- Looptijd: 4 jaar, start in september
- Maastricht
Vormgeving | Design
Kunstenaar, ontwerper, onderzoeker of docent... Wij helpen je ontdekken wat bij je past in het gezamenlijke eerste jaar van 3 kunstopleidingen. We gaan samen denken, maken en experimenteren. Kennismaken met elkaar en met de wereld om ons heen. Vanaf het tweede jaar maak je keuzes en werk je aan specialistische kennis en vaardigheden.
- Locatie Maastricht
- Duur 4 jaar, start in september
- Taal Nederlands
Over de opleiding
In het eerste jaar krijg je de ruimte om samen te leren, experimenteren, verkennen en ontdekken wie je bent en waar je voor staat. Waar je talenten liggen en hoe je die het beste kunt ontwikkelen. Je ontdekt de verschillende beroepen waarvoor je opgeleid kan worden. Bijvoorbeeld beeldend kunstenaar, beeldend kunstenaar/docent, docent/beeldend kunstenaar, ontwerper, autonoom ontwerper.
Docenten en medestudenten stimuleren je om alles uit jezelf en uit elkaar te halen. Fouten maken mag, daar leer je van. Je verkent het werkveld en de wereld om je heen en onderzoekt jouw positie hierin. Vanaf het tweede jaar maak je keuzes en werk je aan kennis en vaardigheden die je nodig hebt in je latere werk in beeldende kunst, educatie of ontwerp.
Wat leer je bij de opleiding Vormgeving | Design?
Als je bij ons studeert, word je een 'maker'. Maar het is meer dan dat. Wij leren je met verschillende technieken iets te maken én erover na te denken. Als beeldende kunstenaar of ontwerper onderzoek je namelijk dingen zonder dat van tevoren duidelijk is waartoe dat kan leiden. Wij dagen je uit de grenzen van je eigen denken te verkennen en te overschrijden. Kritische vragen te stellen aan jezelf en aan de wereld om je heen. Je onderzoekt wat het kunstenaarschap of vormgeverschap voor jou is. Op die manier creëer jij straks beelden, vorm en concepten met betekenis.
We leiden jou op tot een bijzondere professional, die door kunst of onderzoekend ontwerp vraagstukken kan oplossen en oproepen. Die de wereld van morgen kan vormgeven. Dat doe je als zelfstandig kunstenaar of vormgever, of binnen organisaties, bedrijven, studio, onderwijs of kunstinstellingen.
Denken met je handen
Je gaat veel tijd doorbrengen in onze 8 werkplaatsen: metaal, hout, gips, grafiek, keramiek, print, soft en hard materials. Je experimenteert met deze materialen, geeft vorm aan je ideeën en krijgt zo nieuwe ideeën. Je werkt er samen met studenten van andere opleidingen, en dat leidt tot inspiratie en creativiteit. Krijg je er al zin in?
Een kunstenaar heeft een kritische houding. Duurzaamheid hoort daarbij. In onze werkplaatsen gaan wij dan ook zuinig om met materialen en hergebruiken waar mogelijk.
Onze docenten
Je krijgt les van een betrokken docententeam dat bestaat uit kunstenaars, ontwerpers en educatoren die oog hebben voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Onze docenten hebben allemaal een eigen expertise, van autonoom beeldend kunstenaar, tot autonome ontwerper en docent/kunstenaar, werkend in musea, als onderzoeker, schrijver of curator.
-
Collegegeld en overige kosten
Voor elk studiejaar dat je bij ons studeert, betaal je collegegeld. Ook als je in dat jaar alleen stage loopt. Je collegegeld is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleiding.
-
Onderwijs- en examenregeling
In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding, de begeleiding die je krijgt en de manier waarop de toetsing binnen de opleiding wordt geregeld.
- Bekijk de actuele OER.
-
Studie in cijfers
Wil je weten hoe huidige studenten deze opleiding beoordelen? En wat je kansen zijn op een baan? Bekijk dan de objectieve informatie gebaseerd op openbare, betrouwbare bronnen op Studiekeuze123. Hier kun je onze opleiding vergelijken met het landelijk gemiddelde.Bekijk meer informatie.
Studieopbouw
-
Jaar 1: ontdekken en experimenteren
In het eerste jaar krijg je tijd om te wennen en je thuis te voelen. Om te ontdekken wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt. We werken aan je algemene kennis en vaardigheden:
- We experimenteren in de werkplaatsen met materialen, machines en technieken. Met metaal, keramiek, hout of stof. Van gieten tot 3D printen, edelsmeden of weven.
- We werken op een experimentele en onderzoekende manier. Je gaat bijvoorbeeld naar musea, vakbeurzen en wijken en kijkt heel bewust naar wat je aanspreekt en waarom. Of je doet materialenonderzoek in de werkplaats: hoe laten verschillende materialen zich verwerken of hoe reageren ze op elkaar.
- We werken individueel en in een groep aan projecten. De docent kijkt vooral naar je manier van werken, of je goed hebt nagedacht over het idee en of je kritisch naar je eigen werk kunt kijken. Je mentaliteit en werkhouding zijn dus erg belangrijk.
- Je inspireert elkaar, deelt kennis en gaat samen uitdagingen aan. Je bezoekt musea en theaters, kijkt films, leest boeken, gaat op reis en dompelt je onder in de wereld van kunst en cultuur.
-
Jaar 2: verdiepen
Vanaf het tweede jaar is er ruimte voor verdieping. Je ontdekt in de projecten meer over de uitstroomprofielen en maakt keuzes die passen bij jouw ontwikkeling. Dat hoef je niet alleen te doen, wij denken met je mee.
- We leren je hoe je jezelf beeldend uitdrukt door te maken. Ook leer je daarover te praten en keuzes te onderbouwen met argumenten.
- We leren je via experimenteren en onderzoek keuzes te maken binnen het beeldend proces.
- Net als in het eerste jaar werken we aan projecten en vaardigheden.
-
Jaar 3 en 4: profileren
Je werkt verder aan je profilering. Je loopt stage of volgt keuzemodules of minoren. Dat kan binnen je eigen opleiding, bij andere opleidingen van Zuyd of bij andere hogescholen. Je kunt ook op uitwisseling gaan naar een buitenlandse academie. In jaar 4 studeer je af.
Afstudeertitel
Na je afstuderen mag je de titel 'Bachelor of Arts' gebruiken.
Toelating en selectie
-
Eisen
Havo, vwo of mbo
Je wordt toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma en een positieve uitslag van de selectie.Kies een beeldend vak voor je eindexamen
We adviseren je om binnen je eindexamenpakket te kiezen voor een beeldend vak, of deel te nemen aan een vooropleiding bij een centrum voor kunstzinnige vorming. Heb jij een vooropleiding afgerond bij 1 van onderstaande, door de opleiding erkende instituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet). -
Selectie
Je meldt je aan voor de opleiding via Studielink. Dat kan vanaf 10 oktober. Je aanmelding moet binnen zijn vóór 1 mei. Nadat je verzoek tot inschrijving is verwerkt, krijg je een uitnodiging voor de selectie. Selectiedagen worden gepland vanaf maart.
Selectie
Naast de juiste vooropleiding is ook jouw talent van belang. Dat bekijken we via de selectie. Deze bestaat uit 2 fasen:- Fase 1: Je levert je portfolio en motivatie digitaal in.
- Fase 2: Bij een positieve beoordeling nodigen wij je uit voor het vervolgtraject. Wat dat precies inhoudt, staat in de uitnodiging.
Uitslag
Binnen 10 werkdagen krijg je bericht of je bent toegelaten. De uitslag is geldig voor het aankomende studiejaar.
Vooraf je werk laten beoordelen
Voordat je je aanmeldt voor de opleiding, kun je je map met eigen werk - je portfolio - laten beoordelen tijdens een zogenaamde mappenschouw. We bekijken of jouw werk voldoende kwaliteit heeft voor de selectie en adviseren je over aanvullingen en wijzigingen in de samenstelling van je portfolio. Je kunt de mappenschouw laten doen op een open dag.Vrijstelling voor selectie
Heb jij een vooropleiding afgerond bij 1 van de onderstaande partnerinstituten én heb je een positieve beoordeling vanuit onze academie ontvangen? Dan ben je direct toegelaten tot de academie (als je aan de wettelijke inschrijfverplichtingen voldoet). -
Taal
De opleiding wordt in het Nederlands gegeven. Het is daarom belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal en heb je een buitenlands diploma, dan moet je voor de start van de opleiding het Staatsexamen NT2 op niveau 2 halen. Hiervoor kun je een cursus Nederlands als tweede taal volgen (NT2).
-
21+
Heb je geen van de genoemde diploma's maar ben je 21 jaar of ouder bij de start van de studie? Meld je dan aan voor de 21+ toelatingstoets. We bekijken in deze toets je taalniveau en je ruimtelijk en technisch inzicht. De medewerkers van ons secretariaat vertellen je graag over de toets en de kosten: finearts-and-design@zuyd.nl
Beroep
Na je studie kun je aan de slag als zelfstandig ontwerper, maar ook als ontwerper in een collectief of in dienst van een bedrijf. Soms is dat bijvoorbeeld het stagebedrijf. Denk daarbij aan grote bedrijven of kleine studio’s.
Vanuit de regio Maastricht kun je je ook makkelijk richten op het buitenland. Om je kennis te verdiepen en je netwerk te vergroten, kun je ook een masteropleiding gaan volgen.
Secretariaat
Herdenkingsplein 12
6211 PW Maastricht