Nieuws
Nieuws

Speciale module voor zij-instromers verpleegkunde succes

De eerste zij-instromers van Zuyderland MC zijn onlangs geslaagd voor de opleiding Verpleegkunde. En dus was het tijd voor een bescheiden en tegelijk bijzonder feestje. De basis voor het succes is de ZuydSwitch Zorg-module, speciaal voor zij-instromers. Zo doen Zuyd en Zuyderland samen iets aan het nijpende tekort aan verpleegkundigen in de regio. En geven ze zij-instromers de kans hun droom waar te maken: werken in de zorg.

Sinds 2016 biedt Zuyd de flexibele deeltijdopleiding Verpleegkunde aan voor mbo-verpleegkundigen en voor zij-instromers zonder ervaring in de zorg. Voor die laatste groep blijkt het niet altijd even makkelijk om te starten in de opleiding en op de werkplek zonder een basis in het verpleegkundig vak. Reden voor Zuyderland MC en Zuyd om in 2020 een pilot op te zetten voor zij-instromers. “Na de eerste coronagolf kregen we opvallend veel sollicitaties binnen van mensen die in de zorg wilden werken”, vertelt Anita Jongbloed, opleidingsfunctionaris bij Zuyderland MC. “Mooi natuurlijk, want het tekort aan verpleegkundigen was enorm. Maar je kunt natuurlijk niet zonder zorgachtergrond en diploma aan de slag. We hebben snel geschakeld en zijn zo samen met Vanna Vis-Dronkert, opleidingsmanager bij Zuyd, op het idee gekomen om een basismodule te ontwikkelen voor de zij-instromers.”

Kennismaking met verpleegkunde

De ZuydSwitch Zorg-module dient als voorbereiding op de ‘echte’ deeltijdopleiding, en is ontwikkeld door Leanne Bouwens-Kusters en Karin Jurgen van Zuyd en opleidingsfunctionarissen van Zuyderland MC. “In 10 weken maken de studenten kennis met de basis van het vak verpleegkunde”, zegt Vanna. “Voor de eerste lichting zijn 15 kandidaten geselecteerd door Zuyderland MC, mensen tussen de 24 en 50 jaar met totaal verschillende achtergronden. Ict’ers, bankmedewerkers, mensen zonder werk, een personeelsadviseur, een postbezorger. Allemaal zeer gemotiveerd, maar tegelijk niet wetende wat het werk nu precies inhoudt en hoe zwaar de opleiding is. Bij Zuyderland konden ze de praktijk ervaren, bij Zuyd de theorie.”

Baangarantie

11 kandidaten gingen de uitdaging daadwerkelijk aan: een gecombineerde opleiding van werken en leren. “Een gedurfde stap voor de kandidaten, zeker”, zegt Vanna. “De meesten zegden hun baan vaarwel en startten met de module, meestal tegen een lager salaris. Daarvoor kregen ze wel een baangarantie bij Zuyderland MC terug, het eerste ziekenhuis in Nederland dat die garantie wilde geven. Zekerheid dus, maar een eis is wel dat ze de opleiding afmaken. Begin er maar aan, studeren en werken met daarnaast een gezin en andere verplichtingen, en iets compleet nieuws.”

Van postbezorger naar verpleegkundige

Yves was één van hen, bij zijn start in 2021 net 24 jaar. Postbezorger van beroep. “Een studie Geneeskunde moest ik na 2 jaar afbreken” vertelt hij. “Om brood op de plank te krijgen, ben ik post gaan bezorgen. Best leuk, maar toen ik na 2 jaar hoorde van de deeltijdopleiding Verpleegkunde heb ik meteen gereageerd. Kon ik toch in de zorg werken, mijn droom. Het waren 3 pittige jaren in combinatie met een privéleven, maar spijt heb ik geen moment gehad. Ik werk nu op de afdeling Chirurgie en Urologie van het Zuyderland en het bevalt me prima. Ik beteken graag iets voor mensen. Goede en empathische zorg draagt bij aan de genezing, daar ben ik van overtuigd. Ik ben hier echt op mijn plek.”

‘Door deze module kon ik toch in de zorg werken, mijn droom.’

Meer betekenen

Dat geldt ook voor Lian, net 25 geworden. “Ik werkte als doktersassistente. Heel leuk, maar ik wilde méér. Nog 3 jaar studeren was wel pittig, zeker omdat ik net op kamers was gegaan. De docenten en de groep hebben me door de moeilijke momenten gesleept. Nu kan ik toch wat meer betekenen voor de patiënten. Na een periode op de afdeling Chirurgie stap ik nu over naar de wijkverpleging. Mensen helpen om thuis te kunnen functioneren. Dat zijn meestal langere trajecten waardoor ik nog meer betrokken raak. Dat is wat mij trekt.”

Het verhaal van Vincent is ook bijzonder. Hij werkte als docent Engels en later als softwaretester voor VGZ toen hij op 44-jarige leeftijd de switch maakte. “Ik wilde betekenisvoller werk doen, meer voor mensen betekenen. Vanaf dag één ben ik blij met mijn keuze. Momenteel werk ik in een hospice van Zuyderland. Geweldig werk.”

‘Ik wilde betekenisvoller werk doen. Vanaf dag één ben ik blij met mijn keuze.’

Aan de slag bij Limburgse zorgorganisaties

Inmiddels is de deeltijdopleiding Verpleegkunde, inclusief de ZuydSwitch Zorg- module, vast onderdeel van het onderwijsaanbod van Zuyd. De opleiding is aangesloten bij FastSwitch, een landelijk initiatief om zij-instroom richting de zorg te stimuleren. Jaarlijks starten bij Zuyd zo’n 30 zij-instromers die uiteindelijk gaan werken bij onder meer Zuyderland, Meander, Envida en Mondriaan; zorgorganisaties die de studenten meteen in dienst nemen. Anita: “Het bijzondere is dat de zij-instromers allemaal wat extra’s meenemen. Levenservaring. Bepaalde competenties zoals goed kunnen organiseren, leidinggeven of communiceren. Ze durven kritisch te zijn en denken mee. Natuurlijk moeten ze het vak leren en bereid zijn om te blokken, maar de ervaringen zijn meer dan goed.”

‘De vraag naar zorgprofessionals is groot. Zij-instromers zijn een deel van de oplossing.’

Heel hard nodig

Vanna heeft er alle vertrouwen in dat de opleiding een stabiele toekomst heeft. “Zeker, want de samenwerking met Zuyderland en de andere instellingen is top. De komende jaren blijft de vraag naar zorgprofessionals groot. Zij-instroom is een deel van de oplossing. Samen met de zorgorganisaties blijven we kijken naar wat er nog beter kan, hoe we aan kunnen sluiten bij elkaar. Met als doel voldoende verpleegkundigen op te leiden voor de regio. We hebben ze heel hard nodig en wij gaan hier samen voor zorgen.”

Op 16 mei kwamen geslaagden, docenten, managers en andere betrokkenen bij elkaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in Heerlen. De studenten krijgen in juni hun diploma.