Nieuws
Nieuws

Ties van de Werff nieuwe lector What Art Knows bij Zuyd

Dr. Ties van de Werff is vanaf 1 september de nieuwe lector van het lectoraat What Art Knows. Dit valt onder Maastricht Institute of Arts en het stimuleert de ontwikkeling en toepassing van ‘artistiek onderzoek en engagement’ in en met de kunstopleidingen van Zuyd.

Van de Werff is ontzettend trots en blij dat hij het stokje van Ruth Benschop mag overnemen. Benschop leidde het lectoraat bijna tien jaar en heeft ervoor gekozen haar taak nu over te dragen. Van de Werff: “Onder Ruths bevlogen leiding hebben we onze eigen Maastrichtse stijl van artistiek onderzoek ontwikkeld en dat landelijk op de kaart weten te zetten. Ook hebben we promoveren in de kunsten mogelijk gemaakt via Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network. Dit is een samenwerkingsverband tussen het lectoraat, Jan van Eyck Academie en Universiteit Maastricht.”

Trots

De komende jaren wil Van de Werff samen met de opleidingen de visie op artistiek onderzoek verder ontwikkelen en vertalen naar de verschillende kunstopleidingen. “Ook wil ik graag onze expertise op artistiek onderzoek en engagement toegankelijker maken voor docenten, studenten, kunstenaars en cultuurinstellingen in de regio. Zo kunnen we hen beter betrekken bij ons onderzoek en onderwijs. Het lectoraat en Maastricht Institute of Arts hebben veel om trots op te zijn en dat mogen wij best laten zien”, zegt Van de Werff.

Concert

Een ander voorbeeld is het project Artfull Participation. Hierin onderzocht het lectoraat hoe bijvoorbeeld concertgangers hun eigen avond kunnen programmeren op basis van persoonlijke verhalen rond hun lievelingsmuziek. Dit onderzoek deed het lectoraat samen met philharmonie zuidnederland, het conservatorium en Universiteit Maastricht. Door deze aanpak verandert niet alleen de concertbeleving maar ook de hele organisatie van een concert.

Onderzoeksmethoden

Momenteel onderzoekt het lectoraat tradities en praktijken van artistieke onderzoeken en experimenten binnen de verschillende kunstopleidingen van Zuyd, van design tot theater. Maakprocessen zien de onderzoekers als een vorm van onderzoek dat specifieke kennis oplevert. Lectoraatsonderzoeker Ulrike Scholtes kijkt bijvoorbeeld welke rol het lichaam van de kunstenaar speelt in het kunstonderwijs en hoe je dat kunstenaarslichaam kunt trainen als onderzoeksinstrument. En lectoraatsonderzoeker Marlies Vermeulen experimenteert met tekenen als onderzoeksmethode in verschillende opleidingen.

Ties van de Werff

Van de Werff (1981) studeerde Gezondheidswetenschappen (MSc), Cultuur- en Wetenschapsstudies (MA) en de onderzoeksmaster Cultures of Art, Science & Technology (MPhil), aan Universiteit Maastricht. Daarna werkte hij als programmamaker en tekstschrijver. Hij werkte onder andere voor STRP Festival, Dutch Design Week, Dutch Design Awards en Next Nature Network. Ook richtte hij het sociaal ontwerpcollectief Tante Netty op in de wijk Woensel-West in Eindhoven.

Van 2009 tot 2020 was van de Werff docent aan de faculteit Arts & Social Sciences aan Universiteit Maastricht. Hier promoveerde hij in 2018 in de praktische filosofie. Sinds 2016 is de nieuwe lector verbonden aan het Zuydlectoraat What Art Knows als senior onderzoeker. De afgelopen jaren hield hij zich voornamelijk bezig met de ethiek van artistiek onderzoek en hoe kunst waardevol wordt in de samenleving. Naast zijn lectorschap is hij ook senior-docent bij de opleiding Interdisciplinary Arts en secretaris van de Ethische Commissie Onderzoek van Zuyd.

Wildlezen

Van de Werff is een groot muziekliefhebber, van roots reggae tot noise. Hij speelde als bassist in meerdere bands en op dit moment speelt hij in de lofi-punkband We Are Joiners. Daarnaast houdt hij van ‘wildlezen’. Hiermee bedoelt hij lezen in de buitenlucht en dan het liefst op drukke plekken. Ook kookt hij graag Indonesisch. Van de Werff woont in Eindhoven met zijn achtjarige dochter en kat en binnenkort komen zijn vriendin en zevenjarige bonuszoon daarbij.