Nieuws
Nieuws

Zuyd ZEN Zone geopend: dutje overdag mág en is gezond

Vanaf vrijdag 20 september beschikt Zuyd over de Zuyd ZEN Zone: een plek voor studenten en medewerkers om zich even terug te trekken en te ontsnappen aan de hectiek van een drukke studie- of werkdag. Bijvoorbeeld door een powernap te doen, mee te doen aan een yoga of mindfulness-sessie of te relaxen in een comfortabele stoel. Want overdag even terugschakelen is niet alleen goed voor je geest en lichaam, maar ook voor je prestaties!

De ZEN Zone is een initiatief van Judith Persoon van de Academie voor Verpleegkunde in samenwerking met het Preventiecentrum Gezondheid en Welbevinden. De ruimte sluit perfect aan op het programma Duurzaam Zuyd en de strategie van Zuyd: Het begint met jou. Want studentenwelzijn, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van onze medewerkers zijn hierin belangrijke onderdelen.

Goed slapen draagt bij aan minder stress en meer vitaliteit

Kasper Janssen, sportarts en herstelspecialist, en auteur van het boek ‘De Powernap paradox’ opende de drukbezochte bijeenkomst met een gastcollege. In een interactieve sessie legt Kasper uit wat een gezonde slaap is en hoe je zorgt voor een goede nachtrust. Goed slapen draagt bij aan het verlagen van stress en het verbeteren van de vitaliteit. Daarmee is het een sleutel voor een gezonder leven. Onderzoek toont bovendien aan dat chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes verband houden met slaaptekort.

Ook powernap uitstekende manier om energie op te laden

Maar hoe zorg je dan voor een gezonde slaap? Naast bekende tips zoals beperken van alcohol en koffie en het vermijden van blauw licht voor het slapengaan, is overdag rust nemen een gouden regel. Door continu ‘aan’ te staan herstelt je brein onvoldoende waardoor je slechter slaapt. Door af en toe terug te schakelen uit de hoogste versnelling, manage je je energie beter, voel je je beter en presteer je beter. Ook de powernap is een uitstekende manier om je energie op te laden.

Je vindt de ZEN Zone in ruimte B1.219 op locatie Nieuw Eyckholt in Heerlen. De ruimte is van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 10.30 en 21.00 uur. Tot snel!

Reacties

André Postema, voorzitter College van Bestuur

“De Zuyd ZEN Zone is een veilige plek om even een pas op de plaats te maken en draagt bij aan onze vitaliteit, werkplezier en werkgeluk. Een dutje doen in de tijd van de baas of tijdens je studiedag voelt misschien oncomfortabel. Ik hoop dat we met de opening van de ZEN Zone laten zien dat even afschakelen mag en juist bijdraagt aan een productievere en prettigere werk- of studiedag. Ik nodig iedereen uit er vooral veel gebruik van te maken.”

Initiatiefnemer Judith Persoon, medewerker Academie voor Verpleegkunde

“De Zuyd ZEN Zone is een initiatief in samenwerking met ons Preventiecentrum Gezondheid en Welbevinden. Het is echt geweldig dat deze mooie ruimte er nu is, mede dankzij de NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) en een heleboel fijne collega’s die het idee hebben omarmd en zich ervoor hebben ingezet. Ik hoop dat de hele community zich vrij voelt om in de Zuyd ZEN Zone te ontspannen en op te laden.”

Karin van Soest, coördinator van het Preventiecentrum en mede-initiatiefnemer

“Ik ben trots op onze mooie Zuyd ZEN Zone. Hiermee bieden we onze medewerkers en studenten de mogelijkheid even uit te staan, stil te staan en bezinnen. Het belang daarvan is niet te onderschatten. We kijken ernaar uit dat de ruimte volop gebruikt wordt. Ook in andere locaties van Zuyd kan op termijn een Zen Zone geopend worden.”

Kasper Janssen, sportarts & herstelspecialist

“Ontzettend gaaf en stoer dat Zuyd dit heeft gerealiseerd. Met de Zuyd ZEN Zone geeft Zuyd medewerkers en studenten letterlijk toestemming om even pauze te nemen. Een powernap van maximaal 20 minuten is bewezen effectief. Het vergroot alertheid en concentratie, verbetert het geheugen en leervermogen en je voelt je minder moe. Het is een slimme ‘energizer’ en prestaties verbeteren.”

Lees meer over het Preventiecentrum Gezondheid en Welbevinden: Studenten werken in de praktijk samen aan gezonder en vitaler Zuyd.