Nieuws
Nieuws

André Postema: ‘Bezuinigingen onderwijs heel schadelijk’

Het kabinet gaat een half miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. De Eerste Kamer nam op 8 april 2025 de onderwijsbegroting aan waar dit in staat.

Volgens voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen geeft deze bezuiniging “reden tot zorg over het hbo”. Ook vraagt hij de Haagse politiek om Engelstalige opleidingen niet verder te beperken. Wij vroegen bestuursvoorzitter André Postema van Zuyd naar zijn mening en de gevolgen voor Limburg.

Schrok je toen je het nieuws hoorde?

“We hadden als bestuur de afgelopen maanden nauw contact met de fracties in de Eerste Kamer. Dus eerlijk gezegd was het voor ons geen nieuws. Maar daarmee is de inhoud van de onderwijsbegroting en het bijbehorende voorstel voor de Wet internationalisering in balans niet minder schadelijk.”

Voor wie is het vooral schadelijk?

“De regering gaat nu echt veel bezuinigen op het onderwijs. Natuurlijk zijn er een paar belangrijke aanpassingen gedaan. Denk aan het schrappen van de langstudeerboete voor studenten. Maar dat neemt niet weg dat er nu heel veel bezuinigd wordt. Vooral in het mbo, hbo en op universiteiten. En zo brengt de regering grote schade toe aan de Nederlandse economie, de arbeidsmarkt en de ontwikkelmogelijkheden van jonge mensen.”

Welke gevolgen heeft dit voor Zuyd?

“De directe gevolgen voor Zuyd zijn te overzien. Dat komt doordat in december vorig jaar met een amendement een belangrijke aanpassing in de onderwijsbegroting is gedaan. Hierin staat bijvoorbeeld dat hogescholen en universiteiten in grensregio’s hun instroom van buitenlandse studenten mogen houden.”

Dus daar hoeven we ons geen zorgen meer over te maken?

“Nou, het moet wel nog goed in het voorstel verwerkt worden voor de Wet internationalisering in balans. Want dat is voor Zuyd en zeker ook voor Universiteit Maastricht heel belangrijk.”

Op verschillende plekken in het land moeten hierdoor nu complete opleidingen verdwijnen. Vaak internationale opleidingen. Gaat dat bij Zuyd ook gebeuren?

“Nee dat verwacht ik niet. We breiden ons Engelstalig aanbod zelfs selectief uit. Vooral in de techniek.”

Wat gaan we nu als Zuyd nog doen?

“We zullen in ieder geval blijven strijden tegen de bezuinigingen. Want die zijn voor meerdere jaren opgenomen. En we houden goed in de gaten dat de uitzonderingspositie voor hogescholen en universiteiten in de grensregio ook goed in de nieuwe Wet internationalisering in balans komt.”

En wat kunnen collega’s of studenten doen?

“Het worden financieel moeilijkere jaren. Ik hoop op ieders begrip en aanpassingsvermogen.”