Nieuws
Nieuws

Samenwerken met de regio, bouwen aan de toekomst

Sinds 1 mei is Frank Halmans directeur van een deel van het domein Techniek & ICT bij Zuyd. Frank is verantwoordelijk voor de academies Applied Science, Engineering, Built Environment en de bijbehorende lectoraten Smart Urban Redesign, Duurzame Energie, Circular Product Engineering en Material Sciences. Peter Princen leidt het andere deel van het domein. Hoe kijkt Frank terug op zijn start bij Zuyd?

De overstap van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Frank ervaren als een frisse, nieuwe start. “Ik voelde me vanaf dag één welkom bij Zuyd. Hierbij hielp dat Peter Princen me in het begin wegwijs maakte in de organisatie.” Een hoogtepunt uit zijn beginperiode is de tweedaagse tour langs de Brightlandscampussen in Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. “Door die campussen te bezoeken kreeg ik naast introducties bij de campussen ook de gelegenheid om informeel kennis te maken met collega-directeuren en de CvB-leden, waardoor ik me direct onderdeel van ‘team Zuyd’ voelde”, zegt Frank.

Engineering: stabiliteit en focus

De academie Engineering heeft een roerige tijd achter de rug. Hier wil Frank graag verandering in brengen. Er zijn in het verleden veel wisselingen in de aansturing van de opleidingen geweest. “Met het huidige managementteam willen we vanuit een stevig fundament via een veranderprogramma toewerken naar een toekomstbestendige academie die onderwijs en onderzoek zodanig combineert dat studenten zich kunnen ontwikkelen tot de professionals (engineers) van de toekomst.” Hierbij wordt – zonder de realiteit van de krimpregio uit ogen te verliezen – gestreefd naar een groeiscenario.

Built Environment: innovatie in de regio

De academie Built Environment heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de vernieuwing van het curriculum. Momenteel bereiden ze zich voor op de aanstaande visitatie en implementeren ze, in het kader van zelforganisatie, het werken met faseteams. Verder ziet Frank mooie initiatieven in de regionale samenwerking. “Het lectoraat SURD heeft een sterke band met de regio en er wordt gewerkt aan projecten die gericht zijn op de verbetering van leefbaarheid, kwaliteit van leven en welzijn in de gebouwde omgeving”, vertelt hij enthousiast. Een mooi voorbeeld hiervan is het Nationaal Programma Heerlen-Noord. Studenten werken samen met bewoners, bedrijven en overheden aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord. “Door actief te participeren ervaren studenten al tijdens hun studie wat hun werk betekent voor de omgeving. Dat is enorm waardevol.”

Applied Science: onderzoek met impact

De opleiding Applied Science biedt studenten praktijkervaring bij CHILL (Innovatie Labs waar mbo-, hbo- en wo-studenten samenkomen om te werken aan de verduurzaming van het mkb en grootbedrijf) op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Voor derde- en vierdejaars biedt CHILL een unieke kans om alvast onderzoeksprojcten uit te voeren met de industrie waarin een groot deel van de studenten later ook werkzaam zullen zijn. Omdat de huidige eerste- en tweedejaars studenten vooral in Heerlen onderwijs volgen is deze opzet ook uitdagend. Docenten (en soms ook studenten) moeten regelmatig heen en weer reizen tussen de locaties en dat werkt soms belemmerend. “We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om het onderwijs én onderzoek in de toekomst in het hart van ons ecosysteem – de Brightland campussen – te kunnen verzorgen. Zo’n stap zou niet alleen voordelen hebben voor de academie, maar ook de samenwerking met de industrie versterken.

Einstein Telescope

Sinds kort is Frank ook bezig met de Einstein Academy, een nieuw aantrekkelijk opleidingsinstituut waarmee Zuyd samen met kernpartners Gilde Opleidingen en Vista College een bijdrage willen leveren aan de mogelijke komst van de Einstein Telescope naar onze regio. De initiatieven die nu reeds ontplooid worden voor de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn (EMR) betekenen een enorme investering in de regio en het techniekonderwijs. Naast Zuid-Limburg zijn ook Sardinië en sinds kort de regio Lausitz in het Duitse Saksen in de running voor de huisvesting van de Einstein Telescope. Uiteraard hoopt Frank vurig dat het derde generatie observatorium voor zwaartekrachtgolven naar de EMR-regio komt. “Het is een een prachtige kans en met het beroepsonderwijs willen wij ervoor zorgen dat onze studenten klaar zijn om hun bijdrage te leveren zodra de mogelijkheid zich voordoet.”

Weg van het werk

Naast zijn werk bij Zuyd staat Frank ook z’n mannetje op het voetbalveld. In het weekend leidt hij duels in de tweede klasse van het amateurvoetbal regio Zuid. Ook staat hij reglematig samen met mijn zoon, in de rol van assistent-scheidsrechter, op het veld. “Dat zijn momenten die ik koester,” vertelt hij met een glimlach.