Nieuws
Nieuws

Ministerie: ‘onderzoeken Zuyd nuttig voor iedereen’

“We hebben met zijn allen direct iets aan de onderzoeken van Zuyd”, zegt het ministerie van Onderwijs. Het ministerie bezocht Zuyd op 13 juni met Regieorgaan SIA. SIA organiseert dergelijke bezoeken om met eigen te ogen zien hoe het gaat met praktijkgericht onderzoek bij hogescholen en om relaties hier kennis mee laten maken.

Het Regieorgaan bevordert de kwaliteit en impact van onderzoek. Dat kan financieel zijn maar ook door de samenwerking tussen scholen, bedrijven en instellingen te stimuleren.

Omdat het SIA het naadje van de kous wilde weten over circulariteit, kwamen Chemelot en de Brightlands Campus in Geleen in beeld. De nieuwe directeur van SIA, Mariska van der Giessen, kijkt tevreden terug op de dag. Ze vond het “een mooi programma, prima georganiseerd” en ze zegt dat de juiste mensen aanwezig waren. Van der Giessen: “De voorbeelden en presentaties van de lectoren van Zuyd gaven een goed beeld van praktijkgericht onderzoek. Het was goed om met elkaar in gesprek te gaan.”

Onderzoeken en ambities

De SIA-directeur kwam niet alleen. Een van de andere gasten was een senior-beleidsmedewerker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Jesse Zuurmond. “Dit zijn onderzoeken waar we met zijn allen direct iets aan hebben”, zo omschrijft Zuurmond de praktijkgerichte onderzoeken van Zuyd. Tijdens de bijeenkomst namen lectoren van Zuyd de aanwezigen mee op een rondreis langs de verschillende onderzoeken en ambities voor de toekomst.

Praktijkgericht

Studeren en praktijkgericht onderzoek zijn bij Zuyd onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat heeft Zuyd heel goed laten zien, vindt Zuurmond. “Het is altijd erg inspirerend en leerzaam om mooie praktijkvoorbeelden te zien en ter plekke te spreken met onderzoekers en studenten. Ik was vooral nieuwsgierig naar de manier waarop er bij Brightlands wordt samenwerkt met universiteiten, hbo’s en mbo’s.” Zuurmond vindt dat het bezoek zeker voldeed aan zijn verwachtingen. “En er was ruimte voor een ongedwongen gesprek over waarom deze onderzoeken belangrijk zijn, wat er goed gaat en waar het nog beter kan.”

Veel behoefte aan

Een van de andere aanwezigen was Peter Berben. Hij is directeur van het nieuwe TKI Groene Chemie en Circulairiteit. Met hun partners buigen zij zich over de toekomst van de chemie. “Praktisch onderzoek is een belangrijke pijler als het gaat om de vele veranderingen waar we voor staan. Het maakt mij wel enthousiast als ik zie hoe actief lectoren en studenten bij Zuyd werken aan maatschappelijke uitdagingen. Blijkbaar is er veel behoefte bij het bedrijfsleven om onderzoek te doen met Zuyd. De samenwerking tussen hbo en mbo viel me op. En dat is uitstekend, want we hebben veel enthousiaste mbo’ers nodig. Zuyd voorziet hier allemaal in”, concludeert Berben. Hij vond de voorbeelden van de living labs interessant omdat deze onderzoeken niet alleen technologisch van belang zijn maar ook maatschappelijk.

Positieve energie

Bestuurslid Saskia Brand-Gruwel van Zuyd omschrijft het bezoek als een mooie mix. “Het deed me goed om te zien dat onze gasten enthousiast waren over het werk dat de lectoren verzetten met studenten en bedrijven”, vertelt ze. “Wat dat betreft is het ook wel uniek hoe nauw onze lectoren betrokken zijn bij het onderwijs. Op deze bijzondere locatie van Chemelot is dat heel mooi zichtbaar. Je wordt er ook gewoon enthousiast van als je al die onderzoeken ziet die samen met studenten en professionals uit het werkveld worden uitgevoerd. Daarbij werken onze lectoren onderling heel veel samen. Dat geeft positieve energie en de lectoren slaagden er zeer goed in die energie over te brengen. Heel mooi.”  

 

Foto’s: Philip Driessen