Nieuws
Nieuws

Logopedie: prachtig en veelzijdig beroep

Er is een schrijnend tekort aan logopedisten. Omdat de vraag stijgt en oudere logopedisten met pensioen gaan. En omdat (te) weinig jongeren kiezen voor de opleiding Logopedie bij bijvoorbeeld Zuyd Hogeschool. “Onbegrijpelijk eigenlijk”, vindt opleidingsmanager Peggy Lambriex. “Logopedie is een prachtig beroep. Hoog tijd dat het vak de erkenning krijgt die het verdient. Het is een uiterst veelzijdig beroep en de arbeidsmarkt is nog nooit zo gunstig geweest.”

Wat doet een logopedist? “Véél meer dan de meeste mensen denken. De logopedist helpt mensen beter te communiceren”, vertelt Peggy Lambriex “Zodat iedereen zelfverzekerd kan deelnemen aan onze samenleving. Zonder communicatie immers geen participatie. Daar is veel meer behoefte aan dan pakweg 25 jaar geleden. Presenteren, praten, spreekangst overwinnen; het is allemaal erg belangrijk op scholen en in banen. Daarom zien we ook de vraag naar logopedisten sterk groeien. Sterker nog, vacatures blijven lang open staan. Zowel voor logopedisten in eerstelijnspraktijken als bij zorginstellingen, gemeenten en scholen. Onze studenten krijgen in het laatste jaar meestal al één of meerdere banen aangeboden.”

Keuzes en kansen

Toch is de instroom met zo’n 40 à 50 nieuwe studenten per jaar aan de lage kant. “Dat kan te maken hebben met vooroordelen”, weet Peggy. “Er is een beeld ontstaan dat je als logopedist niet goed kan verdienen. Dat klopt niet. Afgestudeerden verdienen in loondienst een salaris dat gelijk is aan dat van andere afgestudeerden met een hbo-opleiding. Daarna is het salaris afhankelijk van de keuzes die jij als logopedist maakt in je beroep. Er zijn kansen genoeg, zeker gezien de grote vraag. We zien veel logopedisten een eigen praktijk beginnen bijvoorbeeld.”

Logopedisten kunnen echt het verschil maken, mensen zelfvertrouwen geven

Heel gevarieerd

Peggy heeft nog een mooi argument dat belangstellenden over de streep kan trekken. “Uit recent onderzoek blijkt dat logopedisten veel plezier in hun werk hebben. Dat komt door de gevarieerdheid van het werk en het persoonlijk contact. Logopedisten kunnen echt het verschil maken. Mensen zelfvertrouwen geven en sterk maken in hun communicatie. Of ondersteunen bij slikproblemen. Voorbeelden? De moeder van een baby met schisis (gehemeltespleet) die wil weten hoe ze borstvoeding moeten geven. De medewerker van een callcenter die last krijgt van stemproblemen. Iemand met de ziekte van Parkinson die slikklachten krijgt. Een vrouw die na een beroerte weer moeten leren praten. Een jongen die stottert, een meisje met een taalontwikkelingsachterstand. Zij komen allemaal terecht bij een logopedist.

Belangrijk werk dus, zegt Simone Ramakers-Wijnsema. Zij studeerde in 2007 af bij Zuyd en is sindsdien werkzaam als logopedist. Op dit moment werkt ze bij Logopedie TOON, waar ze één van de maatschaphouders is. “Een geweldig vak, met veel variatie. Elke dag is anders. We werken met baby’s, jeugd, volwassenen, senioren en voor allemaal kunnen we het verschil maken. Goed kunnen praten is essentieel om te kunnen communiceren.”

Logopedie is een geweldig vak, elke dag is anders

Grote vraag

Logopedie TOON is gevestigd in Sittard, Geleen, Limbricht, Maastricht en Kerkrade en verzorgt de logopedische begeleiding bij onder andere scholen, gezondheidscentra en een tandartspraktijk. Simone: “Samenwerken met artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten is belangrijk. Samen kunnen we meer bereiken en boeken we goede resultaten. Daarom wordt de vraag naar logopedisten alleen maar groter. Dat er te weinig studenten met de opleiding starten, heeft volgens mij vooral te maken met misverstanden. De buitenwacht weet amper wat een logopedist doet. De salarissen zijn zéker niet slecht, maar het wordt wel tijd voor een eigen cao. Bij Logopedie TOON begeleiden we stagiaires vol enthousiasme. Wie geïnteresseerd is in dit vak is altijd welkom om een dagje mee te lopen.”

De opleiding is kleinschalig, je kent elkaar en de docenten. Ik voel me er thuis

Beste van Nederland

De opleiding Logopedie is een van de oudste zorgopleidingen van Zuyd. En volgens de Keuzegids Hbo al jaren de beste van Nederland. Ook in 2024. “Uiteraard zijn we daar trots op”, zegt Peggy. “We doen er ook alles aan om de studie zo aantrekkelijk en interessant mogelijk te maken. We kiezen bewust voor kleinschalig onderwijs in groepjes, met veel persoonlijke aandacht. Onze studenten kunnen meepraten over het lesprogramma en onze docenten volgen voortdurend bijscholing. En we besteden veel aandacht aan veiligheid en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.”

“Dat is geen mooi verkooppraatje”, zegt Ruby Sanders. Zij startte 3 jaar geleden met de opleiding met al een mbo-diploma Maatschappelijke Zorg op zak. “Ik wilde altijd al met mensen werken en logopedie leek mij een mooi vak. Ik kon instromen met mijn mbo-4-diploma. De opleiding is kleinschalig, persoonlijk; je kent elkaar en de docenten. Ik voel me er echt thuis.”

Prachtig vak

Inhoudelijk maakte Ruby een switch. “Ik dacht dat ik logopedie voor kinderen het leukste zou vinden, maar nu neig ik meer naar therapie voor volwassenen. En dan vooral gericht op stemgebruik. Stemlogopedisten zijn er voor acteurs, zangers, mensen die veel moeten presenteren en spreken in het openbaar. Eigenlijk voor iedereen die iets met zijn of haar stem wil. Wij leren hen hun stem optimaal te gebruiken.” Ruby zit aan het einde van haar derde jaar. Na de zomer start ze met een lange stage. En daarna, als het diploma binnen is? “Eerst ervaring opdoen en als het even kan mijn eigen praktijk beginnen. Ondernemen spreekt mij ook aan. Logopedie is een prachtig vak, mijn keuze staat vast.”

Over de opleiding

De opleiding Logopedie duurt 4 jaar. In de eerste 2 jaar is de meeste lesstof voor alle studenten hetzelfde, met veel aandacht voor theorie en vaardigheidstraining. Daarnaast start je in jaar 1 al met een stage en opdrachten in het werkveld. In jaar 3 en 4 is er maximale ruimte voor specialisatie en keuzevakken, en externe stages. Je kunt je aanmelden met een mbo-4-, havo- of vwo-diploma. Vanuit België met een diploma TSO, KSO of diploma ASO. In sommige gevallen is een 3-jarig traject mogelijk.

Wil je weten of Logopedie bij jou past? Of gewoon meer weten over de opleiding? Op onze website vind je alle informatie.