Nieuws
Nieuws

Studenten werken in Kerkraadse buurt aan stevig vangnet

Buurtbewoners die voor elkaar een stevig vangnet zijn bij problemen. Dat willen we als Zuyd in Kerkrade voor elkaar boksen met Universiteit Maastricht (UM) en zorginstelling Meandergroep. Deze nieuwe vorm van samenwerken heet Living Lab Hambos, duurt minimaal 5 jaar en begon feestelijk op 21 november.

Met buurtbewoners en hun familie en vrienden gaan studenten kijken wat nodig is om voor zo’n stevig netwerk te zorgen bij problemen. De studenten van Zuyd en UM krijgen hierbij hulp van professionals. Al lerend kijken ze wat nodig is om de kwaliteit van leven in de wijk te verbeteren. Want een goede buur is beter dan een verre vriend. Dus als een bewoonster dementerend is, komen deskundigen, studenten, bewoners en vrijwilligers in actie. Samen kijken ze hoe ze het leven van die bewoonster en haar dierbaren kunnen verbeteren.

Testen en leren

In een living lab probeer je uit wat werkt, bedenk je samen nieuwe oplossingen voor problemen en leer je van elkaar. Doordat iedereen hier op een echte plek samen aan de slag gaat, zie je beter wat werkt en wat niet. En doordat iedereen vanuit het eigen vakgebied naar een probleem kijkt, is de kans op succes en goede oplossingen groter is.

Eerste keer

Dit is de eerste keer dat 3 grote partijen zo hecht samenwerken aan het verbeteren van sociale netwerken in de regio. Manager zorg in de Hambos, George Penders, kartrekker Barbara Piskur van het innovatiethema Living Labs Zuyd en associate professor Silke Metzelthin van Universiteit Maastricht vertellen dat ze al jaren samenwerken. “Maar in deze vorm, op locatie én voor een langere tijd, dat is echt nieuw. Het sluit goed aan bij onze organisaties.”

Voor hele buurt

De buren, studenten en deskundigen ontmoeten elkaar dus in een ruimte in zorginstelling Hambos. “Maar ook bewoners buiten de Hambos zijn welkom en krijgen hulp om een stevig netwerk te bouwen”, zegt George.

Oplossingen bedenken

MeanderGroep, Zuyd en UM werken al veel samen in de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Leermeesters, lerende professionals, vernieuwers en onderzoekers. Allemaal samen om technologische en sociale ideeën te bedenken en oplossingen te vinden voor welzijn en zorg.