Nieuws
Nieuws

Collegelid Rob van Kan: “Ik ben hier echt op mijn plek.”

Rob van Kan verruilde vorig jaar september zijn directeursfunctie bij het CBS Heerlen voor een stoel in het College van Bestuur bij “buurman” Zuyd Hogeschool. Omdat hij meer tussen de mensen wilde staan, een meer directe bijdrage wilde leveren aan de ontwikkeling van Limburg. Tijd voor een tussenbalans aan het begin van een nieuw kalenderjaar.

Een bijna permanente glimlach op zijn gezicht maakt de vraag overbodig. Rob van Kan heeft geen spijt van zijn overstap naar het onderwijs. “Klopt helemaal. Ik ben hier echt op mijn plek. Het bruist, elke dag is anders. Iedereen is hier bezig om 14.000 jonge mensen met een goedgevulde rugzak naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Niets mooier dan daaraan bij te dragen.” Waarmee de bestuurder niets ten nadele wil zeggen over zijn vorige werkgever. “Nee hoor, een perfecte organisatie. Onmisbaar ook in een tijd waarin data het nieuwe goud is, ook voor Zuyd. Het CBS kom je overal tegen, is een belangrijke partner voor kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven. Maar het werk speelt zich toch wat meer achter de muren af, anoniemer. Bij Zuyd voel ik meer connectie met de maatschappij en is de ontwikkelopgave concreter.”

Bedrijfsvoering

Er ligt nogal wat op het bordje van de 39-jarige Rob van Kan. Met de portefeuille Bedrijfsvoering is hij onder andere verantwoordelijk voor huisvesting, ICT, financiën en andere facilitaire zaken. Stuk voor stuk velden die volop in beweging zijn. Zo is de verkenning gestart van een mogelijke verhuizing naar de binnenstad in Heerlen, een nieuw onderkomen voor het Conservatorium en de Toneelacademie in Maastricht en, als het haalbaar is, een fysieke uitbreiding naar Midden-Limburg. De ontwikkelingen op ICT-gebied vragen aandacht, net als de doorontwikkeling van de technische opleidingen, die in de portefeuille van Rob vallen. De financiën moeten ook naar de toekomst toe op orde blijven, zeker in relatie met een actieve investeringsagenda. Data bieden steeds meer mogelijkheden. Ga er maar aan staan.

“Vanaf de eerste dag ben ik er vol ingevlogen. Dan ben ik in mijn element. Zo veel mogelijk collega’s leren kennen, contact met studenten leggen en ook mijn hoofd buiten de deuren steken.”

Grote lijnen

“Klopt allemaal”, beaamt de Zuyd-alumnus Biometrie en met een diploma Criminal Investigation van de Politieacademie op zak. “Maar ik ben een generalist, een strategisch denker die niet de pretentie heeft dat hij zelf alles moet en kan oplossen. Financiële vraagstukken laat ik aan onze financieel directeur, een verhuisbeslissing neem ik uiteraard niet alleen en op alle posities zitten mensen die de uitdagingen aankunnen. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van mijn Zuyd collega’s. Ik concentreer me op het brede verhaal, op de grote lijnen. Ik probeer alles zo goed mogelijk te organiseren voor de specialist. Dat deed ik bij het CBS als directeur, als leidinggevende bij de politie en die rol wil ik ook bij Zuyd spelen.”

Midden in de maatschappij

Geen stress dus bij de man die zijn ontspanning vindt in hardlopen, voetballen en skiën. ”Nee, integendeel. Vanaf de eerste dag ben ik er vol ingevlogen. Dan ben ik in mijn element. Zo veel mogelijk collega’s leren kennen, contact met studenten leggen en vooral ook mijn hoofd buiten de deuren steken. Met Zuyd staan we midden in de maatschappij, we werken samen met talloze partners. Met Bedrijfsvoering kijken we net zo veel naar binnen als naar buiten. We willen weten waarom studenten wel of niet voor ons kiezen, hoe we ondernemers aan ons kunnen binden met projecten, stageplaatsen en bij- en herscholing. Daarvoor ga ik naar buiten en zet ik mijn eigen netwerk in.”

Ontwikkeling

Rob van Kan studeerde Biometrie bij Zuyd en daarna Criminal Investigation bij de Politieacademie in Apeldoorn. Hij is nu bezig met een promotieonderzoek. Twaalf jaar werkte hij bij de politie, vervolgens drie jaar als hoofddirecteur Dataservices, Research en Innovatie en vestigingsdirecteur bij CBS Heerlen. “Toen kwam de vacature bij het College van Bestuur van Zuyd voorbij. Voor mij een prachtige stap. Concreet bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen en dus deze regio. Onderwijs is zo cruciaal, zeker voor Limburg. De arbeidsmarkt schreeuwt om goedopgeleide mensen. Zuyd is daarin een onmisbare schakel.”

Heerlijk, deze baan geeft me elke dag energie. Ik voel me verantwoordelijk voor 2.000 medewerkers en 14.000 studenten. Voor een Zuyd dat cruciaal is voor Limburg.

Rob van Kan
Collegelid

Limburger

Rob van Kan vormt sinds 1 september met André Postema en Saskia Brand-Gruwel het driekoppige bestuurscollege. Als jongste en als enige Limburger. “Volgens mij een perfecte combinatie. We vullen elkaar aan. André is een uiterst ervaren bestuurder, Saskia inhoudelijk top en ondergetekende organisatorisch goed onderlegd. We hebben elkaar al meteen gevonden in de onlangs gepresenteerde nieuwe strategie ’Het begint met jou’. Ik denk dat wij samen Zuyd verder kunnen uitbouwen. Het is essentieel om de instroom van studenten stabiel te houden en, liever nog, te laten groeien. Dat is ons bestaansrecht én onze plicht, namelijk om deze regio te voorzien van goedopgeleide mensen. Lastig omdat het aantal jongeren in de regio door de demografische ontwikkelingen terugloopt? Jawel, maar het is simpelweg onze opdracht en er liggen een heleboel kansen!”

Aantrekkelijk

Maar hoe dan? Het antwoord laat geen seconde op zich wachten. ”Aantrekkelijker worden voor een bredere doelgroep. Uit Limburg en daarbuiten, bijvoorbeeld de grensstreek. Ik zie veel voordelen in samenwerken met ROC’s, andere hogescholen en de universiteiten, met het bedrijfsleven en instellingen, met de Brightlands-campussen. Faciliteiten en kosten delen, nog meer aanhaken bij toegepast onderzoek. Nieuwe opleidingen opzetten die bijvoorbeeld complementair zijn aan de academische bachelors. Aantrekkelijk zijn, voor jongeren én de oudere generaties die moeten blijven leren en ontwikkelen. Nog méér doen aan marketing en binding. En ook hierbij gebruik maken van data. Onderzoeken aan welke knoppen je kunt draaien. Ik zie namelijk nog te veel Limburgers richting het westen trekken om studies te doen die wij ook aanbieden. Daarnaast zou Zuyd meer aanwezig moeten zijn in Midden- en Noord-Limburg, bijvoorbeeld met thema’s als voeding, zorg en retail. Er liggen daar zeker kansen.”

Huisvesting

Het wordt een druk jaar voor Rob van Kan, nog altijd woonachtig in Elsloo, vader van twee kinderen en zelf bezig met een promotietraject op het gebied van forensische radiologie aan Universiteit Maastricht. Er staat veel op de agenda. De portefeuillehouder Bedrijfsvoering wrijft zich in de handen. ”Heerlijk, deze baan geeft me elke dag energie. Ik voel me verantwoordelijk voor 2.000 medewerkers en 14.000 studenten. Voor een Zuyd dat cruciaal is voor Limburg.”

Lees meer over de benoeming van Rob: Rob van Kan benoemd als lid College van Bestuur Zuyd Hogeschool

Lees meer over de start van Rob bij Zuyd: Nieuw collegelid Rob van Kan: ‘Ik verheug me om te beginnen!’