Hiervoor deed ik de mbo-opleiding Juridisch Medewerker, met als uitstroomprofiel zakelijke dienstverlening. Dat beviel me zo goed dat ik graag verder wilde met recht. Het boeit mij om mijn rechten en plichten te kennen en te weten wat ik moet doen bij conflicten.
HBO-Rechten
Bij de opleiding HBO-Rechten stap je in de wereld van regels, wetten en recht. Elke dag hebben we ermee te maken. Hoe Insta je gegevens gebruikt, bij een online aankoop of rond de aansprakelijkheid na een aanrijding. Als praktijkgerichte jurist weet je er na de opleiding rechten alles van. Je krijgt les in arbeidsrecht, familierecht en bijvoorbeeld internationaal recht.
- Locatie Sittard
- Duur 4 jaar, start in september
- Taal Nederlands
Wat leer je bij de HBO-Rechten opleiding?
De praktijk speelt een belangrijke rol in de HBO-Rechten opleiding. Meer dan op de universiteit. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom leren we hoe je juridische problemen oplost, maar ook hoe je ze voorkomt! En hoe je goed onderzoek doet. Het opstellen van juridische stukken komt aan bod. De uitleg en taal van juridische zaken is soms best ingewikkeld. Daarom leren we je die begrijpelijk te maken voor jouw toekomstige cliënten. En natuurlijk hoort het voeren van gesprekken met verschillende soorten cliënten ook bij je rechten studie.
Hoe ziet je week eruit?
In het eerste jaar van de HBO-Rechten opleiding heb je gemiddeld 14 uur per week les. Dus dat valt mee! Daarnaast besteed je ongeveer 26 uur aan thuisstudie. Die lessen bestaan uit theoretische colleges en praktijkopdrachten. Maar we nodigen ook regelmatig professionals uit. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat, deurwaarder of medewerker van het UWV. En we gaan regelmatig op pad om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat kan zijn bij een zitting op de rechtbank of iets heel anders.
Tijdens je rechten studie kan het best gebeuren dat je even wat extra hulp kunt gebruiken. Maakt niet uit waarmee. Dan kun je altijd rekenen op onze persoonlijke begeleiding. Ook helpen studieloopbaanbegeleiders je sowieso vanaf het eerste jaar van de HBO-Rechten opleiding bij je professionele ontwikkeling en competenties. Ze begeleiden je met het plannen van je studie en coachen je tijdens stages.
Werkvormen van de HBO-Rechten studie
- Colleges: dit zijn theoretische lessen die je samen met een grotere groep medestudenten in een collegezaal volgt. Onze (gast)docenten nemen je mee in de lesstof en natuurlijk mag je volop vragen stellen.
- Practica: in dit deel van de HBO-Rechten studie gaan we in groepjes van 3 of 4 studenten aan de slag! Denk aan het oplossen van praktijkcasussen. Verder lezen, begrijpen en analyseren we wetteksten. Ook het schrijven van juridische teksten hoort bij rechten studeren. Bijvoorbeeld een beroepschrift of pleidooi.
- Projectgroepen: dit zijn groepjes van maximaal 15 studenten. Hierin train je jouw juridische vaardigheden, zoals het oplossen van juridische conflicten, debatteren, pleiten en juridisch schrijven.
- Onderwijsgroepen: deze bestaan uit ongeveer 12 studenten. Met een docent werken we aan de oplossing van een juridisch probleem.
- Consultatietijd: extra advies nodig? Onze HBO-Rechten docenten hebben elke week tijd in hun agenda vrij geroosterd voor een consult. Je kunt dan bij hen terecht met je vragen.
Stages HBO-Rechten
Die theorie in de praktijk toepassen. Dat is toch waarvoor we het doen! Daarom hebben we tijdens de HBO-Rechten opleiding 3 stages. In het tweede jaar loop je 10 weken stage, in het derde jaar 20 weken en in de vierde 30 weken. Waar? Je mag zelf kiezen waar je stage wil lopen. Bij een notariskantoor, de juridische afdeling van een bedrijf, de rechtbank, in de advocatuur of bij het Zuyd Legal Lab. Maakt niet uit. Of misschien wil je wel naar het buitenland, bijvoorbeeld bij een Nederlandse Ambassade. Volop mogelijkheden dus. En krijg je tijdens de HBO-Rechten studie keuzestress of heb je gewoon even hulp nodig? Geen zorgen, daar zijn we voor. We helpen je graag als je er niet uitkomt.
Zuyd Legal Lab
Zuyd Legal Lab is het leerwerkbedrijf van de opleiding HBO-Rechten. Hier komen echte vraagstukken binnen van bedrijven en particulieren, waarmee onze derde- en vierdejaarsstudenten samen met professionals aan de slag gaan. Voor alle duidelijkheid, dit zijn dus geen verzonnen situaties. Dit is het echte werk! Hier leer je niet alleen juridische problemen op te lossen. Het voorkomen ervan door goede voorlichting en advies is minstens zo belangrijk.
Verschil tussen hbo en universiteit
Een juridische opleiding is altijd theoretisch. Veel leren, weten en wetboeken uitpluizen, dat hoort er echt bij. Toch is onze HBO-Rechten opleiding praktijkgerichter dan rechten studeren aan de universiteit. Dat komt doordat we veel werken met praktijkcasussen, het oplossen van vraagstukken voor echte bedrijven en particulieren, gastcolleges en werkbezoeken.
Nadat je afgestudeerd bent aan HBO-Rechten is er één verschil: als hbo-jurist werk je in niet-togaberoepen. Dat betekent dat je geen advocaat, rechter of officier van justitie kunt worden. Heb je de smaak te pakken en wil je dat wel? Geen probleem. Na je HBO-Rechten opleiding kun je aan de universiteit je rechten master halen.
Kom proefstuderen
Wil je even voelen hoe het is om een rechten studie te volgen? Kom dan proefstuderen! Bekijk het programma, meld je aan en tot gauw!
-
Collegegeld en overige kosten
Voor elk HBO-Rechten studiejaar betaal je collegegeld. Ook als je het hele jaar stage loopt. Goed om te weten: verder betaal je natuurlijk ook voor je boeken en ander studiemateriaal.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alles over HBO-Rechten, je begeleiding en hoe je wordt getoetst.
- Bekijk de actuele OER
-
Hoe beoordelen studenten HBO-Rechten?
En wat zijn je baankansen na een HBO-Rechten studie? Kijk op Studiekeuze123 voor objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen. En vergelijk de HBO-Rechten opleiding met het landelijk gemiddelde. Bekijk de beoordeling van HBO-Rechten.
Studieopbouw HBO-Rechten
Elk studiejaar bij HBO-rechten is opgebouwd uit 4 blokken van 10 weken. Elk blok sluit je af met een tentamenweek.
-
Jaar 1: 4 thema's
Het eerste rechten studiejaar is voor alle studenten hetzelfde en bestaat uit 4 thema's:
- Beroepsoriëntatie: maak kennis met de juridische wereld
- Wonen: dit gaat over burenruzies, schades, verborgen gebreken. Hoe regel je alles goed?
- Familie: kun je vader worden van een kind dat biologisch niet van jou is? Als je gaat scheiden, wie krijgt dan die dure piano mee?
- Burgerschap: welke rechten en plichten hebben burgers en wat mogen zij verwachten van de overheid?
Bij de HBO-Rechten opleiding hebben we veel aandacht voor de belangrijkste rechtsgebieden, zoals familierecht, vermogensrecht en bestuursrecht. Ook vertellen we je over mogelijke beroepen. En we werken dus aan juridische problemen die in de praktijk voorkomen. Je mag al even oefenen:
- Een studente heeft een bijbaantje als caissière. Haar baas houdt ieder kastekort in op haar salaris. Mag dat?
- Een jongen van 14 trapt tijdens het voetballen een bal door het raam van de buurman. Wie moet de reparatie betalen: de buurman, de jongen of zijn ouders?
- Aanstaande ouders willen hun kind Storm noemen. Mag dat? Wie beslist of dit wel of niet mag?
De opdrachten maak je met een groepje of alleen.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
PrivaatrechtPrivaatrecht regelt de relatie tussen burgers of bedrijven onderling.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
PubliekrechtHet publiekrecht gaat over regels tussen burgers en de overheid en overheden onderling.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
StrafrechtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Personen- en familierechtHet personen- en familierecht omvat familiaire zaken zoals scheiding, geboorte, afstamming en huwelijk.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
VermogensrechtVermogensrecht heeft betrekking op alles dat met iemands vermogen te maken heeft, bijvoorbeeld een erfenis, schulden of het kopen van een huis.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
StaatsrechtHet staatsrecht gaat over de organisatie, de bevoegdheden en de werking van de Staat. De grondwet is een belangrijke wet binnen het staatsrecht.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
BestuursrechtHet bestuursrecht omvat de regels die betrekking hebben op het nemen van een besluit door de overheid, bijvoorbeeld een bouwvergunning of uitkering.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Jaar 2: verdieping en meeloopstage
We gaan tijdens jaar 2 van HBO-Rechten dieper in op de rechtsgebieden en je krijgt nieuwe vakken zoals arbeidsrecht, internationaal recht en gezondheidsrecht. De onderwerpen ‘Grensoverschrijdende overheid’, ‘Werken en ondernemen in de Euregio’ en de ‘Levensloop’ komen aan de orde. Ook is er meer tijd voor de praktijk, met een stage van 10 weken. Dit is een meeloopstage waarin je ontdekt hoe het er nu echt aan toegaat in de juridische praktijk.
Of werk als redactielid mee aan een juridisch tijdschrift. Je verdiept je in een bepaald rechtsgebied en schrijft artikelen, doet een wetsanalyse en voert een praktijkcasus uit, bijvoorbeeld:- De wet AVG en het recht op privacy: wat mag een bedrijf wel en niet doen met de gegevens
- Familierecht: wat komt er op juridisch gebied kijken bij een echtscheiding met kinderen? Bijvoorbeeld alimentatie en voogdij.
Vakken
Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4-
StaatsrechtVerdieping van de kennis uit het eerste jaar.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Europees en internationeel rechtJuridische kwesties rondom vrede, veiligheid, mensenrechten en ontwikkeling op Europees en internationaal niveau.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
OndernemingsrechtJe leert om te onderhandelen en om ondernemers in de Euregio bij te staan op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, consumentenrecht, contractenrecht en internationaal privaatrecht.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Consumenten- en faillissementsrechtConsumentenrecht gaat over wetten en regels die de consumenten beschermen bij aankoop van producten.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
ArbeidsrechtBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Sociaal zekerheidsrechtWetten en maatregelen die ervoor zorgen dat mensen tijdens arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen of werkloosheid een inkomen hebben.Blok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
StageBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4
-
Jaar 3: zelf procederen, keuzevakken en stage
Inmiddels hebben we al een aantal zittingen bijgewoond in de rechtbank. Nu is het tijd om zelf te gaan procederen tegen andere rechten studenten. Je leert om zelfstandig een zaak te behandelen van begin tot eind: de intake, het onderzoek, de zitting en de afhandeling. Met keuzevakken verdiep je je kennis van een onderwerp waarvan jij meer wilt weten.
HBO-Rechten stage
Op stage laat je zien wat je geleerd hebt! Je loopt 20 weken HBO-Rechten stage als teamlid in een bedrijf dat je zelf kiest. Of kies ervoor mee te werken in Zuyd Legal Lab, het leerwerkbedrijf van onze opleiding. -
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar van de hbo rechtenstudie is het tijd voor je afstudeerstage. Je werkt voor een bedrijf en doet onderzoek. Hiervan maak je een verslag en je presenteert jouw onderzoek. Zo zien we dat je de vereiste kennis, vaardigheden en houding hebt om ook echt aan de slag te gaan. Je onderzoekt bijvoorbeeld:
- Hoe een bedrijf ervoor zorgt dat het voldoet aan privacywetgeving.
- Hoe een gemeente moet omgaan met de herinrichting van een bepaald gebied. Is onteigening mogelijk? Welke milieuaspecten gelden?
- Hoe de alimentatie geregeld moet worden bij een huwelijk en echtscheiding, waarbij de (ex-)partner uit een ander land komt.
De finale
Je bent er bijna! Je sluit de opleiding af met het vak Preventive Law. Met een groepje studenten ontwikkel je een product dat een juridisch probleem oplost of voorkomt. Een blog, een applicatie, een boek of een spel. Alles is mogelijk. Op www.zuydfinale.nl vind je voorbeelden.Afstudeertitel
Na je studie HBO-Rechten is je titel ‘Bachelor of Laws’. -
Toelatingseisen
-
Havo
Je wordt met elk profiel toegelaten.
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij
- Cultuur en Maatschappij
-
Vwo
Je wordt met elk profiel toegelaten.
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij
- Cultuur en Maatschappij
-
Mbo
Je wordt met elk mbo-diploma niveau 4 toegelaten.
-
21+
Ben je ouder dan 21 en heb je geen van de genoemde diploma's? Doe dan een toelatingstoets. Het secretariaat van onze opleiding vertelt je er alles over: mail secretariaat.hbo-rechten@zuyd.nl of bel +31 (0)46 420 72 89.
Beroep
Als je de HBO-Rechten opleiding succesvol hebt afgerond - en daar gaan we gewoon van uit – ga je aan de slag als juridisch medewerker bij uiteenlopende organisaties en instellingen. Dus kies maar. Wordt het de rechtbank, een gemeente, de sociale dienst of een advocaten- of notariskantoor? Ook grote bedrijven hebben vaak een eigen juridische afdeling. Mogelijke banen na het volgen van een rechten opleiding zijn:
-
Bedrijfsjurist
Heeft de directie of een werknemer in de hele organisatie een juridische vraag of probleem? Als bedrijfsjurist weet jij raad. Contracten opstellen en controleren, verzekeringen beheren en juridische zaken afhandelen rond personeelszaken (bijvoorbeeld bij reorganisaties of ontslag). Jij lost het op of je zorgt dat problemen voorkomen worden.
-
Medewerker bezwaar UWV
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) beslist over de mate van arbeidsongeschiktheid en de hoogte van een uitkering. Soms zijn mensen het niet eens met de beslissing en maken bezwaar. Aan jou de taak om dit op te lossen. Dat doe je in direct contact met de klant, want in een gesprek kun je al veel oplossen. Heel belangrijk dus, dat je in heldere taal kunt uitleggen waarom het UWV een bepaalde beslissing neemt. Omdat je de sociale wet- en regelgeving kent, weet je precies hoe je deze moet toepassen.
-
Notarieel medewerker
Als notarieel medewerker ondersteun je de notaris met alle voorkomende werkzaamheden, zoals het opstellen van een hypotheekakte of testament, contact onderhouden met accountants, makelaars en banken en het maken van afspraken. Na de HBO-Rechten opleiding ben je servicegericht, een goede sparringpartner voor klanten en je werkt vlot en accuraat.
Tijdens mijn stages leerde ik complexe juridische vraagstukken op begrijpelijke wijze aan klanten uitleggen. Of hoe je mensen slecht nieuws vertelt. Maar ook nieuwe oplossingen bedenken. Allemaal dingen die ik nu dagelijks gebruik om processen te verbeteren. Zo ben ik klanten nog beter van dienst. Want door klantgericht te werken ben je pas echt van meerwaarde voor een bedrijf.
Doorstuderen met een studie rechten aan de universiteit
Zie jij jezelf in de rechtbank werken als rechter of advocaat? Wil je bij het Openbaar Ministerie misdrijven oplossen en verdachten vervolgen? Studeer dan na je opleiding HBO-Rechten nog 2 jaar door met een studie rechten aan de universiteit. In het eerste schakeljaar ga je dieper in op de juridische kennis die je al hebt en leer je die op academische wijze te benaderen. Daarna kies je in het tweede jaar een masterprogramma met ‘civiel effect’. Civiel effect betekent dat je een master hebt gevolgd die opleidt tot togaberoepen. Ja, dan mag je dus zo’n zwarte toga dragen als advocaat, officier van justitie of rechter.
Secretariaat HBO-Rechten
Ligne 1
6131 MT Sittard