Nieuws
Nieuws

Zuyd krijgt ruim 2 miljoen voor onderwijs volwassenen

Het Nationaal Groeifonds geeft in totaal ruim 2 miljoen euro subsidie aan Zuyd voor uitgebreider volwassenenonderwijs. Landelijk geeft het groeifonds hiervoor 30 miljoen aan scholen.

Bijna 2 miljoen uit deze geldpot krijgt Zuyd rechtstreeks. En daarnaast geeft het groeifonds 1,9 miljoen aan een landelijk project waar Zuyd met 10 andere hogescholen aan meedoet: FastSwitch. Dit allemaal dankzij het programma van het Nationaal Groeifonds om onderwijs aan volwassenen nóg beter te laten aansluiten op de behoefte van organisaties en bedrijven. De Leven Lang Ontwikkelen Katalysator. Deze verkleint in de toekomst tekorten in sectoren als de zorg en ict.

Hechter samenwerken

“Dankzij die subsidie van 2 miljoen voor Zuyd kunnen we nauwer samenwerken met Vista College, Universiteit Maastricht en Leo Loopbaan”, zegt directeur Maud Doveren van Zuyd Professional dat het volwassenenonderwijs organiseert. “We ontwikkelen de komende jaren een actueel en aantrekkelijk aanbod. Met bijvoorbeeld flexibele, korte modules die samen een compleet traject vormen. Met de academies van Zuyd zorgen we er zo voor dat iedereen die in Limburg werkt, zich een leven lang kan ontwikkelen.”

Fast Switch

Daarnaast zit Zuyd dus ook bij FastSwitch dat een subsidie van 1,9 miljoen op de bankrekening krijgt. De 11 hogescholen in dit landelijk samenwerkingsverband scholen volwassenen om naar sectoren waar veel vraag naar is. Zuyd heeft tot nu toe 2 van die omscholingstrajecten: Zuyd Switch Zorg en Zuyd Switch ICT. En deze krijgen straks dus een extra impuls dankzij die tweede subsidie van het groeifonds.

Meer dan omscholen

Bestuurslid Saskia Brand-Gruwel is voorzitter van de stuurgroep achter dit traject. “Mensen goed begeleiden en scholen als ze van baan switchen naar een compleet andere sector vraagt meer dan alleen een goede opleiding. Goede afspraken met toekomstige werkgevers en begeleiding zijn dan heel belangrijk”, zegt Saskia. “In dit traject kunnen we omscholers nóg uitgebreider ondersteunen. Ook kunnen we de relaties met werkgevers versterken. En bijvoorbeeld meer mensen opleiden, ook voor andere sectoren”, vertelt Maud.