Blog
Blog

Geen afko’s aub

Zorgvuldige, begrijpelijke en aansprekende communicatie is o zo belangrijk. Daarover is iedereen het wel eens. Maar soms is het best een flinke uitdaging om dit te realiseren. Bijvoorbeeld als er allerlei onduidelijke afkortingen worden gebruikt. Daarover gaat de augustusblog van onze collegevoorzitter André Postema. Daarin geeft hij maandelijks te denken over ontwikkelingen bij Zuyd, in de regio, maatschappij en het onderwijsland. “Gelukkig sta ik niet alleen in mijn strijd tegen irritante en/of onbegrijpelijke afkortingen,” schrijft André met zomers gevoel voor humor.

Een taalpurist zou ik mijzelf niet noemen. Maar zorgvuldige, begrijpelijke en aansprekende communicatie is wel zeg maar echt mijn ding, dixit schrijfster Paulien Cornelisse. En daarin past geen onzorgvuldig spelling. Dus jaag ik dagelijks op dt’s, langgeschreven bijvoeglijke naamwoorden, misplaatste interpunctie. Zelfs een dubbele spatie wordt gedetecteerd. ’s Avonds sla ik, na gedane arbeid, de laatste editie van Renkema’s Schrijfwijzer verlekkerd open. En in het weekend mis ik zelden een Taalstaat van Frits Spits op NPO Radio 1.

 

Rode potlood

Ieder z’n ding. Al gaat het bij mij wel verder dan dat. Ik kan het niet laten het rode potlood te hanteren. Of liever nog: via ‘wijzigingen bijhouden’ de aangeleverde stukken vol strepen en kleuren te retourneren. Waarmee ik minimaal twee dingen beoog: (i) een taalkundig beter document en (ii) (her)opvoeding van de auteur(s). Minimaal, want ik sluit niet uit dat ook andere beweegredenen een rol spelen, zoals irritatie (“Klantklare stukken graag!”) of een gebrek aan inhoudelijke inbreng (dus maar mierenneuken over punten en komma’s).

SOA

Bijzondere aandacht hebben daarbij afkortingen. Ik heb die altijd armoedig gevonden, luiigheid, een zwaktebod. Al lijk ik daar wel alleen in te staan. Onze Taal, naar eigen zeggen de grootste taalvereniging ter wereld, gaat op haar website uitgebreid in op afkortingen. Bijvoorbeeld wanneer je deze met hoofdletters schrijft en wanneer niet. Of dat de meeste afkortingen geen punten krijgen (cd, tv, btw), met uitzondering van o.a. m.u.v. Boeiende materie. Maar niets over het feit dat afkortingen bij voorkeur vermeden moeten worden. Of in ieder geval in eerste instantie uitgeschreven, zodat misverstanden worden voorkomen. Zo scheelt het nogal wanneer met SOA service oriented architecture wordt bedoeld, of toch sexueel overdraagbare aandoening.

Nieuwe naam

Ook bij Zuyd zijn we niet vrij van zonde. In de bespreekstukken van een recente vergadering van het College van Bestuur ging het bijvoorbeeld over de nieuwe naam voor de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie: ICenT. Wat staat voor Internationale Communicatie en Talen. Op zich een prachtige naam voor een prachtige opleiding. Maar die afkorting ... “Als het maar niet ICT is”, zo hoor je de collega’s denken. Dus zo’n gekke ‘en’ ertussen, want een & (ampersand) blijkt juist weer strijdig met de Zuyd-huisstijl.

Ziezo: tijd voor vakantie

Ook kwam ik in één stuk meer dan twaalf keer CISO tegen. Dat staat, in goed Nederlands, voor Chief Information and Security Officer. Tenminste, als je het weet. Anders denk je wellicht dat de auteur nogal tevreden met zichzelf is (“ziezo”). Blijkt er ook nog een ISO te zijn. Dat is de collega waarover de Chief de baas is. Maar voor mij staat ISO toch vooral voor gelijk. Dus dat klopt dan weer net niet.

Gelukkig sta ik niet alleen in mijn strijd tegen irritante en/of onbegrijpelijke afkortingen. Zo is er recent een zwarte lijst opgesteld waar ik mij goed in kan vinden. priem (prima). knuf (knuffel). ginto (gin tonic). En – het voorlopige dieptepunt – condo (gecondoleerd). Weg ermee!

Maar tegen windmolens vechten blijft het. Hierin werd ik onlangs bevestigd toen ik een onderzoek onder ogen kreeg waarin een aantal doorgewinterde studenten is gevraagd naar hun meest gebruikte afkortingen. Die gaan van bopla (borrelplank) en koco (kortingscode) naar wispo (wintersport) en htb (honds tantoe bien, wat mij ook uitgeschreven niets zegt). Ik bleek er slechts één van te kennen: bsa (bindend studieadvies). En laten we die bij Zuyd nu net niet hebben. Razend word je ervan.

Het is duidelijk, ik ben aan vakantie toe. ff lekker in de hm (hibernate modus).

eom (end of message).

André PostemaAndré Postema is sinds 1 juni 2023 voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool.