Nieuws
Nieuws

Prinsjesdag: Einstein Academy een stap dichterbij

Het kabinet zet samen met de Provincie Limburg en wetenschapsfinancier NWO een volgende stap om de Einstein Telescope naar Nederland te halen. Zij trekken 15,9 miljoen uit om innovaties aan te jagen en om de Einstein Academy op te richten. Daarvan is 4,5 miljoen euro bestemd voor de start van de Einstein Academy. Zo is bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag.

Nederland is een van de hoofdkandidaten om deze telescoop te mogen bouwen. De Einstein Telescope levert naar verwachting veel banen op en is van grote waarde voor de kennispositie en -economie van Nederland, en Limburg in het bijzonder.

Initiatief Zuyd, VISTA en Gilde

De Einstein Academy is een initiatief van Zuyd Hogeschool en de mbo-instellingen VISTA college en Gilde Opleidingen. Ook andere onderwijsinstellingen uit de (Eu)regio Maas-Rijn sluiten zich mogelijk aan bij dit initiatief. Zuyd, VISTA en Gilde bieden op de Einstein Academy een mix aan van nieuwe opleidingen en reeds bestaande opleidingen, die worden versterkt. Hierbij focussen zij zich op kennis die nodig is voor bouw en onderhoud van de Einstein Telescope. Denk aan mechatronica en computer science, maar ook aan urban (re)design, bouwkunde, technische bedrijfskunde, facility management en hospitality.

Streven is dat in het studiejaar 2026-2027 de eerste mbo- en hbo-studenten starten. De scholen verwachten samen minimaal 150 extra studenten per jaar op te gaan leiden. Ook als de telescoop niet naar Nederland komt is er op deze terreinen veel vraag naar goed opgeleid personeel.

Einstein Telescope kan niet zonder beroepsonderwijs

André Postema, voorzitter College van Bestuur Zuyd Hogeschool, is blij met de impuls:

“Ontwerp, bouw, ingebruikname en onderhoud van de Einstein Telescope kan niet zonder de inzet van praktisch geschoolden en het beroepsonderwijs. Deze investering in de ontwikkeling van de Einstein Academy is een volgende stap om ervoor te zorgen dat er straks voldoende mensen opgeleid zijn om, zoveel mogelijk vanuit eigen kracht en regio, een succes te maken van dit grensverleggende project.”

Onderwijsminister wil beroepsonderwijs in Limburg versterken

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken trekken tot en met 2026 samen 8,6 miljoen euro uit, de Provincie Limburg 4,2 miljoen en NWO 3,0 miljoen. Zuyd, VISTA en Gilde krijgen samen 4,5 miljoen euro om de Einstein Academy van start te laten gaan. Daarna krijgt de Academy geld vanuit het Rijk per student, zoals alle bekostigde opleidingen in Nederland. Minister Eppo Bruins (OCW) is opgetogen over de plannen die deze partijen samen hebben:

“In een tijd waarin er op onze begroting minder geld is voor onderzoek en onderwijs is dit echt een schoolvoorbeeld van een investering waarmee je beide versterkt. Ik vind het mooi om samen het beroepsonderwijs in Limburg te versterken. En het is goed voor onze kansen om de Einstein Telescope hier te mogen bouwen als we de kennis en de vakmensen daarvoor klaar hebben staan. Het zou echt goed voor Nederland zijn als die telescoop hier komt.”

Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Daarin ook de reacties van Provincie Limburg, het projectbureau Einstein Telescope EMR, VISTA college en Gilde Opleidingen.
Blog: In Einsteins achtertuin (zuyd.nl)

Kabinet zet volgende stap op weg naar Einstein Telescope in Nederland | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl