Meld je aan
- Looptijd: 4 jaar, start in september
- Heerlen Geleen
In onze Engineering opleiding leiden we technische makers op. Dus ben jij er gek op om dingen uit elkaar te schroeven? Dan zit je hier goed. Maar ook als je graag snapt hoe een apparaat werkt of als je het leuk vindt om iets te ontwerpen. Voordat je iets maakt, denk je ook na over de planning en het ontwerp. Tijdens onze hbo Engineering opleiding verdiepen we ons in materialen, productietechnieken, elektrotechniek, productielijnen en besturingssystemen.
Bij HBO Engineering hebben we 2 studierichtingen: werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Welke richting past het beste bij jou?
HBO Werktuigbouwkunde, de naam zegt het al. Deze studierichting gaat over het bouwen van werktuigen zoals machines en installaties. Je ontdekt hier hoe ze in elkaar zitten. Want dan is het een stuk makkelijker om er zelf mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld om een machine te verbeteren of een nieuwe versie te ontwerpen. En dan maakt het niet uit of het een vliegtuig, een windmolen of je telefoon is.
HBO Werktuigbouwkunde is een veelzijdige technische richting. Een opdracht begint vaak bij een probleem of klantvraag. Eerst analyseer je die vraag. Daarna gaan we aan de slag om ideeën, producten of processen te bedenken of te verbeteren. We leren je ontwerpen met 3D-tekenprogramma's en de juiste doorrekening te maken om de afmetingen van de onderdelen te bepalen of controleren. Ook leren we je tijdens de studierichting HBO Werktuigbouwkunde de juiste materialen selecteren en zoek je geschikte productietechnieken en gereedschappen.
Overal om ons heen in allerlei systemen en spullen speelt elektrotechniek een rol. Smartphones, drones, elektrische auto’s, allemaal zijn ze afhankelijk van goed functionerende elektrotechniek. Bij de specialisatie elektrotechniek duiken we in de wereld van het opwekken van elektriciteit, elektronica, software en automatisering.
We programmeren industriële productielijnen en bedenken oplossingen voor verschillende toepassingen. Van eenvoudige printplaten tot complexe robots. Bestaande software op nieuwe manieren gebruiken, elektronische onderdelen en duurzame energie. We gaan het allemaal bekijken tijdens de studierichting HBO Elektrotechniek.
Voor elk studiejaar betaal je collegegeld. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de Engineering opleiding, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.
Bekijk de actuele OER
En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze studie Engineering met het landelijk gemiddelde.
In het eerste jaar laten we je kennismaken met de verschillende kanten van van de opleiding hbo Engineering. Aan het einde van dit jaar weet jij al zo veel dat je een keuze kunt maken: de richting werktuigbouwkunde of de richting elektrotechniek. We gaan aan de slag met praktische opdrachten en zorgen ervoor dat je daarvoor de juiste theorie en vaardigheden leert.
De projecten zijn lekker divers! Wat opdrachten die voorbijkomen:
In jaar 2 van de opleiding Engineering volg je theoretische vakken van jouw studierichting en werk je aan projecten. Kunststoftechniek bijvoorbeeld. Hier leren we producten van kunststof ontwerpen en maken. Denk aan een 3D geprinte klimgreep die voldoet aan de veiligheidseisen én aan de wensen van de eindgebruiker.
Of je gaat aan de slag met cobots en mini-fabrieken. Samen met je groepje bedenken, ontwerp en maak je ze gebruiksklaar voor een practicum dat jullie zelf ontwikkelen.
En wat te denken van aerodynamica? Topsporters gebruiken regelmatig een windtunnel om bijvoorbeeld de weerstand van hun wielrenfietsen of racewagens te verlagen. We leren je de theorie achter de windtunnel en het ontwerpen ervan. Daarna maak je zelf een opencircuitwindtunnel waarin je metingen doet.
Het eerste half jaar loop je stage bij een bedrijf dat je zelf kiest. Daarna volg je keuzevakken. Bij Engineering, of een andere opleiding binnen of buiten Zuyd. Wat jij fijn vindt.
Ook nu volg je keuzevakken van de Engineering opleiding of van een andere opleiding binnen of buiten Zuyd. En dan is het grote moment daar: je afstudeerstage! Deze duurt 20 weken. Je kiest zelf bij welk bedrijf jij graag afstudeert.
Afstudeertitel
Na je afstuderen is je titel ‘Bachelor of Science’.
Je bent welkom met het profiel:
Je bent welkom met het profiel:
Je bent welkom met een mbo-diploma op niveau 4.
Voldoe je niet aan de beschreven toelatingseisen én ben je 21 jaar of ouder, dan voer je een toelatingsgesprek over je motivatie, houding en kennis. Neem hierover contact op met het secretariaat via engineering@zuyd.nl.
Wiskunde en natuurkunde zijn een belangrijk onderdeel van Engineering. Wil jij je kennis bijspijkeren? Wij bieden een opfriscursus aan. Start begin juni 2025. Meer informatie vind je hier (deze info kun je bekijken als je bent aangemeld voor de opleiding).
Na het volgen van onze Engineering opleiding kom je zeker aan de bak! Makkelijk zelfs, want de vraag naar engineers is echt enorm. Net als de mogelijkheden. Het werk van een engineer verandert zo snel, dat jouw toekomstige functie nu misschien nog niet eens bestaat. Maar met je studierichting bepaal je wel alvast met welke focus je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld als:
Een constructeur ontwerpt machines, besturingssystemen en installaties. Je gebruikt hiervoor speciale programma’s zoals Fusion360. Je maakt berekeningen, kiest materialen en test of alles werkt zoals je bedacht had. Daarnaast verbeter je de bestaande technieken van een geautomatiseerde lopende band of bijvoorbeeld een chip die meer data kan verzamelen.
Een werkvoorbereider plant en regelt alle werkzaamheden van begin tot eind. Je organiseert onderhoudswerkzaamheden en nieuwe projecten. Jij zorgt ervoor dat de juiste mensen met de juiste materialen en machines de werkzaamheden uitvoeren. Daarvoor stel je materiaallijsten op, maak je een planning en coördineer je de werkzaamheden.
Heb je de smaak te pakken? Studenten die doorstuderen gaan vaak naar de Technische Universiteit van Eindhoven, Delft of Twente. Daarvoor volg je eerst een pre-master. Twijfel je? Geen zorgen. We helpen je tijdens je Engineering studie met kiezen tussen werken en een masteropleiding.
Secretariaat
Nieuw Eyckholt 300
6419 DJ Heerlen