Surfscan detecteert bacteriën urineweginfectie
Een urineweginfectie zodanig detecteren dat de patiënt meteen de juiste antibiotica krijgt. Dat kan dankzij de Surfscan. Een nieuw apparaat dat Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht samen hebben ontwikkeld. De Surfscan kan niet alleen voor de bestrijding van een urineweginfectie worden ingezet, maar ook bijvoorbeeld bij de bestrijding van schimmels en bacteriën op gewassen zoals komkommers.
De nieuwe techniek maakt afdrukjes van cellen en ziet vervolgens op basis van temperatuurverschillen of er veel of weinig bacteriën aanwezig zijn. “Hoe groter het temperatuurverschil dat hij meet, hoe meer bacteriën er zijn”, vertelt docent onderzoeker Olaf Brouwers van Applied Science bij Zuyd. Brouwers is projectleider van de Surfscan.
Geen onnodige antibiotica
“Aanvankelijk wilden we een apparaat ontwikkelen dat kan meten hoeveel bacteriën er op een oppervlak aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oppervlak in het ziekenhuis rond een patiënt. Vandaar ook de naam Surfscan. Maar we merken nu dat de Surfscan op veel meer manieren ingezet kan worden. Een mooi voorbeeld zijn urineweginfecties. Op dit moment is het zo dat de dokter op basis van klachten en met chemische kleurstofjes moet inschatten of iemand een infectie heeft, maar door gebruik te maken van de Surfscan kan dit veel specifieker en gevoeliger. Hiermee voorkom je dat je enerzijds onnodig antibiotica geeft aan mensen die helemaal geen infectie hebben, en anderzijds dat je te laat bent met behandelen van patiënten die eigenlijk wel een infectie hebben.” Bijkomend voordeel voor huisartsen is dat ze voor een onderzoek met de Surfscan geen monsters naar het laboratorium hoeven te sturen.
Symposium
Tijdens een symposium op vrijdag 1 april over de Surfscan namen de onderzoekers het publiek mee in hun reis van academische optimalisatie naar prototyping van de demonstrator. Ook is de Surfscan deze middag officieel aan de wereld gepresenteerd. Op de Brightlands Chemelot Campus vertelden Brouwers en zijn collega’s, Gabrielle Tuijthof en Bart van Grinsven, over de belangrijkste uitkomsten van het Regieorgaan SIA RAAK-PRO project SURFSCAN. De Surfscan heeft LImburg MEet (LIME) mede ondersteund. Het apparaat heeft geoptimaliseerde synthetische sensoren en een thermische uitleesmethode. Deze middag heeft ook Prof. Dr. Jochen Cals (Effective Diagnostics van de Universiteit Maastricht) een lezing gehouden net als Dr. Jaap Drenth (CEO van Sensip-DX). Deze laatste ging in op de commercialisering van een nieuwe techniek zoals de Surfscan. Verder lieten studenten Applied Sciences van Zuyd in drie filmpjes zien hoe zijn een bijdrage hebben geleverd aan de Surfscan. De video’s zijn van: Britt en Tessa, Oktay en Denzel en Stan.