Verloskunde
Verloskunde

Verloskunde

In onze opleiding Verloskunde leiden we je op tot een zelfstandige medisch professional. We leren je zwangerschappen en bevallingen te begeleiden. Tijdens deze periode ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind. Spannend en mooi! Met onze hulp ben jij in 4 jaar klaar voor het mooie vak van verloskundige.

Topopleiding HBO Keuzegids 2024Topopleiding
Kies je voor Verloskunde bij Zuyd, dan studeer je bij een topopleiding. Wij krijgen hoge cijfers van onze studenten in de Keuzegids Hbo 2024.

 

  • Locatie Maastricht
  • Duur 4 jaar, start in september
  • Taal Nederlands

Verloskunde in beeld

Over de opleiding

Wat leer je bij onze verloskundige opleiding?

We leren je hoe je een zwangere vrouw begeleidt tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed. Daarbij gaan we aan de slag met onderwerpen als anatomie, psychologie en recht. Ook oefenen we medische vaardigheden zoals bloeddruk meten en de hartslag van de baby beluisteren. We kijken naar communicatieve en sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe je adviseert over borst- of flesvoeding. Of hoe je een gesprek voert met een zwangere met een andere culturele achtergrond. Ook trainen we onderzoeksvaardigheden, je leert bijvoorbeeld hoe je wetenschappelijke informatie toepast in de praktijk.

Toekomstgerichte verloskunde op hoog niveau

Hoe zien de lessen eruit?

We werken veel in kleine groepen aan casussen. Dat noemen we probleemgestuurd onderwijs. Samen met je medestudenten zoek je actief naar de kennis die nodig is om een patiëntprobleem op te lossen. Zo leren we je kritisch na te denken, problemen op te lossen en vragen te stellen. Allemaal kwaliteiten die je nodig hebt om straks je werk te doen als zelfstandig verloskundige. Daarnaast volg je lessen en trainingen.

Stages

Al heel snel ga je op stage om dat wat je leert in praktijk te brengen. Ook krijg je zo een goed beeld van wat een verloskundige allemaal doet. Je gaat vaak op stage: bijna de helft van de opleiding bestaat uit stages in verloskundige praktijken en ziekenhuizen. Wij hebben stageplekken in heel Nederland. 

Altijd hulp

Verloskunde is een pittige opleiding die voorbereidt op een pittig beroep. Natuurlijk sta je er niet alleen voor! Een studiebegeleider kijkt tijdens de hele opleiding met je mee en helpt als je vragen of problemen hebt. Ook tijdens je stages kun je rekenen op goede begeleiding. 

  • Collegegeld

    Voor elk studiejaar tijdens je verloskundige studie betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.

    Meer informatie over de hoogte van je collegegeld

  • Onderwijs- en examenregeling

    In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over de opleiding Verloskunde, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.

    Bekijk de actuele OER

  • Hoe beoordelen studenten opleiding Verloskunde?

    En wat zijn je kansen op een baan? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk onze verloskundige opleiding met het landelijk gemiddelde.

    Bekijk de beoordeling van Verloskunde

studieopbouw

Studieopbouw

  • Jaar 1: theorie en stage

    We werken elk jaar aan de thema's zwangerschap, baring en kraambed. Daarnaast zoomen we in op wat het verloskundige beroep inhoudt. Ook loop je een korte, oriënterende stage in een verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis. 

  • Jaar 2: theorie en stage

    We duiken verder in de theorie. We gaan ook in op de coördinerende rol van een verloskundige. Ook leer je hoe je zwangeren adviseert over een gezonde levensstijl. Je gaat 10 weken op stage in een verloskundigenpraktijk of ziekenhuis. 

  • Jaar 3: keuzevak en stage

    Je volgt een keuzevak bij je eigen of een andere opleiding, binnen of buiten Zuyd Hogeschool. Ook ga je 2 keer 10 weken op stage. 

  • Jaar 4: stage en afstuderen

    Het eind is in zicht, je gaat afstuderen. Je loopt dit jaar 3 keer stage. Je doet een uitgebreide literatuurstudie met een groep medestudenten en schrijft je afstudeerwerk. Je resultaten presenteer je tijdens een bijeenkomst voor verloskundigen, docenten en studenten.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dit heet numerus fixus. Daarom hebben wij een selectieprocedure. De uiterste aanmelddatum is 15 januari. Het begint met het juiste diploma.

  • Havo
    • Natuur en Techniek met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Natuur en Gezondheid met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Economie en Maatschappij met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Cultuur en Maatschappij met biologie, scheikunde en wiskunde

    Heb je geen eindexamen gedaan in 1 van deze vakken? Ook dan kun je meedoen aan de selectie. Als je geselecteerd wordt, kun je dit vak later behalen.  

  • Vwo
    • Natuur en Techniek met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Natuur en Gezondheid met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Economie en Maatschappij met biologie, scheikunde en wiskunde
    • Cultuur en Maatschappij met biologie, scheikunde en wiskunde

    Heb je geen eindexamen gedaan in 1 van deze vakken? Ook dan kun je meedoen aan de selectie. Als je geselecteerd wordt, kun je dit vak later behalen. 

  • Mbo

    Je kunt bij ons studeren als je een mbo-4-diploma hebt. Het is handig als je biologie, scheikunde en wiskunde beheerst op havo-niveau.

  • Hbo

    Je kunt bij ons studeren als je een hbo-propedeuse hebt. Het is handig als je biologie, scheikunde en wiskunde beheerst op havo-niveau.

  • 21+

    Als je niet het juiste diploma hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingstoets doen. De medewerkers van de selectiecommissie vertellen je graag over de toets en de kosten. Mail naar info.avm@zuyd.nl

  • Buitenlands

    Als buitenlandse en anderstalige student kun je worden toegelaten als je een gelijkwaardig diploma hebt en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dit laat je zien met het behalen van het staatsexamen Nt2-II, de cursus Nederlands voor anderstaligen of met een vergelijkbaar certificaat. Je moet dit examen behaald hebben vóór aanmelding bij de opleiding. Neem hiervoor contact met onze studentendecanen:

    marjo.dullens@zuyd.nl, T +31 (0)6 380 732 84
    monique.smeets@zuyd.nl, T +31(0)6 418 290 16 

    Meer info over het staatsexamen vind je hier

Selectieprocedure

De selectie bestaat uit 2 rondes. We vragen je thuis lesstof te bestuderen en daarover maak je een toets. Ook beschrijf je waarom je verloskundige wilt worden. Als je door de eerste ronde bent, nodigen we je uit voor een gesprek waarin je meer vertelt over jezelf en je motivatie. We kijken ook of je het juiste beeld hebt van het beroep van de verloskundige.

Contact
Onze medewerkers van de selectiecommissie helpen je graag als je vragen hebt. Mail dan naar info.avm@zuyd.nl

Beroep

Beroep

Heb je de opleiding Verloskunde afgerond? Dan kun je aan de slag als zelfstandig verloskundige in je eigen praktijk, bij een bestaande praktijk of gezondheidscentrum. Je kunt ook in een ziekenhuis aan de slag. Hier werk je met zwangeren die om medische redenen bij een gynaecoloog in behandeling zijn.

Doorstuderen

Heb je de smaak te pakken, dan kun je ook verder studeren. Je kunt je bijvoorbeeld de cursus echoscopie volgen of een van onze andere curssussen of trainingen. Je kunt ook kiezen voor de joint degree master.

Secretariaat Verloskunde
Universiteitssingel 60
6229 ER Maastricht
www.av-m.nl