Blog
Blog

Zen en de kunst van het zelfonderhoud

André Postema duikt maandelijks in de ontwikkelingen bij Zuyd, in de regio, maatschappij en het onderwijsland. Met de opening van de Zuyd Zen Zone zojuist achter de rug, gaat zijn blog ditmaal over fit for the job zijn en werken aan professionele ontwikkeling. “Welbevinden staat voorop en gaat vooraf aan succesvol studeren en succesvol werken.”

Afgelopen week openden we op Nieuw Eyckholt de Zuyd Zen Zone. Een prachtig ingerichte multifunctionele stilteruimte die zijn gelijke niet kent. Lekkere stoelen mét voetenbank om in neer te ploffen, meditatiematjes, slaapcabines – het is er allemaal. Schoenen uit, telefoon uit, verstand uit. Even Zen.

Ik hoor van diverse collega’s dat zij het liefst hun werkplek hiernaar toe zouden verplaatsen. Maar dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. In de Zen Zone even geen werk. Maar rust, onthaasting, ontspanning. Op jouw eigen manier contact met jezelf maken. Dat kan door eens goed adem te halen. Even uit te staan. Aan iets geheel anders te denken. Geleide fantasie. Mindfulness. Een powernap of hersteldutje doen.

Voor dat laatste – de powernap – brak slaapspecialist Kasper Janssen bij de opening van de Zen Zone een lans. Hij liet op basis van indrukwekkende onderzoeksresultaten zien hoe belangrijk rust en herstel is voor goed en gelukkig functioneren. Dat slaap daarbij essentieel is. En dan niet alleen ‘s nachts, voldoende lang, op vaste tijden en als het even kan vrij van cafeïne, alcohol en drugs. Maar ook overdag, bij voorkeur na de lunch en dan tussen de 10 en 20 minuten.

Of zo’n powernap nu voor iedereen het beste medicijn is laat ik in het midden. Ik vaar er zelf in ieder geval wel bij. En dat kan nu dus in de Zen Zone, zonder je schuldig en bekeken te voelen. “Mag dat, slapen in de baas zijn tijd?” vroeg Kasper. “Jazeker”, was en is mijn antwoord. Vooral omdat het jouw tijd is. En jouw manier om er daarna weer voor iedereen te zijn.

Waarom is de Zen Zone nu zo belangrijk? Nou, het is een stukje van de puzzel die we aan het leggen zijn als het gaat om het welzijn van onze studenten en onze collega’s. Want bij Zuyd studeer en werk je voor je eigen ontwikkeling, om verder te komen. Dat is sinds jaar en dag de kern van waar we voor staan, recent nog eens bevestigd met Het begint met jou. En die eigen ontwikkeling geldt ook voor je eigen welbevinden. Zodat je duurzaam inzetbaar bent en blijft. Ik noem dat beroepsvitaliteit. Voelen we ons, in studie en werk, geïnspireerd, gemotiveerd, gesteund, fit for the job? Zijn we vrij van aanhoudende stress, fysieke en lichamelijke klachten, overgewicht, verslaving?

Dat is een hele mond vol en dat gaan we ook niet allemaal oplossen met een multifunctionele stilteruimte. Maar het staat ook ergens voor. Namelijk dat welbevinden voorop staat en vooraf gaat aan succesvol studeren en succesvol werken. Investeren in je eigen fysieke en mentale gezondheid – de kunst van het zelfonderhoud – is een kernelement van professionele ontwikkeling. Ofschoon je een goede gezondheid natuurlijk niet altijd zelf in de hand hebt. We’re only human.

André PostemaAndré Postema is sinds 1 juni 2023 voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool.