Nieuws
Nieuws

'Dankzij Zuyd voel ik me na Syrië weer mens’

Hoogopgeleide vluchtelingen met een verblijfsstatus krijgen weer werk en wijken krijgen weer glans en saamhorigheid. En dat allemaal dankzij onderzoeksproject WOOW (Wonen, Opleiden, Ondernemen en Werken) van Zuyd. Zo bleek tijdens het symposium 'The Future of WOOW' waar gouverneur Emile Roemer bij was.

“Het was 16 oktober 2016. Drie uur ‘s middags. Ik vergeet het nooit meer. We kwamen aan in Heerlen.” Khadija Mannan heeft dan net een lange reis achter de rug. Gevlucht voor de oorlog in Syrië. En hier in Heerlen is alles anders. “Ik kon ik mijn kinderen gewoon op straat laten spelen. Net of ik weer kon ademhalen. En rusten.”

Maar Khadija kan en wil meer. “In Syrië was ik werktuigbouwkundige en toen ik in Nederland was, dacht ik: waarom doe ik niks voor mezelf.” Ze gaat Nederlands leren en hoort zo over WOOW een leer-werktraject bij Zuyd. Haar technische achtergrond sluit goed aan op het trainingsaanbod. Ze aarzelt, maar doet het. “En ik ben zo blij! WOOW gaf me kansen, respect en het gevoel dat ik weer mens ben.”

Lector Nurhan Abujidi van Zuyds lectoraat Smart Urban Redesign en leadlector voor het transitiethema ‘Waardevolle Wijken’ zit in het publiek te luisteren naar Khadija. Plots staat ze op en omhelst Khadija. “In 2020 zijn we met WOOW begonnen. We wilden verschillende zaken tegelijk aanpakken. Tekorten op de arbeidsmarkt, maar ook gezondheid en welzijn. In de ideale wijk van de toekomst is iedereen gelijk en heeft iedereen een goed leven. Daarom hebben we ook de hulp van iedereen nodig”, vertelt Nurhan.

Ze legt uit dat hoogopgeleide vluchtelingen met een verblijfsstatus in Nederland wel zouden kunnen werken, maar het niet mogen omdat hun diploma hier niet geldig is. Anderen hebben tijdens hun vlucht hun papieren niet meegenomen of zijn ze verloren. Om hen toch te helpen, kijken zes begeleiders (coaches, onderzoekers en docenten) per statushouder mee naar de mogelijkheden.

En zo is Khadija nu bij installatiebedrijf Spie terechtgekomen. “Hoe eenvoudig kan het zijn om mensen serieus te nemen”, zegt gouverneur Emile Roemer na Khadija’s verhaal. “Ik sprak toevallig vandaag het ministerie over statushouders die hooguit 26 weken per jaar mogen werken. Waarom? Bureaucratie mag hen niet in de weg staan. We moeten iedereen juist de kans geven meerwaarde te bieden. Daarom is WOOW een prachtig project. Ik ben er bijna stil van”, lacht Roemer.

Na Khadija vertelt ook Teklemariam Berthe zijn verhaal. Hij woont in Roermond en vluchtte in 2014 uit Eritrea. Teklemariam werkt voor een constructiebedrijf in Nederland. “Ik heb vooral veel over isolatie bijgeleerd. In Eritrea isoleren we gevels niet tegen de kou. Ik heb nu een vaste baan en kan mezelf onderhouden. Dat is geweldig. Ik ben hier zo blij mee,” zegt hij stralend.

Nieuw leven

Maar WOOW is veel meer dan een project dat statushouders op de rails helpt. WOOW zet complete buurten weer op de rails en geeft ze glans en saamhorigheid. En zo creëren studenten, onderzoekers, docenten en partners van Zuyd samen de wijk van de toekomst profiteren van WOOW. Tijdens het afsluitend symposium over WOOW diende de Auroraflat in Heerlen als een mooi voorbeeld hiervan.

Auroraflat

De flat is de voorbije tweejaar bijvoorbeeld in allerlei vrolijke kleuren geschilderd. En intussen zochten studenten bewoners op. Mensen raakten zo aan de praat en nu organiseren ze gezellige feestjes. Gevolg: woningcorporatie Wonen Limburg ziet de wachtlijst voor een appartement in de Auroraflat groeien. “Eerst was het dit een grijze kleurloze flat. Maar nu is het super om hier te wonen”, zegt bewoner Omar Jacobs. En omdat hij is opgegroeid in een getto in Jamaica weet hij waar hij het over heeft. 

Krant

Over de eerste effectenreeks van WOOW krijgt Roemer een speciale WOOW-krant. Hierin staat bijvoorbeeld dat 90 procent van de statushouders via Zuyd vast werk heeft gekregen. WOOW stopt hierna niet, maar krijgt de komende jaren een groeispurt, verzekert lector Nurhan Abujidi. WOOW+ en de City Deal noemt de lector “veel belovende projecten voor vijf Limburgse steden. Ze zullen bijdragen aan de vele uitdagingen en veranderingen die voor de deur staan.

Meer informatie over de effecten en ervaringen tijdens WOOW zijn te vinden in de WOOW-krant die Abujidi samen met Maurice Hermans ontwikkelde. WOOW zelf is geboren binnen het lectoraat Smart Urban Redisign van lector Abujidi. Abujidi is in 2020 genomineerd voor de titel Lector van het jaar. En ook WOOW is al regelmatig in de prijzen gevallen bijvoorbeeld vanwege de ruime aanpak en impact. Het Europees Sociaal Fonds selecteerde WOOW voor een van de 100 European Best Practices. 

Een van de vele prijzen die WOOW kreeg is de SustainaBUL in 2021 voor best practices. Ook kreeg het project Europese subsidie.

Lees ook: Symposium: Op weg naar de Wijk van de Toekomst.