Nieuws
Nieuws

1000e student helpt leefbaarheid en vitaliteit in steden te verbeteren

Met de start van de minor Urban Transformations is dit studiejaar de 1000e student van Zuyd begonnen in het programma City Deal Kennis Maken>Limburg-Univer©ity. Maar wat is een City Deal eigenlijk? Wat is de rol van onze studenten hierin? En met wie werken ze samen?

City Deals zijn programma’s, bedoeld om de leefbaarheid en vitaliteit in steden te verbeteren. Studenten van onderwijsinstellingen zoals Zuyd, steden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bedenken samen oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of energietransitie in wijken. Ook bewoners doen vaak mee. De samenwerking vindt plaats vanuit een Urban Living Lab. Dit is een soort experimentele omgeving in een wijk waarin samengewerkt wordt aan nieuwe ideeën, producten of diensten voor de 'echte wereld'.

Ervaring opdoen op locatie

”In 2019 hebben we met een aantal partijen City Deal Kennismaken Maastricht opgezet”, zegt dr. Nurhan Abujidi. Nurhan is lector Smart Urban Redesign bij Zuyd en vanaf het begin enthousiast kartrekker van het project. ”Dat liep uitstekend. Veel van onze studenten deden onderzoek in verschillende wijken, samen met studenten van onder andere Universiteit Maastricht. De praktijk sprak hen erg aan. Reden voor ons om het project breder te trekken, zodat we meer studenten de kans konden bieden om ervaring op locatie op te doen. We zijn in gesprek gegaan met de gemeentebesturen van Sittard-Geleen, Heerlen, Roermond en Weert en allemaal zijn ze ingestapt. De beloning was een half miljoen euro extra van het ministerie, waarmee we de komende tijd in elk van deze steden living labs kunnen opzetten.”

Thema’s sluiten aan op opleidingen

Voorlopig is City Deal Kennis Maken>Limburg-Univer©ity zoals het grotere project vorig jaar is gedoopt, het enige in Nederland dat meerdere steden omvat. ”In elke stad richten we ons op verschillende thema’s”, legt Nurhan Abujidi uit, ”waardoor de projecten voor heel veel studenten van de verschillende opleidingen interessant zijn. Thema’s die raken aan onze opleidingen, met focus op diversiteit en inclusie. In de Urban Living Labs kunnen studenten zelf onderzoek doen, een stage lopen of bijvoorbeeld punten behalen voor een minor.”

Aurora-project – Heerlen Urban Living lab

Tijdens de projecten op locatie werken studenten van diverse mbo-, hbo- en universitaire instellingen samen, aangestuurd door docenten en onderzoekers. Tijdens de designweek sluiten ook studenten uit het buitenland aan. ”Ze stappen over grenzen heen, maken kennis met andere vakgebieden. Goed voorbeeld is een project bij de Aurora-flat in Heerlen-Noord. Het idee was om een binnenplaats geschikt te maken als ontmoetingsplek voor de buurt. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en samen dingen doen. Hier komen design, social work, zorg, duurzaamheid en techniek samen. Straatmeubilair moet functioneel en comfortabel zijn, het groen moet goed onderhouden worden. Studiegebieden overlappen elkaar, studenten leren van elkaar. Ze leren breed kijken en samenwerken, ook met studenten van Vista en Yuverta wat hen later alleen maar ten goede komt. De teams gaan in overleg met de buurt, met de ambtenaren van de gemeente, met de woningcorporatie. Ze leren hoe een wijk functioneert en nog mooier: hoe ze kunnen bijdragen aan leefbaarheid en vitaliteit in die wijk.”

Samenleving

Onderwijs in de Urban Living Labs wordt ervaren als een verrijking van het gangbare klassikale en digitale onderwijs. Studenten zijn enthousiast. Maar het mes snijdt aan meerdere kanten. Nurhan: ”Onze projecten leveren data en kennis-input voor nieuw beleid. We zitten in de haarvaten van de samenleving, weten wat er leeft bij de inwoners en hoe de vitaliteit echt verbeterd kan worden. Vandaar de naam Univer©ity: de stad als campus. We zien onderzoekers neerstrijken en ook Den Haag volgt ons op de voet. We krijgen zeer regelmatig vragen en complimenten. Mooi en voor ons een extra motivatie om door te gaan.”