy?

We gaan aan de slag met het opstellen van een jaarrekening. Ook het opzetten van een bedrijfsadministratie hoort erbij. Net als belangrijke wetten en regels om rekening mee te houden. En je leert hoe je informatie overbrengt op de klant.

Belangrijke vakken in het eerste jaar:

  • Bedrijfseconomie
  • Bedrijfsadministratie
  • (Belasting)recht
  • Bedrijfsprocessen

Slimme softwarepakketten, managementvaardigheden als plannen, organiseren en samenwerken, het hoort allemaal bij de opleiding Accountancy. Ook trainen we je communicatieve vaardigheden zoals rapporteren en presenteren.

Hoe ziet je week eruit?

Elke dag is anders tijdens je Accountancy studie. Je week is een combinatie van lessen, trainingen, zelfstandig studeren en samenwerken met medestudenten aan een praktijkopdracht. Elke 10 weken start een nieuw blok. De docenten leggen de stof uit, professionals uit het bedrijfsleven vertellen over de praktijk. En jij? Je past wat je hebt geleerd meteen toe in een groepsopdracht, bijvoorbeeld door een adviesrapport te schrijven. Ieder blok sluiten we af met een tentamen.

Je staat er niet alleen voor

Omdat het om jou draait kijkt een studieloopbaanbegeleider gedurende je hele studie Accountancy met je mee. Bij die begeleider kun je met al je vragen terecht. Ook handig om te weten, we werken veel in kleine groepen en studenten vinden het contact met de docenten informeel en laagdrempelig.

Studeren en werken

Vanaf leerjaar 3 kun je ervoor kiezen om werk en studie te combineren. Je gaat 2 dagen naar school en werkt 3 dagen in een betaalde baan bij een accountants- of administratiekantoor. Studie en werk vullen elkaar aan: wat je bij ons leert breng je in de praktijk op je werkplek. Hoe dat er precies uitziet, leggen we vast in een aantal afspraken.

Vrijstelling voor vwo'ers

Heb je een vwo-diploma en wil je hbo Accountancy studeren? Goed nieuws! Dan krijg je namelijk vrijstelling voor het eerste half jaar. Je start in februari en stroomt in bij de studenten die in september zijn begonnen. Dus je haalt dan in 3,5 jaar je bachelor Accountancy diploma. Je kunt natuurlijk ook in september starten en de vierjarige opleiding volgen.

  • Collegegeld

    Gedurende je Accountancy opleiding betaal je voor elk studiejaar collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

    Meer informatie over collegegeld

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de Accountancy opleiding, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

    Bekijk de actuele OER

  • Hoe beoordelen studenten hbo Accountancy?

    En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de studie Accountancy met het landelijk gemiddelde.

    Bekijk de beoordeling van de opleiding Accountancy

Dit moet je weten over onze Accountancy opleiding

  • Je bent niet alleen bezig met cijfers maar leert ook adviseren.
  • Garantie op een afwisselende job! Je hebt veel klantcontact en bent vaak onderweg.
  • We leiden je op tot assistent-accountant. Je kunt hierna doorstuderen om accountant te worden.
  • Twijfel je nog tussen hbo Accountancy of Finance & Control? Geen probleem! De eerste 2 jaar zijn namelijk precies hetzelfde. Daarna hoef je pas te kiezen en hier helpen we je bij.
studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1: financiële en administratieve basis

    Blok 1: Businessplan Hoe start ik een succesvolle onderneming?
    Stel, je hebt een briljant idee voor een bedrijf. Maar … is het wel realistisch en haalbaar? Dat ontdek je als je een businessplan schrijft. Hierin zet je wat het product is, hoe en aan wie je het gaat verkopen, wie je concurrenten zijn, wat de kosten zijn en hoeveel je moet verkopen om winstgevend te zijn? Zo’n plan schud je niet zomaar uit je mouw. Maar geen zorgen! We helpen je hierbij met vakken als:

    • Bedrijfseconomie: je leert een investerings- en financieringsplan, een begroting en winst- en verliesrekening maken.
    • Bedrijfsadministratie: je leert een eenvoudige boekhouding te voeren.

    Daarnaast leer je zakelijk schrijven en volg je trainingen managementvaardigheden en Excel.

    Blok 2: boekhouding 
    In dit blok leren we je hoe je een boekhouding voert. Ook stellen we een jaarrekening en btw-aangifte op. Daarna bespreken we die met een accountants- of administratiekantoor.

    Blok 3: stuurinformatie 
    Omzet, winst en voorraad zijn belangrijke gegevens voor een bedrijf. We leren je hoe je dat visueel weergeeft in een dashboard. En je brengt de in- en verkoopprocessen in kaart. Zo leer je bij de Accountancy opleiding wat hierbij komt kijken, maar ook hoe een financieel expert daarnaar kijkt om risico’s te vermijden en fraude te voorkomen.

    Blok 4: financiering
    In dit blok draait alles om investeren en financieren. Met een groepje studenten werk je aan een investeringsanalyse. Jullie onderzoeken of een investering de moeite waard is door te kijken naar de kosten, mogelijke winst, risico's en hoelang het duurt voordat je je geld terugverdient. Jullie werken ook samen met de bank, zij beoordelen namelijk of het verstandig is om een financiering te verstrekken. 

  • Jaar 2: verdiepen en stage

    Nu duiken we dieper in de stof van vorig jaar. In de eerste 2 blokken staan lessen en trainingen op het programma. Ook gaan jullie weer aan de slag met een jaarrekening en een belastingaangifte. Je duikt in een probleem van een echt bedrijf en stelt een procesverbetering voor. In de tweede helft van het jaar is het tijd voor je eerste stage! Meestal kies je voor een stage bij een accountants- of administratiekantoor.

    Na dit jaar kies je definitief voor de opleiding Accountancy of voor de opleiding Finance & Control.

  • Jaar 3: accountancyvakken en stage

    Op het programma staan onder andere de echte accountancyvakken. Denk aan:

    • administratieve organisatie: je richt de administratie van een bedrijf zo in dat je kan zien of het al zijn doelstellingen haalt
    • controlebeginselen: we leren je hoe je een jaarrekening controleert en hoe je een bedrijf adviseert over de inrichting van zijn financiële systemen
    • externe verslaggeving: we leren je de ins en outs van het opmaken van een jaarrekening

    Stage
    Je gaat weer op stage en past de theorie toe in de praktijk. Je werkt bijvoorbeeld mee aan de accountantscontrole en gaat met controleteams mee naar klanten.

  • Jaar 4: afstuderen tijdens stage

    Het laatste jaar! Je afstudeeropdracht bestaat uit een stage waarbij je zelfstandig een complex probleem oplost voor je werkgever. Hoe je dat doet, beschrijf je in een rapport. Daarnaast bereid je je voor op de eindtoets. En je volgt een keuzeblok (minor).

    Afstudeertitel
    Na je het afronden van je Accountancy opleiding is je titel ‘Bachelor of Science’.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • Havo

    Je wordt toegelaten met de profielen:

    • Economie en Maatschappij
    • Natuur en Techniek

    We hebben aanvullende eisen voor:

    • Natuur en Gezondheid: je hebt eindexamen gedaan in economie of management en organisatie of bedrijfseconomie.
    • Cultuur en Maatschappij: je hebt eindexamen gedaan in economie of management en organisatie of bedrijfseconomie, aangevuld met wiskunde A of B.
  • Vwo

    Je wordt met alle profielen toegelaten. 

    • Economie en Maatschappij
    • Cultuur en Maatschappij
    • Natuur en Techniek
    • Natuur en Gezondheid
  • Mbo

    Je wordt toegelaten tot de opleiding als je een mbo-4-diploma hebt. De richtingen Administrateur en Assistent-Accountant sluiten het beste aan.

  • 21+

    Als je niet het juiste diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingstoets doen. De medewerkers van ons secretariaat vertellen je graag over de toets en de kosten: accountancy.bedrijfseconomie@zuyd.nl of bel +31 (0)46 420 70 22.

Beroep

Dit kun je worden na de opleiding Accountancy

Met je hbo Accountancy diploma op zak kun je als assistent-accountant aan de slag bij een accountantskantoor. Bij grote namen zoals PWC, KPMG, Deloitte en EY, of bij een kleiner kantoor dat gespecialiseerd is in het MKB. Of wat dacht je van functies als administrateur, auditor, hoofd financiële administratie, interne accountant, consultant, financial controller of data/procesanalist in een bedrijf?

Dit ga je verdienen

De vraag naar junior hbo-financials is groot, wanneer je de hbo Accountancy hebt afgerond verdien je meteen een prima salaris. Het begint tussen de 2.300 en 2.900 euro bruto per maand. Dit loopt flink op als je langer werkt of doorgroeit naar een hogere functie.

Doorstuderen na de opleiding Accountancy

Je bent na je afstuderen nog geen accountant en kunt nog niet als zelfstandige gaan werken. Daarvoor moet je doorstuderen voor accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA).

Na de opleiding vind je zo een baan.

Secretariaat Accountancy
Ligne 1
6131 MT Sittard