Nieuws
Nieuws

Onderzoek leidt tot praktische keuzehulp hulpmiddelen voor elastische kousen

Een keuzehulp voor hulpmiddelen bij het aan- en uittrekken van therapeutisch elastische kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Dat is het eerste praktische resultaat van een onderzoek door het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd. De keuzehulp is er voor mensen die deze kousen dragen en voor hun zorgverleners. Onderzoekers Edith Hagedoren en Loek van der Heide verwachten dat het juiste hulpmiddel zorgt voor meer zelfstandigheid en daardoor lagere zorgkosten.

Zo’n 400.000 mensen in Nederland dragen elastische kousen. “Elastische kousen aan- en uittrekken is vaak een hele uitdaging. Voor de gebruikers zelf en voor hun zorgverleners. Daarom zijn er hulpmiddelen op de markt die dit makkelijker maken. De keuzehulp helpt bij het kiezen van het hulpmiddel dat het beste past bij de persoonlijke of medische situatie”, vertelt Edith Hagedoren, docent ergotherapie en onderzoeker.

Nieuwe werkwijze onderzoeken

De keuzehulp is onderdeel van een groter onderzoek naar het verstrekkingsproces van aan- en uittrekhulpmiddelen voor elastische kousen. “In dat onderzoek vergelijken we de huidige wijze van verstekken van elastische kousen met een geoptimaliseerde werkwijze. In die nieuwe werkwijze is meer aandacht is voor het aantrekken en uittrekken en voor training van zorgverleners”, vertelt docent fysiotherapie en onderzoeker Loek van de Heide. Edith vult aan: “We willen inzicht krijgen in de kosten en baten als er meer aandacht is voor het inzetten van het best passende hulpmiddel. Bijvoorbeeld door deze keuzehulp, maar ook door scholing van ergotherapeuten en compressietherapeuten.”

De keuzehulp is sinds vorige week beschikbaar op de Vilans Hulpmiddelenwijzer, het kenniscentrum voor de langdurende zorg. Daar lees je ook een interview met de onderzoekers.

Bij het onderzoek zijn verschillende organisaties betrokken, het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg is coördinator. Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (projectnummer 10310042110001). Meer informatie: edith.hagedoren@zuyd.nl.