Nieuws
Nieuws

Technische Bedrijfskunde maakt rentree

Terug van weggeweest: Zuyd Hogeschool biedt de studie Technische Bedrijfskunde weer aan als op zichzelf staande opleiding. In september 2020 starten drie klassen met de ‘nieuwe’ studie, die eerder ook al te volgen was bij Zuyd. De laatste lichting eerstejaars begon in 2015, in de jaren daarna werd technische bedrijfskunde alleen aangeboden als afstudeerrichting binnen de opleiding Engineering.

De meer technische studie Engineering bleek de doelgroep van Technische Bedrijfskunde echter af te schrikken. Gevolg: het aantal technisch bedrijfskundigen dat Zuyd voortbracht liep flink terug. En dit bleef niet onopgemerkt, vertelt docent en teamleider Hanne Drijkoningen. ‘Vanuit het werkveld hoorden we: waar zijn die mensen? Bedrijven hebben duidelijk behoefte aan de specifieke kennis die technisch bedrijfskundigen meebrengen.’ 

Processpecialisten met technische kennis

Wat maakt die kennis dan zo uniek? Hanne: ‘Bij Technische Bedrijfskunde ligt de focus op het verbeteren van processen. Je leert grote hoeveelheden data te interpreteren en ontwikkelt een helikoptervisie tijdens de studie. Dit is anders dan bij Engineering, waar het product zelf centraal staat en je juist de details ingaat.’ Alumnus Paul Simonis, die in 2016 bij Zuyd afstudeerde als technisch bedrijfskundige, beaamt dit. ‘Tijdens de studie leer je een oplossingsgerichte denkwijze aan: hoe pak je problemen aan en los je die op? Je wordt opgeleid als procesdenker, en daar is veel behoefte aan in het bedrijfsleven.’ Tel daar de brede technische kennis bij op die studenten opdoen tijdens de studie, en het is duidelijk waarom deze alumni zo gewild zijn op de arbeidsmarkt.

Samenwerking met bedrijven

Bedrijven reageren dan ook enthousiast op het nieuws dat Zuyd de studie weer opneemt in het aanbod, vertelt Hanne. Sowieso werkt Zuyd nauw samen met het bedrijfsleven bij de invulling van de opleiding. ‘Tijdens hun studie werken studenten al aan projecten bij bedrijven. Ze denken bijvoorbeeld mee over verandertrajecten en procesoptimalisatie. Daarnaast lopen de studenten drie keer stage, vanaf het tweede studiejaar.’ Tegen de tijd dat de studenten Zuyd verlaten en het werkveld betreden, hebben ze dus al een flinke dosis praktijkervaring opgedaan. Én een netwerk opgebouwd. 

Technische Bedrijfskunde bij Zuyd? Goed idee!

Paul is inmiddels vier jaar aan het werk als technisch bedrijfskundige. Ook in zijn huidige functie als supply chain manager bij een Vlaamse patisserieproducent brengt hij de opgedane studiekennis nog dagelijks in de praktijk. Zou hij Technische Bedrijfskunde bij Zuyd aanbevelen aan studiekiezers? ‘Absoluut. Ik kijk heel positief terug op mijn studie. Je wordt breed opgeleid, krijgt veel kennis op veel gebieden, maar er is ook ruimte om zelf te kiezen wat je het beste ligt.’ Daarnaast roemt Paul de goede sfeer. ‘Zuyd is een heel toegankelijke school, met een leuke club docenten. Veel van hen komen ook uit het bedrijfsleven, ze weten waar ze het over hebben en ze zijn erg betrokken bij de studenten. Met sommigen heb ik nog steeds contact.’

Meer informatie is te vinden op de opleidingspagina van Technische Bedrijfskunde.