Goele kiest Verpleegkunde vanwege corona
Hoe is het nou om bij Zuyd te studeren? In de rubriek, 'In de huid van Zuyd', volgen we studenten. We gaan mee naar school en kruipen zo letterlijk en figuurlijk voor één dag in de huid van Zuyd. Vandaag volgen we Goele Camp (21) uit Maasbracht. Ze is eerstejaarsstudente Verpleegkunde in Heerlen.
Twaalf mei 1820. De geboortedag van de Britse verpleegkundige Florence Nightingale. Ter nagedachtenis aan haar is dit de Dag van de Zorg. En als iets de voorbije twee jaar in de spotlight stond, was het wel de zorg. Wat bezielt studenten om uitgerekend in deze coronatijd voor een zorgopleiding te kiezen? Hebben ze dezelfde drive als Florence Nightingale? Die vraag kun je natuurlijk het beste stellen aan een eerstejaarsstudent. In de gangen van Verpleegkunde in Heerlen kon je tot voor kort Goele Camp tegenkomen. Nu even niet. Goele loopt gedurende vier weken stage op een somatische afdeling van Zuyderland in Echt. De cliënten op een somatische afdeling hebben vaak een aandoening of ziektebeeld zoals een beroerte of hersenbloeding, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of een andere aandoening waarbij langdurig intensieve en complexe zorg nodig is.
Tegen de stroom in
Voor haar besluit om Verpleegkunde te studeren, is Goele niet over een nacht ijs gegaan. Terwijl patiënten de voorbije twee jaar liever niet naar het ziekenhuis gingen en met een grote boog om de huisartsenpraktijk heen liepen uit angst voor een coronabesmetting, zwom Goele doelbewust tegen de stroom in. Voor haar werd het gevoel om een zorgopleiding te volgen alleen maar sterker bij het zien van overvolle intensive care afdelingen op tv.
Onderwijs
Voordat ze zich bij Zuyd inschreef, volgde Goele de mbo-opleiding tot Onderwijsassistent. Daarna zat ze op de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn in Tilburg. Tot maart 2020. “Verpleegkunde raakte me meer dan lesgeven en door het nieuws over corona wist ik het zeker. Ik wil iets betekenen voor die mensen. Daarom ben ik gestopt in Tilburg. Ik heb wel nog een jaar lesgegeven in het speciaal onderwijs in Roermond tot september 2021.”
Mensen helpen
“Hier, op in Echt, mag ik nog geen verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Deze stage is bedoeld om de basiszorg onder de knie te krijgen. Het bevalt me prima omdat op deze afdeling een erg grote zorgvraag is. Daardoor kan ik de algemene dagelijkse levensverrichtingen goed leren."
Haar enthousiasme en toewijding kan ze moeilijk onder stoelen of banken steken. Tijdens de lockdown stond ze thuis in Maasbracht al te trappelen van ongeduld. Een gedachte bleef door haar hoofd spoken: mensen helpen. “Ik had zoiets van geef me nu al maar een witte jas. Van wie ik dat heb? Geen idee”, lacht ze. In elk geval niet van haar ouders. “Toch vinden ze verpleegkunde wel bij me passen.”
Voltijd opleiding
Dat ze de zorg in wilde, stond dus als een paal boven water. Maar hoe? “Eerst wilde ik de deeltijd opleiding Verpleegkunde doen. Daarom had ik al gesolliciteerd bij het Zuyderland ziekenhuis en bij Mondriaan. Maar vanwege corona zaten die natuurlijk niet te wachten op mensen zonder ervaring. Toen vriendinnen en kennissen me ook nog vertelden dat Verpleegkunde best een pittig vak is, heb ik me ingeschreven voor de voltijd opleiding bij Zuyd.” Zodoende reist ze nu telkens met de trein van Echt naar Heerlen als ze les heeft.
Blijven ontwikkelen
Een keuze waar de 21-jarige nog elke dag meer dan tevreden over is. “Het is super. Tijdens de lessen komt veel aan bod en ik heb nog geen seconde spijt. Ik zag mezelf gewoon niet de rest van mijn leven voor de klas staan.” Goele wil zich kunnen blijven ontwikkelen en in de zorg kan dat. “Je leert op de eerste plaats natuurlijk veel over het menselijk lichaam. Maar ook klinisch redeneren en onderzoeken uitvoeren. Als ik straks klaar ben, kan ik aan het bed staan. Maar ik kan ook mensen helpen vanuit een managementfunctie of door me te specialiseren.”
Leergierig knoopt ze alles wat ze leert in haar oren. Waar ze na haar opleiding gaat werken, weet ze nog niet. Misschien in de geestelijke gezondheidszorg. Of ik ga werken met mensen die kanker hebben." Net als Nigtingale vindt ze het "mooi om mensen te helpen tijdens een kwetsbare periode in hun leven.”
Dag van de Zorg
Speciaal ter ere van de Dag van de Zorg vertellen in de Limburger op 12 mei ook enkele andere studenten waarom ze voor een opleiding in de zorg en welzijn hebben gekozen. Hun interviews zijn hier te lezen. Ze leren het vak dankzij de inzet van talloze zorgprofessionals. Om die al die vakmensen te bedanken maakten studenten van Zuyd deze korte videoboodschap: