Blog
Blog

Het studiejaar begint: met jou!

We zijn weer van start! Bij Zuyd begint het met jou. Dat is de kernbelofte die we elke dag aan onze studenten, medewerkers en partners in het werkveld doen. André Postema duikt maandelijks in de ontwikkelingen bij Zuyd, in de regio, maatschappij en het onderwijsland. Deze keer gaat zijn blog over jou en de beloftes van Zuyd… Wat betekent dat, “Het begint met jou”? We geloven dat iedereen uniek is, met eigen talenten. En dat iedereen (ja iedereen!) de kans moet krijgen deze te ontwikkelen, te omarmen én in te zetten voor een betere toekomst.

Daarmee verbinden we ons bij Zuyd met jouw succes. In jouw studie, in jouw werk, in jouw leven. Als dat goed gaat, gaat het goed met ons. En als dat niet zo is, dan is er werk aan de winkel. Niet alleen voor je medestudent, docent of studiebegeleider, maar ook voor je mentor, decaan of studentpsycholoog. Voor je directe collega, leidinggevende, vertrouwenspersoon, ombudsman of klachtencommissie. Voor je stagebegeleider of voor de praktijkonderzoeker.

Dat klinkt best logisch, zoals dat gaat met missies, kernbeloften, purposes. Echt handen en voeten krijgen deze pas als je ze vertaalt in concrete doelen, inzet van mensen en middelen en - het belangrijkste - gewenst gedrag.

Voor 2024-2028 maken we dit bij Zuyd deze concreet in de 5 beloftes:

  1. We staan voor eigentijds, relevant en studeerbaar onderwijs.
  2. We bieden een breed en passend onderwijsaanbod voor studenten en professionals.
  3. We versterken Zuyd als gewaardeerde kennisinstelling, binnen én buiten de regio.
  4. We verduurzamen Zuyd. Iedereen doet mee.
  5. We zetten jou altijd voorop.

Om deze beloftes invulling te geven ondersteunen en versterken we in de eerste plaats de staande praktijk. Running the business, zoals dat in goed Nederlands heet. We zijn een door studenten en werkveld zeer gewaardeerde hogeschool met een fantastisch team van docenten en ondersteuners. En dat willen we zo houden.

Op diverse onderdelen zetten we extra in: omdat we kansen zien of omdat de wereld om ons heen verandert. Dan gaat het om changing the business. Een groot deel van deze extra inzet vinden we terug in de ambitieplannen van de academies en diensten van Zuyd. Dat is de kern, daar gebeurt het. Daarnaast zijn 6 programma’s actief om hier Zuyd-breed ondersteuning aan te geven:

  • Euregionale onderwijsruimte laat studenten in de Euregio probleemloos schakelen tussen voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit.
  • Kennisinstelling verbindt ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en de doorwerking daarvan op werkveld en samenleving.
  • Leven Lang Ontwikkelen voor het uitbouwen van ons onderwijsaanbod aan werkende professionals en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Sterk Teamwerk bevordert de ontwikkeling naar zelforganiserende teams en verbindend leiderschap in alle lagen van Zuyd.
  • Duurzaam Zuyd verduurzaamt onze onderwijs- en onderzoeksprogramma’s, de bedrijfsvoering en de inzet en beroepsvitaliteit van onze medewerkers.
  • Zuyd SlimFit maakt de Zuyd organisatie slimmer en slanker door optimale samenwerking tussen academies en diensten.

Daar hoort natuurlijk gewenst gedrag bij. Wat willen we (niet) zien in onze houding en in ons handelen? Dat is een grote vraag, die niet genoeg kan worden beantwoord in een gedragscode of managementboek, laat staan in een blog. Maar de kernbelofte “het begint met jou” biedt hiervoor wel een goed vertrekpunt. Door de ander echt te zién. Ruimte en ondersteuning te bieden voor je kwaliteiten en behoeften. De menselijke maat altijd voorop te stellen. Je te verbinden aan het welzijn en succes van onze studenten, collega’s en werkveldpartners. Hecht, oprecht en vol vertrouwen. Zo doen we dat bij Zuyd.

De start van het nieuwe studiejaar is ook de start van de uitvoering van onze strategie. In de komende blogs deel ik graag de uitdagingen van elk van onze 5 beloftes en de manier waarop we hier bij Zuyd handen en voeten aan geven. Met ambities, met ondersteunende programma’s, met #TeamZuyd. 

En mocht je zelf inzichten of ervaringen hebben die ons helpen het nog beter te doen, dat hoor ik graag! Kom langs of vraag mij langs te komen (dat vind ik echt fijn). Of bel mij (06 46705000, anytime). Een berichtje via Whatsapp, andre.postema@zuyd.nl of een reactie op deze blog. En ja, spandoeken zijn ook welkom. Het gaat ergens over, elke hulp helpt.

André PostemaAndré Postema is sinds 1 juni 2023 voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool.