Nieuws
Nieuws

Nieuw bijzonder lectoraat: ‘Regie op inzetbaarheid’

Op vrijdag 4 oktober ging het nieuwe bijzonder lectoraat Regie op Inzetbaarheid officieel van start. ASR/Loyalis en Zuyd Hogeschool bundelen hun krachten om werknemers fit en gemotiveerd aan het werk te houden. Dit doen ze door kennis en tools te ontwikkelen waarmee medewerkers beter voorbereid zijn op de veranderingen in hun vakgebied. Dr. Pauline van Dorssen wordt de lector en het bijzonder lectoraat wordt een onderdeel van het lectoraat Employability van prof. dr. Jol Stoffers.

Tijdens de aftrap ondertekenden Saskia Brand-Gruwel (College van Bestuur Zuyd) en Anja Wiersma (ASR/Loyalis) de samenwerkingsovereenkomst. Ook Dries Lodewijks (directeur domein Business en Recht), Pauline van Dorssen en Jol Stoffers waren erbij om dit moment vast te leggen.

Inzetbaarheid van werknemers is nu en in de toekomst superbelangrijk, zeker met de krapte op de arbeidsmarkt en alle snelle technologische veranderingen. Zowel werknemers als werkgevers moeten samen aan de slag om dit goed te regelen. Bij Zuyd is er al aandacht voor thema’s die hieraan gerelateerd zijn binnen diverse opleidingen. Zo komt persoonlijk leiderschap al terug in de bachelor Business Studies en de master PLIC. Door nieuwe kennis te ontwikkelen, zorgen we ervoor dat de lessen altijd up-to-date blijven en aansluiten bij de praktijk.

Wat onderzoekt het lectoraat?

Het lectoraat focust op drie thema’s.

  1. Persoonlijk leiderschap: Hoe kunnen professionals – zoals zorgmedewerkers – effectief leiderschap tonen in hun werk en tegelijk werken aan hun inzetbaarheid voor de toekomst?
  2. Interventies voor duurzame inzetbaarheid: Ontwikkelen van tools en trainingen die werknemers helpen om meer grip te krijgen op hun eigen ontwikkeling en gezondheid.
  3. HR-strategieën voor de lange termijn: Onderzoeken hoe organisaties beleid kunnen maken dat de inzetbaarheid van medewerkers op lange termijn bevordert.

Wat betekent dit voor jou als student?

Door de samenwerking met ASR/Loyalis krijgen Zuyd-studenten de kans om mee te werken aan projecten die direct in de praktijk worden toegepast. Dat betekent dat je als student Business Studies – of een andere opleiding – op termijn zelf aan de slag kunt met actuele vraagstukken en onderzoek. Zo bouw je niet alleen kennis op, maar krijg je ook de kans om je netwerk uit te breiden en ervaring op te doen die waardevol is op de arbeidsmarkt.

Over lector Pauline van Dorssen

Pauline van Dorssen is expert op het gebied van zelfleiderschap en duurzame inzetbaarheid, vooral in de zorgsector. Ze is al jarenlang actief in het internationale onderzoeksveld en won zelfs de Anja Oskam Award voor haar proefschrift. Onder haar leiding kun je als student direct bijdragen aan innovaties die ertoe doen.

Over de samenwerking met ASR/Loyalis

ASR/Loyalis wil werknemers gezond en inzetbaar houden. Ze richten zich op sectoren zoals onderwijs, zorg en energie. Ze ontwikkelen diensten en verzekeringen die het werken tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid ondersteunen. Door de samenwerking kan Zuyd niet alleen kennis ontwikkelen, maar deze ook direct in de praktijk brengen. Dat maakt het onderwijs actueler en relevanter.

Bij de ondertekening waren aanwezig, achterste rij van links naar rechts: Jol Stoffers, Pauline van Dorssen, Dries Lodewijks. Voorste rij: Anja Wiersma en Saskia Brand-Gruwel.